Czerniawscy/Tumińscy

Zaczęty przez JW, Wrzesień 01, 2025, 04:40:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JW

Poszukuję informacji o rodzinach związanych z Grodzieńszczyzną – Czerniawscy i Tumińscy

Jestem prawnuczką Zygmunta Czerniawskiego (1904–1979), widocznego na zdjęciu po prawej stronie. Pochodził on z miejscowości Tarusicze. Był synem Wincentego Czerniawskiego i pani o nazwisku Dajnowicz/Dejnowicz (niestety imię nieznane). W rodzinie były również dzieci: Paweł Czerniawski (1910–1939), Bronisław Czerniawski, Emilia Czerniawska i Julia Czerniawska.

Zygmunt Czerniawski ożenił się z Zofią Tumińską (1906–2000), która pochodziła z Gibulicz. Była córką Józefa Tumińskiego (1866–1922) i Michaliny (nazwisko nieznane). Rodzina Tumińskich była liczna:

Felicja Tumińska wraz z mężem Józefem Radziwanowskim (1916–1972) oraz córkami Ireną, Krystyną i Zdzisławą została wysłana na Syberię (dysponuję kartą repatriacyjną tej rodziny),

Jan Tumiński walczył w Armii Krajowej; po wojnie, jako osoba prześladowana, wyjechał do Ełku,

Stanisława Tumińska również przeniosła się do Polski.

Moim celem jest zebranie jak największej ilości informacji o tych rodzinach – Czerniawskich z Tarusicz i Tumińskich z Gibulicz – ich losach, krewnych, miejscach życia, działalności w okresie międzywojennym, wojennym i powojennym.

Jeśli ktokolwiek z Państwa spotkał się z tymi nazwiskami w archiwach, przekazach rodzinnych, na cmentarzach, w dokumentach, będę ogromnie wdzięczna za każdą wskazówkę.

Albink

Tu jest wpis o ślubie Józefa Tumińskiego i Karoliny Ciereszko - to są rodzice Józefa ożenionego z Michaliną. Tak przynajmniej wynika z danych zawartych w metryce zgonu Józefa w 1922r.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=S&w=22br&rid=S&search_lastname=Tumi%C5%84ski&search_name=J%C3%B3zef&search_lastname2=&search_name2=Karolina&from_date=&to_date=
Pozdrawiam
Albin

JW

Bardzo dziękuję za te cenne informacje. Niestety w podlinkowanej Genetece nie widzę metryki zgonu Józefa Tumińskiego z 1922 r. — czy mogę prosić o źródło tej informacji (parafia/USC, numer aktu, sygnatura, ewentualnie skan lub bezpośredni link)? Czy wiadomo też, jakie nazwisko panieńskie nosiła jego żona Michalina? Wcześniej trafiałam na wzmianki o małżeństwie Józefa Tumińskiego i Karoliny Ciereszko i ze względu na miejsce oraz nazwisko podejrzewałam jakieś pokrewieństwo, ale w Genetece nie znajduję potwierdzenia, że mieli syna o imieniu Józef. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę (np. numery aktów, świadkowie/chrzestni), która pozwoli to zweryfikować. Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Jana

Albink

Szukając tylko w internecie informacji o swoich przodkach daleko nie zajedziesz. Większość danych można ustalić tylko szperając w archiwach kościelnych, bo z państwowymi już w zasadzie nie ma problemów. W opisywanym przypadku problem będzie z ustaleniem danych dot. rodziny Czerniawskich. Prawdopodobnie pochodzili z par. Adamowicze. Prawie żadne księgi z tej parafii nie zachowały się. Na szczęście Zygmunt Czerniawski s. Wincentego i Teofili Romanczuk, ślub brał w Grodnie i są przynajmniej podani jego rodzice. W metryce ślubu Zofia Tumińska zapisana jako córka Józefa i Michaliny Dajnowicz. Te dane można znaleźć w NIAB w Grodnie lub w AA w Białymstoku.
Jedna uwaga dot. Józefa Tumińskiego, brak jest chyba jego metryki chrztu w parafiach grodzieńskich, chociaż inne dzieci małżeństwa Józefa i Karoliny Ciereszko są zapisane w parafii franciszkańskiej. To już osoba tym tematem zainteresowana powinna dokładnie przeanalizować problem.
Dodam jeszcze, że w 1903 roku w Grodnie ślub brał Julian Tumiński s. Józefa i Karoliny Ciereszko z Heleną Tyszkiewicz c. Onufrego i Marianny Herman.
Pozdrawiam
Albin

