Hlebowicz / Глебович / Хлебович family of Hlebowicze and Grodno

Zaczęty przez Sarannki, Kwiecień 05, 2022, 09:16:20 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sarannki

Witam wszystkich,

Mam nadzieję, że niektórzy z Państwa mogą mi pomóc lub udzielić sugestii w moich poszukiwaniach rodziny Hlebowiczów z Hlebowicz i Grodna.

Mój prapradziadek Michał Jan Hlebowicz urodził się 2 maja 1855 lub 1851 roku w Hlebowiczach w Grodnie. Informacje te uzyskałem z amerykańskiego świadectwa naturalizacji mojej praprababci. Rodzicami Michała byli Jan Hlebowicz i Aniela Hlebowicz według amerykańskiego aktu małżeństwa Michała z moją praprababcią. Amerykański akt zgonu Michała również zawiera imię jego ojca jako Jan, ale nie wymienia imienia jego matki. W co najmniej jednym z amerykańskich aktów małżeństwa jego córki jego nazwisko figuruje jako Jan Michal zamiast Michal Jan.

Michał Jan poślubił swoją pierwszą żonę Rozalię Schmidt gdzieś w okolicach Grodna przed wrześniem 1890 roku. Byli wymienieni jako mąż i żona, kiedy przybyli do Nowego Jorku w Stanach Zjednoczonych 5 września 1890 roku. Statek nosił nazwę Columbia, który wypłynął z Hamburga w Niemczech przed wypłynięciem do Anglii i wreszcie do USA. Nazwisko pisze się tutaj ,,Chlebowicz". Ostatnia rezydencja jest wymieniona jako Grodno, ale Michał jest odnotowany jako Austriak.

Rozalia Schmidt urodziła się w lutym 1870 lub 1868 roku według spisu powszechnego Stanów Zjednoczonych. Chociaż Rozalia i Michal są wymienieni razem w rejestrze passgener, spis z 1900 r. pokazuje, że Michal przyjechał do Stanów Zjednoczonych w 1890 r., a Rozalia w 1891 r. Spis z 1900 r. wskazuje również, że na 6 dzieci 5 żyje. Nikt w mojej rodzinie nie wie, kim jest zmarłe dziecko. Dziecko nie jest pochowane wraz z rodziną (to bardzo małe miasteczko i wspólnota Kościoła katolickiego) iw państwowej bazie danych nie mogę znaleźć żadnych aktów zgonu. Możliwe, że dziecko jest pochowane gdzieś w Grodnie lub Hlebowiczu.

Żeby skomplikować sprawę, nie mogę znaleźć w państwowej bazie danych aktu śmierci Rozalii. Rozalia nie jest pochowana w rodzinnym kościele i według kuzyna zmarła w szpitalu psychiatrycznym w Connecticut w Stanach Zjednoczonych gdzieś przed czerwcem 1902 roku, kiedy to Michał poślubił swoją drugą żonę Annę Hlebowicz, moją praprababkę. Niestety nie mogę znaleźć nazwiska rodziców Rozalii bez jej aktu zgonu.

Moja praprababka Anna Barbara Hlebowicz urodziła się 14 października 1884, 1881 lub 1882 w Hlebowiczach. Jej amerykańskie małżeństwo przedstawia rodziców jako Wincentego Hlebowicza i Anielę Hlebowicz. Według historii rodzinnych i listy pasażerów, Anna i Rozalia były siostrami - cel podróży Anny w Stanach Zjednoczonych jest pokazany jako Deep River, Connecticut z siostrą Rosą Lebowich. Najwyraźniej Anna w tym momencie nie zdawała sobie sprawy, że jej siostra nie żyje lub umiera. Ostatnią rezydencją Anny był ,,Gelowz", a jej nazwisko pisano jako ,,Glabourtz". Kwestionuję dokładność, czy były to pełne siostry, czy nie, ze względu na różne nazwiska. Statek Anny to Pretoria, który wypłynął z Hamburga w Niemczech 17 maja 1902 i przypłynął 30 maja 1902 do Nowego Jorku. Michał i Anna pobrali się 14 czerwca 1902 r. w Connecticut w Stanach Zjednoczonych. Anna uzyskała obywatelstwo amerykańskie w 1958 roku i w swojej papierkowej robocie wskazała, że ��urodziła się w Hlebowiczach, podobnie jak jej mąż.

