parafia Świsłocz 18 wiek

Zaczęty przez Datsun, Marzec 28, 2026, 02:37:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Datsun

Witajcie.
Poszukuję skanów lub indeksów metryk chrztów rzymskokatolickich parafii Świsłocz z osiemnastego wieku.
Konkretnie chodzi mi o lata 1773-1778. Czy ktoś wie gdzie to można zobaczyć?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi. :)

Gordian

A o którą Swisłocz chodzi?
Pozdrawiam
G

Datsun

Cytat: Gordian w Marzec 28, 2026, 07:13:40 PMA o którą Swisłocz chodzi?
Pozdrawiam
G
O tę Świsłocz koło Jałówki, na południe od parafii Brzostowica Wielka.
Pozdrawiam również. :)

Datsun

Cytat: A. Rybalko w Marzec 31, 2026, 02:46:18 PMProszę bardzo:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS9S-6QRV-K?lang=de&i=558

Owocnego szperania!
Eh, to nie takie proste jak by się mogło wydawać ;)
Dziękuję jednak Tobie bardzo za dobre chęci.  :)

Ktoś popełnił tam błąd i zamiast Świsłoczy jest parafia Jałówka. Samo w sobie to też chciałbym mieć dostęp do interesujących mnie lat z tej parafii ale niestety jest tylko do 1717 roku, potem od 1776 roku (jest to parafia obok Świsłoczy).
Przekopuję od jakiegoś czasu familysearch wzdłuż i wszerz.
Jest tam mnóstwo pomyłek i przy okazji znalazłem wiele ciekawych metryk z różnych parafii. Są w najmniej spodziewanych miejscach. W genetece są luki, które można legalnie uzupełniać. Na razie wszystko skrupulatnie notuję i być może gdzieś to umieszczę.

Liczę więc na to, że ktoś wyłapał taką podobną anomalię i akurat znalazł niechcący Świsłocz. :)

Gordian

Archiwum w Grodnie ma pewne lata z ksiąg metrykalnych kościoła świsłockiego w powiecie wołkowyskim
Fond 1809 opisy 1 i 2
chrzty lata: 1803-1824, 1827-po kwiecień 1944 r.
śluby lata: 1827-1848, 1878-po czerwiec 1944 r.
zgony lata: 1827 - marzec-kwiecień 1944, 1945 - sierpień 1947 r.
Link:
https://archives.gov.by/home/organy-arhivnogo-dela-i-deloproizvodstva-i-sistema-gosudarstvennyh-arhivnyh-uchrezhdenij/respublikanskie-arhivnye-uchrezhdeniya/gosudarstvennoe-uchrezhdenie-naczionalnyj-istoricheskij-arhiv-belarusi-v-g-grodno-niab-v-g-grodno/nauchno-spravochnyj-apparat
Tamże: Алфавитные указатели Метрических книг костёлов, хранящихся в Национальном историческом архиве Беларуси в г. Гродно w formacie xlsx
Pozdrawiam
Gordian

Datsun

Dziękuję za odpowiedź, Gordian.
Skany metryk o których wspomniałeś są dostępne na familysearch, a nawet jeszcze wcześniejsze.
Mój problem polega na tym, że mój przodek zawarł związek małżeński w parafii Zabłudów w roku 1800 mając lat 24. Nie wiadomo było skąd pochodził oraz jak miał na imię jego ojciec. Przeszukiwałem więc wszystkie okoliczne parafie w latach chrztów około 1775 i po kolei wykluczałem opcje. Z uwagi na to, że w parafii Jałówka i Świsłocz w tym czasie zamieszkiwały osoby o tym samym nazwisku oraz rodzinne opowiadania wszystko wskazuje na to, że stamtąd pochodził.
Więc szukam :)
Pozdrawiam.