JW

Bardzo dziękuję za tak cenne i szczegółowe informacje.
Mam jeszcze pytanie – czy na tym forum dostępne są jakieś materiały z NIAB w Grodnie lub z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku, czy raczej trzeba pisać do tych instytucji bezpośrednio?

Obecnie pracuję nad tym, aby dotrzeć do metryk kościelnych z Adamowicz. Wiem, że do proboszcza Aleksandra Szemieta został skierowany z pomocą kapłan bardzo dobrze znany mojej rodzinie, więc mam nadzieję, że uda się w tym kierunku coś uzyskać.

Pozdrawiam
Jana

A. Rybalko

Przypominam o istnieniu ciekawej strony internetowej, a zarazem bazy zindeksowanych danych, do której należy parafia Adamowicze:
https://jzi.org.pl/parafie/
Być może zalogowanie się i konktakt byłyby pomocne w dalszych poszukiwaniach.

Gordian

Witam
Tak jak napisał Pan Albin z księgami metrycznymi z par. Adamowicze jest problem. Wiem że po wojnie już za Sowietów mieszkańcy Adamowicz musieli odtwarzać swe metryki. W archiwum w Grodnie jest spis parafian parafii Adamowicze z 1934 roku który urząd stanu cywilnego (t.zw. ZAGS) używał przy odtwarzaniu metryk. Wnoszę to z tego że na spisie znajdują się pieczęcie właśnie owego ZAGS. Nazwisko Tumińscy nie jest mi znane na terenie par. Adamowicze ale nie wykluczam że tam występowało. Mój krąg zainteresowań to sama wieś Adamowicze i tu tego nazwiska nie znalazłem. Natomiast Czerniawscy w owym spisie z 1934 roku występują we wsi Pyszki. Pyszki to właściwie część wsi Adamowicze położona w jej 3 polu.
Tu taka historyczna dygresja: warto wspomnieć że Adamowicze zostały opisane już w czasie pomiary włócznej Zygmunta Augusta i od tego czasu nie zmieniały swej nazwy. Nazwa pochodzi od nazwisk części mieszkańców Adamowiczów. Treść pomiary włócznej znamy z t.zw. Księgi zapisków ekonomii grodzieńskiej zwanej też Piscową knigą. W czasie pomiary dzielono tereny wszystkich wsi na 3 pola wprowadzając wówczas t.zw. "trójpolówkę". Trzecie pole wsi Adamowicze miało włoki o orientacji w kierunku od zachodu na wschód i kończyło się na rzece Niemen. W czasie pomiary włócznej na trzecim polu nie było siedzib (zagród). Później z czasem na tym trzecim polu wykształciła się wieś Pyszki.
Wracając do spisu z 1934 roku to Czerniawscy są w 4 domach wsi Pyszki:
W domu 7 mieszka rodzina Adam Czerniawskiego lat 62
W domu 17 mieszka rodzina Piotra Czerniawskiego lat 39
W domu 18 mieszka rodzina Jana Czerniawskiego lat 58
W domu 24 mieszka rodzina Zygmunta Czerniawskiego lat 24
Zapewne i w innych osadach parafii Adamowicze mieszkali Czerniwscy ale ja nie mam na ich temat informacji.
Pozdrawiam
Gordian