Michał i Anna mieszkali obok innej rodziny z tego samego regionu od 1910 roku, rodziny Słomkowskich. Michał i jego sąsiad William Slomkowski pracowali w miejscowej fabryce drutu. Wątpię, czy byli spokrewnieni, czy nie, ze względu na to samo miejsce pracy i fakt, że w okolicy (bardzo małe miasto) nie było innych rodzin z Europy Wschodniej, ale nie mam na to dowodów.

Nazwisko zostało zapisane na wiele sposobów w Stanach Zjednoczonych, często strasznie niedokładne. Rodzina była katolicka i mówiła po rosyjsku. Kuzyn mojej babci mówi, że Michał był Litwinem, ale nie mam na to dowodów.

Na podstawie badań DNA istnieje duże prawdopodobieństwo powiązania z rodzinami Sarosieków, Cydzików i Poczobutów. Aktywnie poszukuję dokumentacji do weryfikacji tych połączeń.

Wreszcie Michał i Rozalia lub Anna mieli siostrzeńca, który służył w jednym z pułków ułanów. Może miał na nazwisko Hlebowicz, Schmidt lub Kautzman. Aktywnie badam różne tropy, aby zweryfikować jego historię wojskową.

Dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie tego obszernego opisu. W załączeniu zdjęcia list pasażerów i tajemniczego siostrzeńca oraz Michała. Próbowałem archiwów w Białymstoku i Grodnie bez powodzenia, próbowałem też przeszukać Genetekę. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Z poważaniem,
Sarah

Piotr Hlebowicz

Dzień dobry, mój dziadek Franciszek Hlebowicz także urodził się w Hlebowiczach. Mój pradziadek ożenił się z Anną Cydzik z Sarosiek - więc Hlebowiczowie z rodziną Cydzików (a także Zaniewskich, Staniewskich, Lewoniewskich) mieli silne związki. Odnalazłem metrykę urodzenia mego dziadka Franciszka, urodzenia pradziadka Antoniego w archiwum białoruskim w Grodnie. Niestety, teraz czasy są do tego nieodpowiednie, reżim Łukaszenki nienawidzi Polski i Polaków. Słyszałem, że część dokumentów metrykalnych z tych terenów można spotkać w Archiwum w Białymstoku, gdyż przed wojną obejmowało parafię katolicką w Indurze (miejscowość Hlebowicze było w tej parafii).

Ala2

Nazwisko Hlebowicz pojawia się w parafi Piwoszuny / Pioszuny/
https://www.epaveldas.lt/preview?id=1445%2F1%2F9
ps. naturalnie w/w roczniki to tylko przykład . W wyszukiwarkę epaveldas należy wpisać Pivašiūnų RKB jest sporo lat do przeglądania, a może i do zindeksowania ?.

Ala2

Proponuję wpisać nazwisko w straty.pl  - Chlebowicz i Hlebowicz.

Albink

Panie Piotrze
Pański dziadek Franciszek ur 1899r to syn Antoniego i Anny Cydzik? Jeżeli tak, to ich ślub był w 1899 roku w Indurze, mieli co najmniej 6 dzieci. W AA w Białymstoku są kopie księg metrykalnych z Indury do 1937roku.
Pozdrawiam
Albin

