Forum Rodów Grodzieńskich

Grodno i Ziemia Grodzieńska => Wspomnienia i impresje => Wątek zaczęty przez: Ala2 w Grudzień 22, 2018, 07:15:09 PM

Tytuł: Rosół z kołdunami
Wiadomość wysłana przez: Ala2 w Grudzień 22, 2018, 07:15:09 PM
Ugotować rosół z mieszanych  mięs.
Zmielić wołowinę extra  /ilość zależna od potrzeb/ i koniecznie razem zmielić  łój wołowy  w ilości  ok.1/10 wagi mięsa . Dodać do mięsa sól ,pieprz , ja dodaję jeszcze  sporo majeranku, wymieszać i farsz do kołdunów gotowy.
Przygotować ciasto na pierogi - cieniuteńko rozwałkować , wykrawać małe krążki , napełniać farszem - gotować w osolonej wodzie , jak wypłyną – gotowe.  Naturalnie kołduny tuż przed podaniem  zalewać gorącym rosołem.
                                                                      Zdrowych i radosnych Świąt
Tytuł: Odp: Rosół z kołdunami
Wiadomość wysłana przez: A. Rybalko w Grudzień 23, 2018, 01:19:48 PM
Kocham kołduny! A tu jeszcze taki smakowity przepis. Tylko skąd wziąć łoju?...