Ostatnie wiadomości

Szukam rodziny, nazwiska / Ród Sopoćko Сопоцько h. Syroko...
Ostatnia wiadomość przez aneta - Sierpień 24, 2024, 03:17:03 PM
Witam,
poszukuję wszelkich informacji, materiałów, osób spokrewnionych i spowinowaconych z rodziną Sopoćko (Сопоцько) z każdego rejonu świata. Ród wywodzi się z Grodzieńszczyzny i legitymował się herbem Syrokomla, ale także Łabędź, Topór, Kościesza. Posiadam bardzo rozbudowane drzewo genealogiczne sięgające ok połowy XV w.

pozdrawiam serdecznie :)
Aneta
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Rodzina Paszkiewicz
Ostatnia wiadomość przez aneta - Sierpień 24, 2024, 03:10:51 PM
Ewelina, Twoi krewni mogli być osadnikami wojskowymi. W Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie znajduje się część akt metrykalnych https://kresy.genealodzy.pl/gub_wil_87/arch_droht.html

W Grodnie możesz zamówić akt metrykalny, pod warunkiem, że dokumenty się zachowały. Koszt 49 rubli
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Rodzina Podkidyczów
Ostatnia wiadomość przez klocekoi - Sierpień 23, 2024, 11:55:55 AM
Witam, jak widzę na genetece ów Franciszek był z niewiadomego ojca. I zapewne z tego też, wzięło się nazwisko. Podkidać= podrzucić. Metrykalnie ciężko pociągnąć to głębiej. Najlepiej poprzez testy DNA. Możliwe, że ojcem Franciszka był ktoś z właścicieli Gierdziejówki. Zdarzały się takie sytuacje.
Książki i publikacje / Odp: Jubileusz Profesora Józ...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Sierpień 23, 2024, 11:05:07 AM
Dzięki pracy Pana prof. powstało wiele prac zajmujących się  dziejami Podlasia-Polski i Litwy . Czyta się je z ogromną przyjemnością wzbogacając swoją wiedzę. Prace te zostaną z nami na zawsze . 
Rodzinie i Bliskim przekazujemy nasze najgłębsze wyrazy współczucia.
Ostatnia wiadomość przez Leonard Drożdżewicz - Sierpień 23, 2024, 09:16:07 AM
klepsydra z wiadomością o pogrzebie
Szukam rodziny, nazwiska / Rodzina Paszkiewicz
Ostatnia wiadomość przez Ewlina05! - Sierpień 21, 2024, 01:58:07 PM
Witam serdecznie.
Poszukuję informacji o rodzinie Antoniego i Władysławy Paszkiewicz którzy w latach 1925-1945 zamieszkali w Zbirohi/Zdzitowo
Archidiecezja pińska,Dekanat Kobryń w rejonie żabinkowskim.Nie wiem i nie mogę ustalić dlaczego i w jakim celu przenieśli się z Rossoczycy do oddalonego o 500km Zdzitowa. Tam udali się z 3 dziećmi a kolejne 3 rodzi się w Zdzitowo a po wojnie zostają przesiedleni w okolice Wrocławia. Z tym ,że po wojnie dwóch synów zaginęło i ich losy nie są znane.
Pisałam do Grodna ale korzystając i tlumacz Google to jest mi ciężko się porozumieć z nimi. Ja pisze o latach w/w a oni mi odpisują że w 1911 nie mają nazwiska Paszkiewicz i opłata też jest spora za 1 osobę bo 60 zł a rodzina składała się z 8 osób co cenowo wychodzi sporo.
Może ktoś będzie mi w stanie pomóc i podpowiedzieć za co z góry dziękuję.