Piotr Hlebowicz

Tak, syn Antoniego i Anny z Cydzików. Jeśli chodzi o sprawy pradziadka Antoniego i dziadka Franciszka (któremu Antoni kupił majątek w Trzeciakach w parafii Eysymonckiej) to mam wypisy z ksiąg metrykalnych. Zrobiono mi je w Grodnie w Archiwum, gdy byłem w 2015 roku. Z tego, co wiem, Antoni miał synów - Kazimierza, Jana, Stanisława, Franciszka, Zygmunta i córkę Marię (później wyszła za Lewoniewskiego). Wybierałem się tam później, by ciągnąć rodzinny wątek. Chciałem poznać dalszych przodków bezpośrednich - ojcem Antoniego był Adam Hlebowicz. Jednak dalej już nie zabrnąłem. Niestety, w Białorusi szaleniec wszczął kampanię przeciwko Polsce, Polakom i Zachodowi, co wstrzymało moje chęci do wyjazdu. Tym bardziej, że w Rosji putina jestem "persona non grata" i mój wjazd do Białorusi mógłby się zakończyć dla mnie smutno. Czy w Białymstoku mają te same zasoby archiwalne, jak w Grodnie? Może tam się należy udać. Tylko nie jestem specjalistą w grzebaniu w archiwach. Ale chcę pociągnąć poszukiwania, gdyż pamięć o przodkach jest jedną z ważniejszych rzeczy w życiu człowieka.

Albink

W Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku kopie ksiąg netrykalnych z dekanatu grodzieńskiego są od 1865roku do 1937r. Wcześniejsze księgi można znaleźć w internecie na stronie mormonów

https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&placeId=3336880&query=%2Bplace%3A%22Polska%2C%20bia%C5%82ostockie%2C%20Grodno%2C%20Indura%22&subjectsOpen=824112-50

część par. Indury jest zindeksowana:

https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=22br&rid=6300&search_lastname=Hlebowicz&search_name=&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=
Pozdrawiam
Albin

Piotr Hlebowicz

Będę chciał dotrzeć do Białegostoku - natomiast ten portal Mormonów jest dla mnie abrakadabrą, niestety, nie umiem się tu poruszać, zapewne dla genealogów to bułka z masłem, trzeba znać schematy dojścia do potrzebnych informacji. Poza tym nie znam angielskiego, za to nieźle daję sobie radę z rosyjskim, co jest bardzo potrzebne dla metryk w zaborze rosyjskim.

Rafał Jurowski

Wywód tej linii Hlebowiczów wygląda najprawdopodobniej następująco:

1. Hieronim Hlebowicz ur.~ 1730 żona prawdopodobnie Maria Świacka (Siwicka), ślub przed 1768
1.1 Leon (Leonard) Hlebowicz ur.~1766 + Konstancja Hlebowicz córka Adama, ślub 1791 Odelsk
1.1.1 Michał Hlebowicz ur. ~ 1789 + Antonina Hlebowicz ur. ~ 1812, ślub 4/1836 Odelsk
1.1.1.1 Adam Hlebowicz ur.~ 1836 + Anna Hlebowicz ur. ~ 1845, ślub 4/1863 Indura
1.1.1.1.1 Antoni Hlebowicz ur.~ 1879 + Anna Cydzik ur. ~ 1880, ślub 3/1899 Indura

Odnośnie aktu ślubu Antoniego Hlebowicza i Anny Cydzik proszę napisać do Archiwum Archidiecezji Białystok aab@archibial.pl

W załączeniu znajdują się akta ślubów 4/1836 Odelsk oraz 4/1863 Indura

W książce Euhena Aniszczenko znajduje się informacja o jakimś dokumencue dotyczącym Hieronima Hlebowicza i Marii Świackiej z 1785 roku. Dokument ten znajduje się w Archiwum Historycznym w Mińsku Fond 1755 d. 70, k. 126

To to archiwum:
https://archives.gov.by/en/welcome-to-the-archives-of-belarus-website/archives-and-records-management-authorities-and-the-state-archives-network/central-archives-and-institutions/national-historical-archives-of-belarus-in-minsk

