WYSZUKIWANIE W METRYCE LITEWSKIEJ - Rejestry podymnego WKL

Zaczęty przez Piotr Paweł CYPLA, Styczeń 31, 2016, 07:28:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał Jurowski

Dzień Dobry,

Nazwisko Proniewicz/Proniewski nie występuje w rejestrach podymnego woj. wileńskiego (obejmują powiat wiłkomierski) za rok 1690. Nazwisko Proniewski/Proncewicz(Proniewicz) występuje za to w rejestrach podymnego woj. trockiego. W powiecie grodzienskim nazwisko Proniewski występuje obficie w okolicy Proniewicze - parafia Krynki, jak i w powiecie Kowieńskim (Proncewicz(Proniewicz)).

Czy oprócz przekazów rodzinnych dysponuje Pan jakimiś dokumentami?
Może jakieś ślady przodków odnajdzie Pan tutaj ?

https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&rid=B&search_lastname=proniewicz&exac=1&from_date=&to_date=&w=23lt&ordertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp1=0&rpp2=50

Pozdrawiam
Rafał Jurowski

Rychu

Zainteresowany jestem uzyskaniem informacji zawartych w Metryce Litewskiej - rejestry podymnego województwa trockiego dotyczącymi wsi Białystoczek (czasami zapisywanej jako Białystok, dwór/folwark Białystoczek), obecnie gm. Korycin, pow. sokólski, a także osób o nazwisku Kostecki występujących w w/w metryce.

Rychu 

Jacek Woroniecki

Zainteresowany jestem informacji na temat nazwiska Woroniec i Woroniecki woj Trockie i Wileńskie urzędnicy i podymne.
W innym wątku poruszyłem ten temat poszukiwań krewnych. Nadal oczekuję informacji z KUL. Z informacji telefonicznej potwierdzono, iż najstarszy przodek ustalony to Stanisław Woroniec/Woroniecki ur. około 1730 r., który pozostawił dzieci w Nierośnie parafia Dąbrowa Białostocka sprawa poprawności zapisu jeszcze nie rozstrzygnięta choć najbardziej prawdopodobna jest zmiana nazwiska z Woroniec na Woroniecki około 1850 r. Z  jakiej części WKL przybyli nie wiadomo
Z informacji uzyskanej dziś z parafii Dąbrowa Białostocka wynika, iż ksiądz proboszcz nie opowiada na emaile. Natomiast inny ksiądz potwierdził, iż nie mają starszych ksiąg tzn przed rozbiorami. Jedyne metryki to akta urodzeń których mikrofilmy znajdują się na KUL.
Ustaliłem że dużo nazwiska Woroniec to parafia Niestaniszki na Białorusi WKL to było woj.wileńskie
W intrenecie wyszukałem inne woj. np. smoleńskie i mścisławskie oraz żmudzkie ale wileńskiego i trockiego nie
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Jacek

Ala2

Jacek Woroniecki

Mi się rozchodzi o XVII XVIII wiek i zapisy w Metryce Litewskiej woj Wileńskiego Trockiego ew inne których nie ma w pdf na Internecie. XVII wieku byli w Smoleńskim i Mścisławskim ale część poszła na służbę do Cara.

Ala2

https://www.familysearch.org/en/search/catalog/1396487
Nobility records, 1417-1981

Lʹviv (Lʹviv). District committee (Added Author)
Lʹviv (Lʹviv). Regional committee

ps. może Szanowny Kolega zajrzeć w/w link i w literkę W .

Ala2

7085. Fundusz ksiąg łotewskiego kościoła parafialnego rzymskokatolickiego, spis 6, pozycja 189. Rejestr urodzeń i chrztów parafii Matki Boskiej Dyneburskiej dekanatu Augšdaugavpils za lata 1912-1914
https://raduraksti.arhivi.lv/objects/1:4:15:2054:2635:30031#&gid=1&pid=84               skan 84 
1913  U akt 133 I 134  bliźniaki matka zd. Orańska Woroniecka
Rodzice DWORIANIE witebskiej guberni  Dyneburg