Ostatnie wiadomości

Ważne linki / Odp: Rodzina Jodkowskich z Wie...
Ostatnia wiadomość przez Gordian - Październik 01, 2023, 09:49:15 PM
Julian Jodkowski ur. 1863-08-28 w Wlk. Jodkiewiczach jako syn Michała i Anny ze Staniewskich. Księgi metryczne parafii Wlk. Eysymontty odnotowują u Michał i Anny 10 dzieci. Pierwszym był Józef ur 1852-10-10. Ostatnim jest Jan ur. 1875-05-19. Anna ze Staniewskich zm. 1891-11-11. Michał Jodkowski zm. 1904-09-21. W metryce zgonu Michał zapisano że pozostawił dzieci: Józef, Julian, Antoni, Adam i Regina z tym że w spisach parafian kościoła w Wlk. Eysy. z 1900 roku w Wlk. Jodkiewiczach w domu Michała nie odnotowano jego syna Juliana więc zapewne gdzieś wcześniej "wybył".
Pozdrawiam
Gordian

Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Październik 01, 2023, 07:29:39 PM
Ciekawa historia ...

W kartotece WBH znajduje się fiszka Michała Jodkowskiego syna Juliana i Ludwiką Majzickiej.
Prawdopodobnie to Pani dziadek?
Dziadkowi przyznano Medal Niepodległości. Jeżeli teczka jego przetrwała może dowie się Pani sporo ciekawych informacji na temat jego działalności dla odzyskania niepodległości przez Polskę
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Październik 01, 2023, 04:14:44 PM
Czy szukwała Pani informacji o swoim dziadku w Wojskowym Biurze Historycznym ?

https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwarka_kartoteka_personalno_odznaczeniowa/?strona=31&szufladka=JEDR-JOZW

https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwarka_bazy_personalne/?kategoria_bazy_osobowej=&imie=&nazwisko=jodkowski&miejsce_urodzenia=&imie_ojca=&sygnatury=&sort=kategoria_bazy_osobowej&sort_type=%2B#wynik

Odnośnie wcześniejszych pokoleń to muszę pomyśleć i poszukać, ale w grę wchodzą 2-3 kierunki Archiwa w Grodnie, Wilnie i Sankt Petersburgu
Ważne linki / Rodzina Jodkowskich z Wielkich...
Ostatnia wiadomość przez Agnieszka Mrówczyńska - Październik 01, 2023, 12:37:34 PM
Witam. Poszukuję informacji o rodzinie Jodkowskich. To co udało mi się ustalić do tej pory to to że mój pradziadek Julian Jodkowski urodził się w Wielkich Jodkiewiczach ok. roku1964. Rodzicami Juliana byli Michał Jodkowski i Anna Staniewska. Michał i Anna pobrali się w 1850 r. Wielkie Ejsymony. Rodzicami Michała byli Tadeusz i Klara z Zaniewskich. Rodzicami Anny byli Mateusz Staniewski i Anna z Żukowska. Pradziadek miał czworo rodzeństwa. Adam Jodkowski, Apolonia Jodkowski, Józefa Jodkowski, Marianna Michalina Jodkowski. Wiem, że dziadek jako najstarszy syn zostaje wcielony do wojska carskiego i wysłany zostaje do Wielkopolski. Był pod oficerem pracował jako urzędnik w Słupcy. Julian Jodkowski 1893 r bierze ślub z Ludwiką Majzicką w Złotowie. Jak mogę ustalić losy rodzeństwa mojego pradziadka i mojch prapradziadków. Gdzie mam szukać.
Rzeczy dziwne i ciekawe / Odp: Konferencja Genealogiczna...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Wrzesień 23, 2023, 12:22:03 PM
https://genealodzy.opole.pl/tv
ps. pod tym linkiem też jest transmisja .
Autoprezentacje / Odp: Zawistowski szukam infor...
Ostatnia wiadomość przez wd - Wrzesień 23, 2023, 12:37:41 AM
Nazwisko Zawistowski występuje również w spisach parafialnych parafii sokólskiej, we wsi Ogrodniki Halańskie.

Tomasz Zawistowski, ur. 1834, s. Wojciecha i Marianny z d. Lewickiej, żona Marianna z d. Czarnecka, s. Michał.

Prócz tego siostra Rozalia Zawistowska, ur. 1819 i brat Wincenty Zawistowski, ur. 1832, ż. Marianna Szeląg.
Autoprezentacje / Odp: Zawistowski szukam infor...
Ostatnia wiadomość przez Albink - Wrzesień 22, 2023, 08:21:44 PM
Nazwisko Zawistowski pojawia się w księgach metrykalnych z Grodna. Kopie metryk do 1937 roku z tej parafii, a właściwie 3 parafii, znajdują się w AA w Białymstoku. Oryginały są w NIAB w Grodnie. Trudno tu pisać o szczegółach, ponieważ nie podane są żadne konkretne dane /chodzi szczególne o daty/ poszukiwanych osób.
Indeksacja parafii Białoruś / Jeziorosy skazki 1827 -1835 i...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Wrzesień 21, 2023, 08:31:03 PM
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267868088
Zarasų RKB parapijiečių sąrašai     1827-01-01—1835-12-31  skazki 
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267868328
Zarasų RKB parapijiečių sąrašas    1866-01-01—1866-12-31 skazki
                      pozdrawiam Alicja
Autoprezentacje / Augusewicz, Tawrel, Karniej, G...
Ostatnia wiadomość przez MMcCabe - Wrzesień 21, 2023, 02:07:34 PM
Dzien dobry wszystkim.
Nazywam sie Malgorzata i poszukuje swoich korzeni z okolic Sopocnik, Solowiejow, Teolina, Nowik i Moniek. Te miejscowosci przewijaja sie przez historie ustna, ktora probuje spisac.

Dotarlam do transkryptow wspomnien Sybirackich spisanych przez Marie Grajewska, sioste Babci Wandy.

Z dokumentow, ktore mam - moj dziadek -Antoni Augusewicz (1910) urodzil sie w Solowiejach i skonczyl kurs pomocnikow mechanikow lotniczych na szkole podoficerskiej. Byl 11-tym dzieckiem Antoniego Augusewicza i Marjanny z Tawrelow. Wiem, ze najstarszy brat Antoniego Piotr przetrwal wojne i jego potomkowie mieszkaja w Bialymstoku.

Antoni ozenil sie w Teolinie z Wanda Grajewska, corka Michala Grajewskiego i Marjanny z Grynkiewiczow. Michal  i Marjanna wrocili z Petersburga w 1918 i byli wczesniej zamezni- Marjanna byla wdowa i miala 2 dzieci z poprzedniego zwiazku). Michal byl w USA przez jakis czas gdzie pracowal jako hutnik jednak nie moge znalezc na listach pasazerow. Z tego zo wiem, byl bekartem a nazwisko przejal; po matce.  Rowniez gdzies jakas wiesc niesie ze byl komisarzem Lenina. Zmarl na Syberii. Marjanna z dziecmi wrocila do powoijennej POlski- do Gdanska.

I mam wielka nadzieje, ze na tym forum znajde ludzi o lepszym dostepie do informacji jak i wiekszej wiedzy ode mnie.