Ostatnie wiadomości

Strony: 1 ... 8 9 [10]
91
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Brazul-Brushkovsky Siemion z Sokółki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez A.Markiewicz dnia Grudzień 26, 2018, 12:59:27 pm »
Akta stanu cywilnego Cerkwi Prawosławnej 63 Uglickiego Pułku Piechoty w Sokółce
https://szukajwarchiwach.pl/4/1600/0/?q=XARCHro:4+XTYPEro:zesp&order=syg_order&wynik=1671&rpp=15&page=112#tabZespol
Dzieje twórcy
63 Uglicki Pułk Piechoty okresu Imperium Rosyjskiego, sformowany został 1 października 1708 r. za panowania Piotra I Wielkiego, rozformowany w 1918 r. Dyslokacja w 1914 r. - Sokółka.
Zawartość
akta urodzeń 1888-1903; sygn.1
Informacje dodatkowe
Zdigitalizowano jednostkę archiwalną o sygn. 1.
92
Inne źródła / akta grodzieńskiego sądu i inne akta dawne - w opracowaniu komisji wileńskiej
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ata dnia Grudzień 23, 2018, 11:27:00 pm »
W Bibliotece Wróblewskich w Wilnie znajdują się materiały wydane przez komisję wileńską powołaną do analizy akt dawnych.  Komisja pracowała w latach  1865-1915.
Materiały zawierają 38 tomów z opracowanymi aktami sądów grodzkich, ziemskich itp.  Wśród nich są tomy dotyczące ziemi grodzieńskiej.
Teksty w poszczególnych tomach  po rosyjsku i polsku.
Tom pierwszy zawiera materiały grodzieńskiego sądu ziemskiego począwszy od 1585 r.

Materiały są w formie plików pdf do ściągnięcia.
https://elibrary.mab.lt/handle/1/92

tomy dotyczące ziemi grodzieńskiej:

T. 1. Akta grodzieńskiego sądu ziemskiego
T. 5. Akta sądu brzeskiego i grodzieńskiego
T. 7. Akta grodzieńskiego sądu grodzkiego
T. 17. Akta grodzieńskiego sądu ziemskiego
T. 21. Akta grodzieńskiego sądu ziemskiego

pozdrawiam
Małgorzata


93
Urzędnicy / Podpisy delegatów sejmiku w Grodnie 1792
« Ostatnia wiadomość wysłana przez A. Rybalko dnia Grudzień 23, 2018, 05:47:05 pm »
Właśnie umieściliśmy na stronie rodów grodzieńskich treść interesującego dokumentu historycznego: http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356

Jest to oświadczenie delegatów sejmiku, który odbył się w Grodnie w lutym 1792 roku. Delegaci wypowiedzieli się w dość trudnym dla dzisiejszego czytelnika stylu za królem i konstytucją 3 maja, a przeciwko możnowładcom i ich samowoli.

Najważniejszą częścią dokumentu są dla nas genealogów autentyczne podpisy obecnych, często z podaniem zajmowanego urzędu, jednak jeszcze częściej jest to tylko imię i nazwisko, przypisane do którejś z licznych okolic. Między linijkami można wyczytać entuzjazm, który ogarnął delegatów w tej historycznej chwili. Kto potrafił się podpisać - czynił to sam, nierzadko dopisując sąsiadów, obecnych i nieobecnych na sejmiku. Dziś nazwalibyśmy to fałszowaniem dokumentów, ale bądźmy pobłażliwi dla przodków, którzy nie mieli wielu okazji do wyrażenia swego zdania na piśmie.

Zapraszam do zapoznania się z tym dokumentem, przygotowanym do digitalnego szperania. Nie należy brać tej czynności zbyt poważnie, a raczej jako zabawę przy choince. Obecność czy nieobecność na liście niekoniecznie oznacza poglądy polityczne. Wiem z ustnego przekazu, że szlachta zaścianków powiatu lidzkiego w tym samym czasie masowo przystąpiła do Targowicy, co z kolei nie oznacza, że mieszkali tam sami zdrajcy ojczyzny.