Gordian

Cytat: Piotr Hlebowicz w Lipiec 26, 2024, 10:19:53 AMTak, syn Antoniego i Anny z Cydzików. Jeśli chodzi o sprawy pradziadka Antoniego i dziadka Franciszka (któremu Antoni kupił majątek w Trzeciakach w parafii Eysymonckiej) to mam wypisy z ksiąg metrykalnych. Zrobiono mi je w Grodnie w Archiwum, gdy byłem w 2015 roku. Z tego, co wiem, Antoni miał synów - Kazimierza, Jana, Stanisława, Franciszka, Zygmunta i córkę Marię (później wyszła za Lewoniewskiego). [...]
Pana dziadek, babcia Salomea ze Staniewskich i rodzeństwo dziadka (Kazimierz, Stanisław, Zygmunt, Jan i siostra Maria) figurują w majątku Trzeciaki w spisie parafian par. Wlk. Eysymontty w 1926 roku.
Jeśli idzie o ślub Franciszka i Salomei to był on w Wlk. Eysymonttach w dn. 1925-11-23 i udzielił go ks. Ignacy Cyraski ówczesny proboszcz. Informacje te mam z księgi protokołów przedślubnych.
W księdze protokołów zapisano rodziców Franciszka tak jak wyżej podano. Miejsce pochodzenia to okolica Hlebowicze w par. Indura, wiek 26 lat, stan cywilny kawaler.
O Salomei Staniewskiej zapisano że była córką Jana i Teofili z Jodkowskich Staniewskich. Wg. protokołu pochodziła ze Staniewicz w par. Wlk. Eysymontty, miała 26 lat i była panną.
O przodkach Franciszka z ok. Hlebowicze nic więcej nie powiem. Natomiast dużo więcej o przodkach Salomei Staniewskiej.
Wg metryk chrztu par. Wlk. Eysymontty urodziła się 1897-11-04 w Łaniewiczach jako córka tak jak wyżej napisano Jana i Teofili z Jodkowskich Staniewskich.
Dziadkiem Salomei po ojcu był Ignacy Staniewski, pradziadkiem Piotr Staniewski a prapradziadkiem Adam Staniewski.
Jak będą potrzebne więcej szczegółów to mogą to dokładniej rozpisać.
Pozdrawiam
Gordian

Rafał Jurowski

Znane jest mi jeszcze jedno powiązanie tej linii Hlebowiczów z Lisowskimi rodem z parafii Lack, wczęśniej Jeziory.

1. Michał Jodkowski i Helena Zaniewska
1.1  Stefania Jodkowska 22 lata z Łaniewicz + Antoni Lisowski ze Strupina parafii Jezierskiej syn Mikołaja i Katarzyny Lenkiewicz akt ślubu 14/1881 Wielkie Ejsymonty 
1.1.1 Bolesław Lisowski  - Poseł na Sejm Ust.  https://bs.sejm.gov.pl/F?func=find-b&request=000000869&find_code=SYS&local_base=ARS10
1.1.1.1  Andrzej Lisowski ur. 1923 - zm. 29.02.2024, profesor, autor m.in. wspomnień "Na Kresach - czas pokoju i wojny" https://sbc.org.pl/Content/113813/Lisowski_Tom1z_okladkami.pdf
1.2  Teofilia  Jodkowska 19 lat z Łaniewicz + Jan Staniewski 45 lat ze Staniewicz syn Ignacego i Anny z Steckiewiczów akt ślubu 11/1893 Wielkie Ejsymonty
1.2.1 Salomea Staniewska + Franciszek Hlebowicz
1.2.2 Maria Staniewska + Stanisław Hlebowicz
1.3 Izabela Jodkowska c. Michała i Heleny z Zaniewskich, rodem z okolicy Łaniewicze +  Kazimierz Docha s. Kazimierza i Anny z Cydzików

Ze wspomnień wspomnień zmarłego niedawno prof. Andrzeja Lisowskiego  "Na Kresach - czas pokoju i wojny"

