Drodzy Państwo.
Starszy brat Felicjana - Piotr urodził się w 1808; tak jak Jurek napisał Felicjan jest rocznik 1810. Felicjan na egzaminie przedślubnym w 1833 oświadcza, że pochodzi z okolicy Jodkiewicze (i zdecydowanie chodzi o Wielkie, gdyż Małe były w owym czasie zwane Jurowcami lub Jurewiczami). Niewątpliwie przeniósł się do Staniewicz, gdyż tam urodził się jego najstarszy syn (ur. 24.10.1834), a poza tym jest odnotowany w Spisie Parafialnym w 1836 w tej właśnie okolicy wraz z żoną Anną, synem Kazimierzem i córką Anną (Staniewską). Jednak już w 1843 jest pisany z okolicą Wielkie Jodkiewicze, wraz z żoną Anną, synem Kazimierzem, córkami Józefą i Elżbietą oraz przybraną córką Anną Staniewską. Anna z Żukowskich Staniewska, była córką Józefa i Elżbiety z Korozów i zmarła 27.04.1849 mając 45 lat. Już 10.07.1849 Felicjan poślubia Annę z Kulikowskich, c. Stefana i Katarzyny z Siezieniewskich, rodem z okolicy Kuliki. W Spisie Parafialnym z 1861 (świetnie opracowanego przez Jurka) są dzieci, które wymieniłem w poprzednim wpisie. W Spisie z r. 1877 Felicjan nie występuje, zapewne zmarł wcześnie. Za to jest wymieniony Michał Jodkowski, wraz żoną Antoniną z Szyszków, ich dzieci Anna i Michał, jednoroczne dzieci oraz bracia Adam (26), Aleksander (17) i Józef (14) oraz siostra Elżbieta (33). Ciekawe, że przy chrzcie córki ten Michał jest pisany jako jednodworzec, zaś w pomienionym spisie jako chłop. Tenże Michał wraz z żoną Antoniną z Szyszków, dziećmi Antonim (20) i córką Marią (12) oraz siostrą Elżbietą i jej córką Julię (25) jest wymieniony w spisie z roku 1899. I to jest ostatni wpis, w którym jestem w stanie zidentyfikować w par. Wielkie Eysymonty tę grupę rodzinną.
Zobaczymy co jeszcze wyniknie z aktów po korektach, wynikających z dokumentów porównawczych.
Pozdrawiam Państwa serdecznie.
PS. Szczególne ciepłe słowa kieruję pod adresem Jerzego Dąbrowskiego. Nauczył mnie, że droga na skróty, zwłaszcza w genealogi, prowadzi na manowce. Jestem mu za to dozgonnie wdzięczny.