Dla ułatwienia nawigacji podaję linki do parafii:

BRZOSTOWICA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991332
GRODNO http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991333
INDURA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991334
JEZIORY http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991335
KRYNKI http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991336
KUNDZIN http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991337
KUŹNICA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991338
KWASÓWKA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991339
LEJPUNY http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991340
LISZKOWO http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991341
ŁUNNA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991342
NOWY DWÓR http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991343
ODELSK http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991344
REPLA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991345
WIEJSIEJE http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991346
WIELKIE EYSMONTY http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991347

PARAFIA NIE PODANA http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=5356#_Toc532991331
94
Wspomnienia i impresje / Odp: Rosół z kołdunami
« Ostatnia wiadomość wysłana przez A. Rybalko dnia Grudzień 23, 2018, 01:19:48 pm »
Kocham kołduny! A tu jeszcze taki smakowity przepis. Tylko skąd wziąć łoju?...
95
Wspomnienia i impresje / Rosół z kołdunami
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ala2 dnia Grudzień 22, 2018, 07:15:09 pm »
Ugotować rosół z mieszanych  mięs.
Zmielić wołowinę extra  /ilość zależna od potrzeb/ i koniecznie razem zmielić  łój wołowy  w ilości  ok.1/10 wagi mięsa . Dodać do mięsa sól ,pieprz , ja dodaję jeszcze  sporo majeranku, wymieszać i farsz do kołdunów gotowy.
Przygotować ciasto na pierogi - cieniuteńko rozwałkować , wykrawać małe krążki , napełniać farszem - gotować w osolonej wodzie , jak wypłyną – gotowe.  Naturalnie kołduny tuż przed podaniem  zalewać gorącym rosołem.
                                                                      Zdrowych i radosnych Świąt
96
Wspomnienia i impresje / Odp: Przepisy z Grodzieńszczyzny
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ala2 dnia Grudzień 22, 2018, 07:11:31 pm »
zmodyfikowane śliżyki :
Do rondelka wrzucić mak 2 bądź 3- krotnie  zmielony w maszynce /ilość zależna od potrzeb/ , dodać miodu / zależnie od tego ile  kto lubi/  , rodzynki i inne bakalie zależnie od upodobania . To wszystko delikatnie   wysmażyć , wystudzić  -  tuż przed podaniem do skonsumowania dodać śliżyki – wymieszać.
97
Wspomnienia i impresje / Przepisy z Grodzieńszczyzny - Wigilia - mleko makowe
« Ostatnia wiadomość wysłana przez A. Rybalko dnia Grudzień 18, 2018, 08:36:29 pm »
Przepis na to mleko jest prosty i genialny jak Grodzieńszczyzna i Wileńszczyzna razem wzięte. Wbrew nazwie nie zawiera mleka ani innych produktów zwierzęcych, jeżeli nie liczyć miodu.

1/2 szklanki maku należy z wieczora (23 grudnia) zalać wrzątkiem i zostawić na noc w garnuszku. Z rana gotować w tej samej wodzie przez 5-10 minut, wywar wylać do zlewu. Mak utrzeć. Ja używam maszynki do mielenia mięsa i mielę ten mak 3 razy; niewykluczone są inne sposoby. Wybrać odpowiednie naczynie, najlepiej fajansowy dzbanek do kawy z pokrywką, przełożyć tam mak i zalać przegotowaną schłodzoną wodą (nie musi być zimna). Wody może być mniej lub więcej, ja biorę ok. 700 ml. Osłodzić lekko do smaku cukrem i miodem, wymieszać. Dzbanek wędruje na balkon i czeka stosownej pory, czyli wieczerzy wigilijnej. Mlekiem makowym zalewamy garść śliżyków w  miseczce, ewentualnie dodajemy łyżkę gęstego żurawinowego kisielu.
98
Wspomnienia i impresje / Przepisy z Grodzieńszczyzny - Wigilia - śliżyki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez A. Rybalko dnia Grudzień 18, 2018, 08:34:39 pm »
Przepis na pewno pochodzi z szeroko rozumianej Litwy. Bez śliżyków nie potrafię sobie wyobrazić wieczerzy wigilijnej. Mówiąc dokładniej, wyobrazić mogę sobie wszystko, nawet smażone kiełbaski z sałatką kartoflaną zamiast 12 potraw. Tylko po co?...
Właśnie zakończyliśmy wypiekanie śliżyków. Piszę „my”, bo śliżyki najlepiej robić rodzinnie, nie samemu. To dużo drobnej ręcznej pracy, człowiek niechcący zaczyna zadawać sobie bezbożne pytania: po co to, czy nie lepiej jednak sałatka kartoflana?
Proponuję więc kompromisowy przepis z połowy składników, będzie szybciej i tak samo smacznie.

