Ród Bohatyrewiczów (Bohatyrowiczów) - Богатыревич, Богатырович

Zaczęty przez Rafał Jurowski, Październik 14, 2015, 09:47:18 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Albink

Wspomniana przeze mnie Jałówka była miejscowością w parafii Dąbrowa i nie należy jej łączyć z parafią Jałówką.
Natomiast w parafii Jałówka rzeczywiście mieszkali jacyś Bohatyrewicze, kiedyś odnotowałem ślub z 1923 roku Aleksandra Bohatyrewicza wdowca s. Józefa i Karoliny Łapińskiej, z Marią Bujko, parafian jałowskich.
Pozdrawiam
Albin

Tadeusz

Dzięki uprzejmości Rafała Jurowskiego uzyskałem dostęp do teczki  wywodowej czterech rodzin Bohatyrowiczów z roku 1849. Są to rodziny Piotra i Antoniego Bohatyrewiczów z okolicy Żuki, Stefana Bohatyrewicza z okolicy Jurewicze i Jerzego Bohatyrewicza z Pieszczanki. W tych materiałach wywodowych znajduje się dokument z roku 1716, z którego wynika, że niejaki Walenty Bohatyrewicz z synami Teodorem, Antonim i Aleksandrem kupili za 8 tysięcy złotych od Aleksandra Tupalskiego posiadłość Tupały w powiecie Nowogródzkim leżące wraz z ziemią zabudowaniami i chłopami tam mieszkającymi. Gdzie wcześniej mieszkał Walenty z synami - nie podano. Nie podano też jaki obszar gruntów należał do tej posiadłości. Po dokładnym rozpoznaniu ustaliłem, że Teodor dał początek mojej linii genealogicznej - po mieczu a Aleksander dał początek mojej linii genealogicznej po kądzieli. Posiadłość Tupały była w posiadaniu Bohatyrewiczów do roku 1790, w którym sprzedali ją za kwotę 9 tysięcy złotych. Te dokumenty cofają o 100 lat moją linię genealogiczną. Jako zbieg okoliczności należy przyjąć fakt iż Miejscowość TUPAŁY składa się z takich samych liter jak miejscowość UPAŁTY, w której zamieszkaliśmy w roku 1946 po wyjeździe z terenu powiatu grodzieńskiego. 
POzdrawiam.
Tadeusz.                         

Asia.78

Rafał Jurowski

Cytat: Tadeusz w Wrzesień 10, 2023, 08:13:35 PMDziękuję Panie Albinie odnotowałem już istnienie tego Feliksa. Wcześniej miałem sygnały o istnieniu Bohatyrewiczów w parafii Jałówka. Ponoć na cmentarzu w Jałówce są jakieś groby Bohatyrewiczów.
Pozdrawiam.
Tadeusz.

Jakiś czas temu przejeżdżałem przez Jałówkę i odwiedziłem dwa tamtejsze cmentarze.
Potwierdzam na starym cmentarzu odnalazłem grób Bohatyrewiczów. Jak będzie zdjęcie potrzebne to podeślę.

Tadeusz

Asia 78. Proszę napisać pytanie na mój adres w forum RG. Ja nie jestem zalogowany na FB i w czasach mojej młodości nie uczyłem się języka angielskiego. Jeżeli ma Pani trudności z językiem polskim to proszę napisać tekst w dobrze znanym i przetłumaczyć na jęz. polski przy pomocy Google.
Pozdrawiam.
 Tadeusz Bohatyrewicz.

Tadeusz

Zwracam się z prośbą o pomoc w zrozumieniu dwu rosyjskich zwrotów - 1. oddać w "zakładnoje władienije. To dotyczy Walentego Bohatyrewicza, który w dzień św. Jerzego 1688 roku oddał w zakładnoje władienije część swej posiadłości Nieciecz nazywanej; 2. oddać w "zakładnuju zdiełku" - To dotyczy Jana Bohatyrewicza z okolicy Bohatyrewicze, który 23 sierpnia 1810 roku dokonał "zakładnoj sdiełki na cząstkę gruntów w okolicy Bohatyrewicze na rzecz Stanisława Bohatyrewicza i jego synów Antoniego i Józefa.
Wszystkim zaglądającym na Forum składam staropolskie noworoczne życzenia:"
  " Annus Nowus już nadszedł i życzyć gotowy
    Panom Braciom Ichmościom i Cnym Białogłowym,
    Dobra wszelakiego, ziemskiej szczęśliwości,
    W pracy Łaski Bożej, w zabawie błogości."
Pozdrawiam.
Tadeusz.

Tadeusz

Z teczki wywodowej 4 rodzin Bohatyrewiczów z Żuków, Pieszczanki i Jurewiczów wynika, że w roku 1688 w dniu św. erzego Walenty Bohatyrewicz, będąc posiadaczem posiadłości Nieciecza w pow. grodzieńskim oddał ją w "zakładnoje Władzienije - Siezieniewskim. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?.
2. Synowie Walentego w roku 1716 kupili od Aleksandra Tupalskiego posiadłość Tupały w powiecie nowogródzkim. Czy któś coś wie na ten temat?
Tadeusz.