RODZINA PASZKIEWICZ
Antoni Paszkiewicz ur. 15.12.1893 Mogilno
Władysława Paszkiewicz ur 20.05.1896 z domu Rybak
Dzieci to:
1.Kazimiera Paszkiewicz 1.11.1918 Mogilno
2.Stanisław Paszkiewicz 12.12.1922 Mogilno
3.Józef Paszkiewicz 2.08.1920 Mogilno
4.Maria Paszkiewicz 06.11.1927 Zbirohi
5.Janina Paszkiewicz 20.01.1930 Zbirohi
6.Wiesława Paszkiewicz 06.10.1933 Zbirohi
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Hamuleccy (Гамулецкие) he...
Ostatnia wiadomość przez Adrian - Sierpień 21, 2024, 01:50:08 PM
Rocznik Augustowski, 2016, str. 120
http://www.astn.pl/r2016.pdf

6 sierpnia 1742 roku, własnością Józefa i Balbiny Paców, starostów chwejdańskich ostatecznie stał się także folwark Wierciochy. Zbyli go Dominik Hamulecki, chorąży JKM z żoną Marianną. Przedmiotem transakcji były trzy włóki: dwie Kożuchowszczyzna, a trzecia, zwana Królewską, ,,z przydatkami i przynależnościami do nich należącymi od majętności Szczodruch odłączonych i w powiecie grodzieńskim leżących". W skład folwarku wchodziły zabudowania dworne ,,z sadami, ogrodami z dawnych czasów od majętności Szczodruch odłączonej [...] z gruntami ornemi i nieornemi, z lasami, zaroślami, łąkami, wypustami, przydatkami, przynależnościami do nich należącymi, tak, jako Ichmość panowie Dominik i Marianna Hamuleccy, małżonkowie w swojej wieczystej posessji mieli". W celu publicznego oznajmienia tejże transakcji, 31 lipca tegoż roku, do folwarku Wierciochy przybyli: Jan Hołubiński, generał Jego Królewskiej Mości powiatu grodzieńskiego ,,z stroną szlachty panem Janem [?] i Pawłem Zawadzkimi"
Autoprezentacje / Powitanie
Ostatnia wiadomość przez Ewlina05! - Sierpień 21, 2024, 01:43:47 PM
Witam serdecznie.
Ostatnia wiadomość przez Leonard Drożdżewicz - Sierpień 21, 2024, 01:38:54 PM

20 sierpnia 2024 r. w Białymstoku, w wieku niespełna 74 lat, zmarł emerytowany profesor  Uniwersytetu w Białymstoku (poprzednio białostockiej Filii Uniwersytetu Warszawskiego) - Józef Maroszek, prezes Białostockiego Towarzystwa Naukowego. Twórca białostockiej szkoły historycznej. Człowiek prawy. Historyk Wielkiego Księstwa Litewskiego, w tym Grodzieńszczyzny i Podlasia.

https://bialystok.naszemiasto.pl/profesor-jozef-maroszek-tworca-bialostockiej-szkoly-historycznej-zmarl-w-wieku-73-lat/ar/c1p2-26684683
Szukam rodziny, nazwiska / Rodzina Podkidyczów
Ostatnia wiadomość przez anonimowy K - Sierpień 20, 2024, 02:38:43 PM
Witam
Ostatnio zacząłem interesować się moją rodziną i dotarłem z rodzinnych pamiątek do 4 linii drzewa genealogicznego. Uwagę mi przykuło jedno nazwisko - Podkidycz (albo Podkidacz, ponieważ i takie nazwisko było w dokumentach). Był nim Władysław (ur. ok. 1880-1900), który się ożenił z Anną Symanowic. Próbowałem się dowiedzieć na jego temat jak najwięcej, ale udało mi się znaleźć tylko kilka osób żyjących w tamtym okresie (1850-1900), które posiadało to nazwisko (Podkidycz albo Podkidacz). Samym "ojcem rodu" był Franciszek Podkidacz (i Podkidycz). Z czego co zobaczyłem dokumenty na jego temat pochodzą z parafii Różanki, miejscowości Gierdziejówka. Jak można zauważyć na zdjęciu, który przesyłam, miał on dwie żony - Annę i Antoninę. I pytanie mam takie - Czy ktoś ma kogoś w swoim drzewie genealogicznym albo kojarzy te osoby widoczne na zdjęciu i mogłaby mi pokazać czy powiedzieć potomków tych osób, ponieważ wszystkie osoby które kojarze z takim nazwiskiem to właśnie te na zdjęciu oraz Władysłam Podkidycz i Helena Podkidycz (jego córka).

Pozdrawiam
Jakub