" Chyba w następnym roku Siwy Wujek z Małej Bobry (Kazimierz Docha – jego matka i Matka mego Ojca, z domu Jodkowska, były siostrami) przywiózł nam w klatce dwa małe kruki. Zostały wybrane z gniazda w lesie przylegającym do zabudowań dworku, a fakt, że tam gniazdowały, Wuj tłumaczył bliskością Puszczy Augustowskiej. Były to ptaki dla nas zupełnie nowe, bo w naszych stronach kruków nie było. Wkrótce tak się oswoiły, że klatkę stojącą na ganku zostawialiśmy otwartą "

Gordian

Cytat: Rafał Jurowski w Sierpień 04, 2024, 02:24:51 PM[...]
1.2  Teofilia  Jodkowska 19 lat z Łaniewicz + Jan Staniewski 45 lat ze Staniewicz syn Ignacego i Anny z Steckiewiczów akt ślubu 11/1893 Wielkie Ejsymonty
[...]
Ten ślub miał miejsce 1893-05-30 w Wlk. Eysymonttach. Dla ścisłości pan młody był dwojga imion Jan=Kazimierz Staniewski, urodził się 1845-07-15 w Staniewiczach.
Wedle spisu parafian z lat 1861-64 był bierzmowany i zapisany do bractwa trzeźwości w parafii eysymonttowskiej.
Pozdrawiam
Gordian

Piotr Hlebowicz

Cytat: Gordian w Sierpień 03, 2024, 07:03:08 PM
Cytat: Piotr Hlebowicz w Lipiec 26, 2024, 10:19:53 AMTak, syn Antoniego i Anny z Cydzików. Jeśli chodzi o sprawy pradziadka Antoniego i dziadka Franciszka (któremu Antoni kupił majątek w Trzeciakach w parafii Eysymonckiej) to mam wypisy z ksiąg metrykalnych. Zrobiono mi je w Grodnie w Archiwum, gdy byłem w 2015 roku. Z tego, co wiem, Antoni miał synów - Kazimierza, Jana, Stanisława, Franciszka, Zygmunta i córkę Marię (później wyszła za Lewoniewskiego). [...]
Pana dziadek, babcia Salomea ze Staniewskich i rodzeństwo dziadka (Kazimierz, Stanisław, Zygmunt, Jan i siostra Maria) figurują w majątku Trzeciaki w spisie parafian par. Wlk. Eysymontty w 1926 roku.
Jeśli idzie o ślub Franciszka i Salomei to był on w Wlk. Eysymonttach w dn. 1925-11-23 i udzielił go ks. Ignacy Cyraski ówczesny proboszcz. Informacje te mam z księgi protokołów przedślubnych.
W księdze protokołów zapisano rodziców Franciszka tak jak wyżej podano. Miejsce pochodzenia to okolica Hlebowicze w par. Indura, wiek 26 lat, stan cywilny kawaler.
O Salomei Staniewskiej zapisano że była córką Jana i Teofili z Jodkowskich Staniewskich. Wg. protokołu pochodziła ze Staniewicz w par. Wlk. Eysymontty, miała 26 lat i była panną.
O przodkach Franciszka z ok. Hlebowicze nic więcej nie powiem. Natomiast dużo więcej o przodkach Salomei Staniewskiej.
Wg metryk chrztu par. Wlk. Eysymontty urodziła się 1897-11-04 w Łaniewiczach jako córka tak jak wyżej napisano Jana i Teofili z Jodkowskich Staniewskich.
Dziadkiem Salomei po ojcu był Ignacy Staniewski, pradziadkiem Piotr Staniewski a prapradziadkiem Adam Staniewski.
Jak będą potrzebne więcej szczegółów to mogą to dokładniej rozpisać.
Pozdrawiam
Gordian
Bardzo chętnie bym się czegoś więcej dowiedział, gdyż utrzymuję stały kontakt z krewnymi Staniewskimi w Grodnie z linii brata babci, Salomei - Wacława Staniewskiego.  :)

