Dzień dobry.
Zgodnie z prośbą Rafała udostępniam mój obecny stan wiedzy odnośnie Tołoczków z linii z Wielkich Ejsymontów. Głównym źródłem wiedzy, które pozwoliło przekroczyć barierę Ludwika (Dominika) męża Zuzanny Kulikowskiej jest teczka z RGIA, która cofa się do 1667 r. oraz 4 pokoleń przed Ludwikiem.
Linia wygląda tak: Ludwik i Mikołaj > Aleksander > Andrzej Kazimierz > Stanisław > Wojciech.
Ludwik (Dominik) z żoną Zuzanną Kulikowską był rodzonym bratem Mikołaja z żoną Justyną Kulikowską. Lata urodzeń Ludwika i Mikołaja niestety nie są znane.
Mikołaj pozostawił po sobie syna Jakuba Aleksandra urodzonego w 1749 r. który ożenił się z Elżbietą Docha. Następnym pokoleniem był Stefan (1805) z żonami Anną Jodkowską oraz Anielą Jodkowską. Stefan również miał syna Stefana, który pojawił się tylko w metryce zgonu matki.
Dodatkowo teczka ani razu nie wymienia drugiego imienia Dominik dla Ludwika.
--
1667 r. – Jan Andrzej Piotrowicz Kanunowicz? Eysymont przekazuje Milkowszczyznę należącą do rodu Eysymontów Andrzejowi Kazimierzowi Tołoczce.
Eysmontowie prawa do Milkowszczyzny dostali w zamian za odebrane im Szudziałowo. Rodzicami Andrzeja Kazimierza byli Stanisław Tołoczko i Zofia Eysymont i to była główna podstawa przekazania ziem. Stanisław w tym czasie już nie żył, to matka Zofia była osobą wymienioną. Dokument opisuje również braci Andrzeja (Kazimierza) – JANA i MIKOŁAJA, ale to Andrzej (Kazimierz) był główną osobą.
1689 r. Andrzej przepisuje Milkowszczyznę synowi Aleksandrowi. Dokument nie wymienia żony ani innych synów.
1729 r. Aleksander przepisuje Milkowszczyznę synom Ludwikowi i Mikołajowi.
1748 r. Bracia Ludwik i Mikołaj sprzedają Milkowszczyznę Ferdynandowi Eysymontowi, przy czym ich ojciec Aleksander już nie żył.
Jerzy syn Ludwika i Zunanny Kulikowskiej urodził się w 1744 r. jego brat Michał w 1754 r.
--
Źródłem informacji o ojcu Stanisława był wypis dokumentów Aleksandra, w którym został opisany jako Aleksander Andrzejowicz wnuk Stanisława Wojciechowicza.
--
Ciekawostką jest, że Andrzej Kazimierz s. Stanisława w 1667 r. otrzymał Milkowszczyznę, a ten rok zbiega się z rokiem objęcia stanowiska Mierniczego Grodzieńskiego również przez Andrzeja Kazimierza s. Stanisława. Jest to wymienione w Spisie Urzędników Wielkiego Księstwa Litewskiego od Andrzeja Rachuby. Wydaje się, że chodzi o tą samą osobę.
Rachuba również w podymnym z woj. Wileńskiego z 1690r. z Metryki Litewskiej opisuje Andrzeja Tołoczko z Różniatycz z parafii wasiliskiej nadmieniając przy tym, że mógł to być Mierniczy Grodzieński zm. w 1703 r. Z informacji z teczek z obu linii wynika, że jest to mało prawdopodobne. Obaj Andrzejowie pozostawili po sobie innych synów, a inne informacje nie mają punktów wspólnych, ale wykluczające to nie jest.
--
A teraz moje pytania i zagadki:
1. Ile lat mógł mieć Andrzej Kazimierz w momencie otrzymania praw do Milkowszczyzny, oraz jeśli chodzi o tą samą osobę, w momencie otrzymania posady mierniczego? Był to 1667 r. Chciałbym oszacować przybliżony rok narodzin Wojciecha ze szczytu linii. Założyłem że, Andrzej Kazimierz nie mógł mieć mniej niż 25 lat, i idąc takim założeniami można oszacować, że Wojciech mógł urodzić się najpóźniej w 1590 r. Ale mogło to być i w 1540 r.
2. Czy ktoś wie na jakiej podstawie Andrzej Rachuba podał rok zgonu Andrzeja Kazimierza mierniczego? Był to 1703 r. Podymne z 1690 r. widziałem, ale nie mam dostępu do Spisu Urzędników Wielkiego Księstwa Litewskiego.
3. Nie rozumiem określenia KANUNOWICZ?: „Ja Andrzej Jan Piotrowicz Kanunowicz? Z Wielkich Eysymontów Eysymont Ziemianin”.