Roubowie (Rowbowie) herbu Drogomir i Rola

Zaczęty przez Adrian, Lipiec 26, 2023, 10:43:08 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał Jurowski

Akt zgonu 36/1920 Kaszubińce

umiera w wieku 65 lat Anastazja Raubo córka Antoniego z Krwawki
zostawiła Aleksandrę?, Jadwigę, Cezarę

Adrian

Cytat: Rafał Jurowski w Luty 28, 2024, 11:54:57 PMAkt zgonu 36/1920 Kaszubińce

umiera w wieku 65 lat Anastazja Raubo córka Antoniego z Krwawki
zostawiła Aleksandrę?, Jadwigę, Cezarę

Dzięki Rafale za informację.

Anastazja była moją 3Xprababcią. Od rodziny wiem, że jej grób znajdował się na cmentarzu w Kaszubińcach jeszcze w latach 60-tych XX w. W ubiegłym roku zmarła ostatnia osoba z mojej rodziny, o której wiem, że opiekowała się grobami bliskich - Sabina Zaniewska z Kotry (prawnuczka Anastazji).
Anastazja (z domu Cydzik) była żoną Benedykta Rouby (zm. 1917). Genealogia Cydzików to dla mnie jeszcze niestety zupełnie nieznany obszar. Prawdopodobne wydaje się, że pochodziła z Cydzików lub Bylczyc. Jej córkę Jadwigę (ur. 1885, zm. 1972) w Kotrze nazywali "Babcia tomaszowa" od imienia jej męża, którego przeżyła o 45 lat.

Adrian

Jeszcze jedna rodzina Roubów z Cydzików.
Elżbieta, ur. 1784 r., c. Łukasza i Petroneli z Bylczyńskich.

Adrian

W następstwie nowych indeksów par. Św. Franciszka z Grodna pojawiła się pewna zagadka zw. z Roubami.
Udało się ustalić, że Benedykt i Marianna Roubowie (którzy przenieśli się do par. Jeziory w pierwszych latach XIX w.) pobrali się w 1799 r. w par. Św. Franciszka w Grodnie.
Ciekawe zagadnienie z Benedyktem związane jest z faktem, że w 1799 r. występuje pod nazwiskiem Rejba (Reyba). Małżonkowie określeni są jako sławetni. Metryki z tego rocznika wyróżniały jeszcze pracowitych i szlachetnych.
Ich pierwsze dziecko Antoni Wincenty ur. 1800 r. w tej samej parafii, również urodził się pod nazwiskiem Rejba jako sławetny (rocznik 1800 metryk urodzenia też określa inne stany: pracowitych i szlachetnych). Dopiero kolejne dziecko tej pary, córka Barbara ur. 1801 r., zapisane jest pod nazwiskiem Rouba (rodzice sławetni). Następnie w 1804 r. rodzi im się córka Krystyna Rowba. W 1807 r. przychodzi na świat syn Maciej Rauba (rodzice określeni niewyraźnie jako szlachetni, wygląda, że była poprawka we wpisie).
Widać, że zmiana zaszła w pierwszych latach XIX w. zarówno w nazwisku jak i co do stanu społecznego tej rodziny.
Nazwisko małżonki Benedykta zapisywane było różnie: Doroszkiewicz, Dereszkiewicz, Daszkiewicz.
Benedykt zmarł w Cydzikach w 1819 r. w wieku ok. 60 lat określony jako szlachetny. Jego syn Maciej i pozostali potomkowie niezmiennie zapisywani są już jako stanu szlacheckiego i w XIX w. wchodzą w związki małżeńskie tylko z osobami tego stanu. Niezależnie od tego w Cydzikach równolegle zamieszkują inne rodziny Roubów (Rowbów).

Pytanie czy Benedykt i jego rodzina przeniknęli do stanu szlacheckiego zmieniając nazwisko? Tu pojawia się wątpliwość jak znaleźli się w Cydzikach. Czy Benedykt nie był dalszym krewnym, któregoś z Roubów z Cydzików, który dostał w wyniku działu spadkowego majątek i w następstwie tego powrócił do ojcowizny i odzyskał możliwość potwierdzenia stanu społecznego, z którego się wywodził. Co o tym sądzicie?

Rafał Jurowski

Nie pomogę w rozwiązaniu tej łamigłówki, ale dodam kolejną.
Na cmentarzu w Bytomiu przy ulicy Kaszewskiego, znajduje się spora kwatera żołnierzy I wojenny światowej

https://poznajbytom.pl/dzielnica/grossfeld/cmentarz-kraszewskiego/

Na tabliczkach(chyba nazwiska nigdy nie zostały umieszczone w internecie)  znajduje się wiele nazwisk rosyjskich, polskich i innych.

Na jednej z tabliczek zostało napisane

Rauba Casimier 22.8.1992 - zm 14.9.1915

Może to ktoś z naszych ...?

https://photos.app.goo.gl/MeA8ontf1Mmbtj6u5

W bazach rosyjskich znalazłem tylko cos takiego

Ранба (Рауба) Казимир, jedynie data zgonu można potwierdzić i chyba to, że był w niewoli niemieckiej

https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen31242965/?backurl=%2Fheroes%2F%3Flast_name%3D%D0%A0%D0%B0%D1%83%D0%B1%D0%B0%20%26groups%3Dawd%3Aptr%3Afrc%3Acmd%3Aprs%26types%3Dawd_nagrady%3Aawd_kart%3Apotery_doneseniya_o_poteryah%3Apotery_gospitali%3Apotery_spiski_zahoroneniy%3Apotery_voennoplen%3Afrc_list%3Acmd_commander%3Aprs_person%26page%3D1%26first_name%3D%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%20