Gordian

Teraz doczytałem że jest Pani prawnuczką Zygmunta Czerniawskiego (1904-1979). W takim razie kilka informacji o rodzinie Zygmunta Czerniawskiego z Pyszek. W spisie wymieniono jego żonę Helenę (28 lat) z Chocianów z par. Hoża. Tak więc możliwe że ślub tej pary jest do znalezienia w księgach metrycznych dekanatu Grodno przechowywanych w Białymstoku w Archiwum Archidiecezjalnym. Poza tym w spisie wymieniono ich 2-letniego syna Edwarda. W 1939 roku dopisano jeszcze 24 letniego brata Wacława.
To wszystkie informacje - może się przydadzą.
Pozdrawiam
Gordian

JW

Witam Panie Gordianie,

Serdecznie dziękuję za tak obszerne i cenne informacje. Sama pochodzę z parafii Adamowicze i z opowieści mojej babci (ur. 1928 r.) wiem, że metryki po prostu wyrzucono do rowu obok wsi Łosośna, choć niektórzy próbowali je jeszcze ratować. Słyszałam też, że część dokumentów może się znajdować na plebanii w Adamowiczach, ale bardzo trudno jest przekonać proboszcza do udostępnienia czegokolwiek.

Niestety, ze względów politycznych nie mogę pojechać obecnie na Białoruś, choć mam tam rodzinę i razem pracujemy nad zebraniem jakichś informacji oraz zrobieniem zdjęć nagrobków na parafialnym cmentarzu. Kilka dni temu napisałam również maila do Archiwum Państwowego w Białymstoku z prośbą o kwerendę i skany, ale na razie nie otrzymałam odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda mi się wkrótce wybrać tam osobiście.

Szczególnie poszukuję informacji o rodzinach Bychta, Łozowskich i Butkiewiczach, które na pewno należały do parafii Adamowicze (wieś Baranowicze).

Przy okazji dodam, że na Facebooku istnieje grupa zrzeszająca osoby szukające swoich korzeni w okolicach Adamowicz, Trycz, Baranowicz i Łosośnej. Jeśli byłby Pan zainteresowany, z przyjemnością mogę dodać Pana do tej społeczności.

Pozdrawiam serdecznie

Jana Wieczerzyńska

Albink

W NIAB w Grodnie prawdopodobnie powinny być księgi ślubów z par. Adamowicze tylko z lat 1940-1945, 1956 i 1961r.
Fond 886 opis 4 dieło 27.
Wcześniejszycch brak.
Pozdrawiam
Albin

Gordian

Pani Jano
A Helena Wieczorzyńska (tak mam to zapisane) córka Stanisława i Heleny z domu Czekiel ur. ok 1934 ze wsi Tarusicze to ktoś od Pani?
G.

JW

Panie Gordianie,

Najprawdopodobniej tak, bo wszyscy Wieczerzyńscy po mojej stronie pochodzą ze wsi Tarusicze. Podejrzewam, że wcześniej przybyli z Krynek, ale jeszcze to sprawdzam, tym bardziej że nazwisko często bywało zapisywane z błędami.

W moim drzewie mam Helenę Wieczerzyńską, córkę Stanisława (1908–1958) – to był kuzyn mojego pradziadka Piotra Wieczerzyńskiego (1873–1940). Wszyscy mieszkali w Tarusiczach.

Jedynie imię żony Stanisława mam zapisane jako Maria (moja babcia wspominała o niej jako ,,Mańka Staśiowa"), więc możliwe, że doszło do pomyłki w imionach, albo chodzi o innego Stanisława. Niestety na razie mam niewiele informacji o rodzinie Wieczerzyńskich, poza tym, że większość wyemigrowała do Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku.

Pozdrawiam

Jana Wieczerzyńska

Gordian

Pani Jano
Wysłałem do Pani maila
Pozdrawiam