Piotr Hlebowicz

Serdecznie dziękuję Panom - Jurowskiemu, Albink i Gordian za życzliwość - może jakoś zwiążę rodzinne sprawy w logiczny ciąg historyczny i dojdę choćby do XVII wieku... Oczywiście chciałoby się wiedzieć, z której linii pochodzimy - a więc którego syna Gleba Wiażewicza jesteśmy ciągiem. W Wikipedii Gleb miał Jerzego, Stanisława i Piotra. W niektórych źródłach występuje jeszcze Kuć. W rodzinnych przekazach jesteśmy Hlebowiczami Połońskimi. Ponoć Stanisław używał takiego przydomka. Jak to wszystko związać - ciężko powiedzieć. :) Ciekawe przekazy rodzinne o Orzeszkowej która przyjeżdżała do majątku prababci Staniewskiej, gdy poszukiwała po majątkach materiałów do swych powieści. W Massalanach mieszkał ordynat Bisping, który zarządzał ogromnym majątkiem rodzinnym - mój dziadek jeździł do niego na karty i polowania. Niestety, dziadek zmarł gdy miałem 15 lat, szkoda, gdyż dowiedziałbym się więcej, gdyby pożył dłużej. Mój ojciec, Jerzy Hlebowicz wiedział sporo, namawiałem go do robienia notatek, nawet coś zaczął robić, lecz zmarł w 2014 - i cała jego wiedza przepadła. Ciekawym faktem jest, że w Staniewiczach, gdzie mój ojciec się urodził w 1936, przyszła na świat rok później Barbara Piasecka - potem Johnson, miliarderka amerykańska.

Rafał Jurowski

W XVI wieku kimś z Pana przodków jest zapewne osoba występujące w Popisie WKL z 1567 roku.

https://www.rodygrodzienskie.pl/popis-wojsk-wielkiego-ksiestwa-litewskiego-1567/

Месяца сентебра 30 дня.

|| /л. 233 об./ Odnośnik do oryginalnej karty

1. Щепанъ Глебовичъ съ Черги кляча, пнцр., рогати..

2. Сенько Глебовичъ съ Черги каф., пр., кляча, рогати..

3. Гришко Глебовичъ съ Черги коникъ, рогати.

4. Андрей Глебовичъ выехалъ за батька своего, поведаючи его быти форого, кляча, рогати..

|| /л. 250/ Odnośnik do oryginalnej karty

Месяца октебра 12 дня.

5. Хведоръ Глебовичъ з ыменья Сезеневщизны мерине, рогати., кор.

|| /л. 253/ Odnośnik do oryginalnej karty

Месяца октебра 13 дня

6. Федоръ Матфеевичъ Глебовичъ зъ села Глебовичъ кляча, рогати. з дыму.

7. Марко Глебовичъ Призмичъ з села Глебовичъ з дыму мЬрннъ, рогати..

|| /л. 253 об./ Odnośnik do oryginalnej karty

Месяца октебра 14 дня.

8. Матфей Глебовичъ з дыму кляча, рогати.

9. Василь Глебовичъ каф . з дыму, кляча, рогати..

10. Михайло Глебовичъ з дыму кляча, рогати.

11. Охъремъ Глебовичъ з дыму кляча, рогати.

12. Гришко Глебовичъ з дыму кляча, рогати.

13. Остапко Хомичъ Глебовичъ з дыму кляча, рогати.

|| /л. 255/ Odnośnik do oryginalnej karty

Месяца октебра 22 дня.

14. Федоръ Глебовичъ з дыму з села Одлы кляча, рогати..

15. Янъ Ивашкевичъ Глебовичъ з дыму з села Одлы кляча, рогати.

16. Яковъ Грицевичъ Глебовичъ з дыму з села Глебовичъ кляча, рогати.

Pani Piasecka zdaje się, że nie urodziła się w tych Staniewiczach. MIała urodzić się w Siemiatyczach

https://pl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Piasecka_Johnson

https://www.wroclaw.pl/dla-mieszkanca/wroclawskie-watki-w-biografii-barbary-piaseckiej-johnson