Tadeusz

Poszukuję wiadomości o:
 Jakubie, który miał syna Walentego Bohatyrewicza. Walenty miał posiadłości ziemskie w powiecie Grodzieńskim - Nieciecza - której część oddal w roku 1688 w zastaw Siezieniewskim oraz może miał cząstkę w okolicy Bohatyrewicze. Miał on 3 synów, Teodora, Antoniego i Aleksandra , którzy w roku 1716 kupili od Aleksandra Tupalskiego posiadłość Tupały z chłopami i która była własnością potomków Walentego do roku 1790.
Walenty miał też jakąś część posiadłości w Żukiewiczach, parafia Jeziory i zmarł chyba przed rokiem 1690, gdyż wdowa po nim - Walentowa Bohatyrewiczowa wraz z Bohatyrewiczem - może synem- jednym w Żukiewiczach. O tym , że Walenty miał posiadłość w Żukiewiczach świadczy skarga jego wnuków, że jeden z nich zawłaszczył bezprawnie większą część tej posiadłości Żukiewicze niż pozostali. Potomkowie Walentego mieli czwartą część okolicy Bohatyrewicze.
Tadeusz

Aleksy

Witam serdecznie,

Znalazłem dokument w Archiwum Tobolskiem o zesłaniu na Sybir Adama Bohatyrewicza syna Piotra (ur. 1840), nieżonaty, jednodworzec powiatu Grodzieńskiego wsi Żuki (może Żukiewicze). Może ten dokument komuś będzie przydatny.

Archiwum Państwowe miasta Tobolsk, z. 154, in. 25, s, 5, k. 255 - 259

Ala2

https://familysearch.org/search/catalog/1023018?availability=Family%20History%20Library

Списки переселенцев и ссыльных, 1861-1920 Tобольск(губерния). Крестьянский начальник, Tiumen

Film 2406480 Items 1 – 4 DGS 007572416 Ф. 154, о. 25, д. 4-7 Алфавитные списки Польских ссыльных 1865-1870 -- Алфавитные списки Польских ссыльных 1866

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9X3-9FF?i=29&cat=1023018

Bohatyrewicz skan 30

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-L9X3-9D9?i=31&cat=1023018

Bohatyrewicz skan 32

Agnieszka Stańczuk

Witam.

Czy ktoś z Państwa spotkał się z małżeństwem Konstanty Bohatyrewicz i Klementyna z Pohowskich.
Ich córka Kamilla Bohatyrewicz wychodzi za mąż za mojego przodka Bolesława Wacława Ignatowskiego/Ihnatowskiego w roku 1936 w Grodnie.
Będę wdzięczna za informację
Agnieszka_kolacha@wp.pl

aneta

Chciałam jedynie dodać, iż w Historycznym Archiwum Państwowym w Tbilisi w Gruzji znajdują się m.in. materiały dot. rodziny Bohatyrowiczów. Prof. Ilona Czamańska opracowała katalog z tego archiwum, który mi podarowała. U siebie w drzewie również posiadam kilku Bohatyrowiczów, tj. m.in. Annę z d. Bohatyrowicz, 1 voto Sopoćko, 2 voto Czarnorucka, c. Aleksandra i Barbary Czerniewskiej, żyjąca w latach ok 1620- zm po 1666.

Rafał Jurowski

Cytat: aneta w Sierpień 24, 2024, 03:36:15 PMChciałam jedynie dodać, iż w Historycznym Archiwum Państwowym w Tbilisi w Gruzji znajdują się m.in. materiały dot. rodziny Bohatyrowiczów. Prof. Ilona Czamańska opracowała katalog z tego archiwum, który mi podarowała. U siebie w drzewie również posiadam kilku Bohatyrowiczów, tj. m.in. Annę z d. Bohatyrowicz, 1 voto Sopoćko, 2 voto Czarnorucka, c. Aleksandra i Barbary Czerniewskiej, żyjąca w latach ok 1620- zm po 1666.

Dzień Dobry,

Czy ten katalog jest gdzieś dostępny online ?

Pozdrawiam
Rafał

aneta

Panie Rafale,
niestety katalog jest dostępny tylko w postaci drukowanej, liczy on 158 str. W katalogu wyszczególnione są  dokumenty dot.m.in. takich rodzin:

Szwabowie
Rajscy
Bohatyrowicze
Sopoćkowie
Bokiejowie i Dubiscy
Czupkowie
Braciszewscy
i in.

oraz takich majątków:

Pożajście
Warda
Wronowsk
Błaszkowszczyzna
Jackowska
Jarmoliszki i Horbaccy
Lejpuny
Jaginty (Bakałarzyszki)
Beczkany

W Tbilisi jest również spis szlachty z par. Olita 1538-1580 i wiele innych ciekawych materiałów.

Prof. Czamańska uzupełniła katalog dokumentów dot. Pożajścia również o dokumenty z LVIA i Biblioteki Wróblewskich. To jak dokumenty trafiły do Gruzji to niezwykle ciekawa historia. AGAD wykonał kopie dokumentacji z Pożajścia w latach 60. XX w., niestety część dokumentów jest podobno zupełnie nieczytelna - nie kontaktowałam się jeszcze z AGAD w tej sprawie.

Dokumenty z klasztoru o.o. kamedułów w Pożajściu w Państwowym Archiwum Historycznym w Tbilisi, fond 1458