Witam serdecznie,
Nareszcie udało mi się przedstawić na forum wszystko, co jest mi wiadome o indeksach z Litwy. Niewykluczone, że istnieją gdzieś indeksy, których nie uwzględniłam, bo moje poszukiwania ograniczały się tylko do geneteki. Mam nadzieję, że z czasem odkryję te nieznane mi zasoby. Podobnie jak z czasem podam więcej parafii litewskich, które przestały istnieć albo zmieniły swoją nazwę do niepoznaki.
Przy pobieżnym przejrzeniu parafii widać, że niektóre nazwy powtarzają się w różnych diecezjach. Na przykład taka Olita – miasto było i jest tylko jedno, ale jedna połowa należy do diecezji koszedarskiej, zaś druga połowa – do diecezji wyłkowyskiej. Trochę dziwi taka decyzja władz kościelnych, ale skoro przyjęły Niemen za naturalną granicę diecezji, to jest to decyzja tylko konsekwentna. Wyłkowyszek nie należy mylić z Wołkowyskiem, żmudzkie Wornie zwały się kiedyś Miedniki, podobnie jak miasteczko Miedniki na Wileńszczyźnie.
Poniżej przedstawiam indeksy, które trafiły do geneteki od początku 2019 roku. Dotyczą – jak można się spodziewać – przede wszystkim archidiecezji wileńskiej, tu dzieje się najwięcej. Udało mi się wydłubać indeksy świętojańskie ze starego komputera, w którym drzemały od 2010 roku, kiedy to zostały opublikowane na znanej stronie Janusza Stankiewicza. Strona zniknęła chyba w maju, pozostawiając po sobie dużo żalu wśród genealogów.
Następujące informacje zostały już dodane do zestawienia:
Archidiecezja wileńska
Dekanat Kalwaria
Mejszagoła
U 1835-36 dostępne w portalu genealodzy.pl mejpien
M 1835-36 dostępne w portalu genealodzy.pl mejpien
Z 1835-36 dostępne w portalu genealodzy.pl mejpien
Dekanat Troki
Stare Troki
M 1851-1858 (aktualizacja) dostępne w portalu genealodzy.pl B. Tylingo
Dekanat Wilno I
Wilno, Św. Jana