Witam serdecznie,
Z dużą sympatią indeksowałam Kamionkę, może ze względu na Jurowskich, którzy się tu i ówdzie trafiali? A może też z powodu Milkowszczyzny, w której wyrosła Eliza Pawłowska, później Orzeszkowa? A jeszcze przedtem w tym dworze mieszkali Borzęccy, ród z różnych względów ważny dla Grodzieńszczyzny. Znalazłam metrykę urodzenia Róży Borzęckiej, chyba tej samej, którą potem wydano za Wincentego Zawadzkiego, właściciela „mojej” Repli. Odnowiłam też krótki opis tej parafii, bo znalazło się dużo więcej do napisania o niej niż to było przedtem. Zajrzyjcie:
http://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=687.msg2798#msg2798Jeden krok na północ - już jesteśmy w Skidlu. Miasteczko wybitnie unickie, później prawosławne. Na pewno warto zająć się tymi nielicznymi metrykami, które ocalały – u mormonów znalazłam tylko urodzenia 1806-1818.
Następny duży odcinek indeksów z Kuźnicy został właśnie opublikowany. Postępują też prace przy urodzeniach z Krynek, niedługo można się będzie spodziewać kolejnej publikacji.
Następujące zmiany zostały już dodane do zestawienia:
Dekanat GrodnoKamionkaUMZ 1802-1818 dostępne w portalu genealodzy.pl A. Rybałko
Brak ksiąg: skan 49 (rok 1813)
KrynkiU 1831-1835 w trakcie opracowania M. Stasikowski
Skidel (gr.-kat.)U 1806-1818 w trakcie opracowania A. Rybałko
Dekanat Sokółka
KuźnicaU 1842-1864 dostępne w portalu genealodzy.pl wd
Brak ksiąg: 1841
Pozdrawiam serdecznie,
Alicja