400 gr mąki
200 ml wody
125 gr cukru
20 gr drożdży, mogą być też w proszku
40 gr albo 50 ml maku
20 gr (płaska łyżka) margaryny

Drożdże należy rozpuścić w ciepławej wodzie wraz z łyżką cukru, zostawić na 15 min. Dodać mąkę, resztę cukru, mak. Dobrze wymiesić ciasto, powinno odstawać od ręki. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Rozpuścić margarynę w garnuszku, wlać do ciasta, ponownie dobrze wymiesić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, na co zejdą 2-3 godziny.
Z ciasta rękami uformować wałeczek o średnicy ok. 1 cm, ostrym nożem odkrawać od wałeczka małe klocki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klocki nie powinny leżeć za blisko od siebie, ciasto bowiem jeszcze nieco wyrośnie. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku, 180˚C przez 7-8 minut. Śliżyki nabierają rumianego koloru, bardziej chrupiące są te ciemniejsze. Z podanej w przepisie porcji wychodzą 3-4 blachy śliżyków.
Z uwagi na to, że formowanie drobnych śliżyków i zapełnienie jednej blachy zajmuje więcej czasu niż pieczenie, zalecana jest tu praca zespołowa.

Jak jeść śliżyki? Można zwyczajnie, bez ceregieli, jako drobną przegryzkę między posiłkami. Ale tradycyjna czy wręcz magiczna strona śliżyków przejawia się podczas spożywania ich jako kolejnej potrawy wigilijnej, a to w połączeniu z mlekiem makowym oraz kisielem żurawinowym. Kombinacja ta działa wybitnie uspokajająco i nawet nasennie, co w naszych zestresowanych czasach jest prawdziwym błogosławieństwem. Śliżyki zawierają w sobie życzenia na rok nowy, bowiem symbolizują różnoraką obfitość - zdrowia i wszelakiego dobytku. Wypiekajmy i jedzmy śliżyki w okresie Bożego Narodzenia, to jedna z niewielu niteczek, która prowadzi nas w naprawdę daleką przeszłość.
100
Księgi Parafialne i USC / Odp: Księgi metrykalne w NIAB Grodno
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Gordian dnia Grudzień 13, 2018, 08:04:47 pm »
Jeśli idzie o Adamowicze - to w Grodnie mają księgi z okresu powojennego - są one w fondzie Dekanat Grodno - opis 3 lub 4. Dostępne w necie skorowidze tego nie uwzględniają. Księgi te mają pieczątki z ZAGS (u nas USC). Chyba są tam też księgi z Łabna i innych parafii dekanatu Teolińskiego. Zaznaczam że na Białorusi nie ma 100 letniego okresu przechowywania akt stanu cywilnego w USC (ZAGS) - jest on krótszy chyba 75 lat. Dlatego gdy jakaś księga wychodzi z okresu ochronnego "pojawia się" w jakimś opisie jednego z fondów archiwum. Przywołany powyżej opis 3 (lub 4) fondu dekanat Grodno zawiera sporo takich "dziwnych" ksiąg - jest tam np. jakaś księga z Wielkiej lub Małej Brzostowicy. Polecam
Pozdrawiam
Strony: 1 ... 8 9 [10]