Tarusicze, Baranowicze. Rodzina Wieczerzyńskich, Rakowskich i Łozowskich

Zaczęty przez JW, Lipiec 08, 2025, 03:00:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JW

Szanowni Państwo,
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w poszukiwaniach genealogicznych dotyczących moich przodków – rodziny Wieczerzyńskich, wywodzącej się z miejscowości Tarusicze (dzisiejszy rejon grodzieński).
Z opowieści rodzinnych, przekazywanych przez moich dziadków, wynika, że nazwa wsi Tarusicze miała pochodzić od nazwiska właściciela ziem – Tarusa. Według tych relacji Tarus miał następnie sprzedać ziemie trzem rodzinom: Wojtulewiczom, Wieczerzyńskim oraz jednej rodzinie, której nazwiska niestety nie udało się ustalić.
Będę bardzo wdzięczna za każdą informację dotyczącą zarówno rodu Wieczerzyńskich, jak i Wojtulewiczów, a także za wszelkie materiały dotyczące historii samej wsi Tarusicze – jej mieszkańców, dziejów majątków ziemskich, parafii czy struktur administracyjnych.
Szczególnie interesują mnie również rodziny pochodzące z Baranowicz, a wśród nich Rakowscy oraz Łozowscy (lub w niektórych zapisach Łazowscy). Są to nazwiska, które pojawiają się stosunkowo często w tym rejonie, dlatego mam nadzieję, że ktoś z Państwa również trafił na nie podczas swoich badań i zechce się podzielić informacjami.
Dla wszystkich zainteresowanych zamieszczam link do mojego drzewa genealogicznego – może uda się odnaleźć wspólne więzi lub ślady:
https://www.familysearch.org/en/tree/pedigree/portrait/GKXJ-ZZW

Zachęcam również do dołączenia do naszej grupy na Facebooku, poświęconej historii miejscowości Trycz, Baranowicz, Łososna oraz innych rejonów Grodna. W grupie dzielimy się zdjęciami z archiwum, wspomnieniami, informacjami o dawnych rodzinach i miejscowościach – to wyjątkowa przestrzeń dla pasjonatów historii lokalnej i genealogii.
Z góry bardzo dziękuję za każdą wiadomość, wskazówkę lub wspomnienie – każda drobna informacja może być bezcenna.
Z wyrazami szacunku,

Jana Wieczerzyńska