Ostatnie wiadomości

Autoprezentacje / Rodzina Augustynowicz, Kuwieki...
Ostatnia wiadomość przez JoannaWN - Lipiec 06, 2025, 09:24:58 PM
Witam wszystkich, poszukuję informacji o rodzinie Augustynowicz. Mój pradziadek Maciej Augustynowicz, urodzony około 1904 roku, syn Jana i Agaty, z miejscowości Kuwieki, parafii Repla, prababka Jadwiga (nazywana też Ludwiką) z domu Fiedorowicz, prawdopodobnie z Nowosiółek, wcześnie straciła rodziców, była sierotą.
Wydarzenia z czasów wojny miały wpływ na losy mojej rodziny.
Brat mojej Babci Marii, Zenon w czasie wojny, miał przymusowo wyjechać do pracy do Prus Wschodnich, ale jego matka Jadwiga bardzo rozpaczała z powodu losu jedynego syna. Moja Babcia stwierdziła, że pojedzie za niego, zgłosiła się i wyjechała w lipcu 42 roku, była niepełnoletnia.  Wykonywała pracę w niewoli podczas wojny, w majątku w Wickerau (Wikrowo) u Wernera Ladwirt Bredschneider, pracowała w charakterze pomocy domowej w majątku Niemców w Kętrzynie do 1945 roku. Kiedy zbliżał się front wschodni, babcia uciekała na zachód z rodziną Bredschneider. Miała znaleźć się na statku Wilhelm Gustloff i uratować się z katastrofy, kiedy statek został storpedowany przez Rosjan. Babcia trafiła do Lubeki w Niemczech. Tam poznała mojego dziadka, który był pracownikiem przymusowym. Wzięli ślub w Lubece i po wyzwoleniu wrócili do Polski. W którymś z dokumentów w rubryce obywatelstwo Babcia miała napisane "niewyjaśnione". Babcia nigdy nie wróciła do domu rodzinnego w Kuwiekach. Jej ojciec Maciej, sprzedał dom i ziemie, ostatnie lata swojego życia spędził u córki Stanisławy w Szczecinie.
Babcia wspominała, że w dzieciństwie lubiła jeździć do wujków Augustynowiczów, którzy "pracowali w sądzie", pracowali lub uczyli się w Grodnie, wyjeżdżali też prawdopodobnie na nauki do Paryża, w rodzinie mówiono o nich "Francuzy". Ciekawy wątek, ale nic więcej nie wiem na ich temat.
Pozdrawiam,
Joanna Wierzbicka-Niechciał
Nekropolie / Odp: Cmentarz w Repli
Ostatnia wiadomość przez JoannaWN - Lipiec 06, 2025, 06:36:26 PM
Cytat: wkublicki w Lipiec 06, 2025, 07:27:40 AMDzień dobry,
W sprawie zdjęć cmentarza w Repli proszę napisać  do p. Rafała Jurowskiego na adres

rody.grodzienskie@gmail.com

Pozdrawiam
W. Kublicki

Dziękuję bardzo,
Otrzymałam zdjęcia od Pana Rafała. Ten "wirtualny spacer" po cmentarzu zrobił na mnie wrażenie.
Pozdrawiam,
Aśka
Autoprezentacje / Odp: Parafia Repla
Ostatnia wiadomość przez JoannaWN - Lipiec 06, 2025, 06:15:45 PM
Cytat: A. Rybalko w Luty 08, 2017, 06:38:44 PMCiesze sie, ze Pani sie odezwala, genealogow tych okolic mozna zliczyc nie tylko na palcach, ale na palcach jednej reki. Chetnie przesle Pani te indeksy, musze tylko ze smutkiem stwierdzic, ze poszukiwanych przez Pania nazwisk w nich nie ma. To sa ewidentnie nazwiska w tej parafii obce i te osoby musialy pochodzic z innych stron.

Spis 1909 znajduje sie w archiwum Panstwowym w Wilnie, dysponuje jednak skanami. Prosze mi tylko (w korespondencji) wskazac, ktore wsie Pania interesuja.

Bylabym tez wdzieczna za udostepnienie posiadanych indeksow z Werejek w formacie xls. Interesuje mnie zasieg migracji i kontaktow miedzyparafialnych, wiec takie dane sa bardzo ciekawe jako takie.

Pozdrawiam serdecznie,

Alicja

Dzień dobry,

Czy spis z 1909 roku jest gdzieś dostępny? Szukam rodziny Augustynowicz z parafii Repla. Mój pradziadek to Maciej Augustynowicz, urodzony około 1904 roku, syn Jana i Agaty. Szukam też informacji o rodzicach prababki Jadwigi (ewentualnie Ludwiki)
z domu Fiedorowicz, z Nowosiółek.
Pozdrawiam
Joanna Wierzbicka-Niechciał
Ostatnia wiadomość przez wkublicki - Lipiec 06, 2025, 07:27:40 AM

Dzień dobry,
W sprawie zdjęć cmentarza w Repli proszę napisać  do p. Rafała Jurowskiego na adres

rody.grodzienskie@gmail.com

Pozdrawiam
W. Kublicki
Ostatnia wiadomość przez wkublicki - Lipiec 05, 2025, 10:46:08 PM
Dzień dobry,
Ten link otrzymałem od  P. Rafała Jurowskiego, administratora tej strony. Trzeba zwrócić się do niego, może ten zbiór zdjęć jeszcze jest dostępny w inny sposób.
Pozdrawiam
W. Kublicki
Ostatnia wiadomość przez JoannaWN - Lipiec 05, 2025, 10:09:45 PM
Cytat: wkublicki w Marzec 21, 2025, 08:52:25 PMProszę sprawdzić ten link:
https://photos.google.com/share/AF1QipNkkjWSRN-PwuYdThJpj4kHk1hdhiijvhDeO4mlVEahwIl-Ab0ksQNFjTpIZp1U8g?key=T0tkc2xQR3ktaWhrdXpPd3ZFTmRuR0g4V1YzRnpB,
 ostatnio przeglądałem te zdjęcia i  widziałem groby z tymi nazwiskami.
Przy okazji -  moja prababcia była z domu Piotrowska, a rodzina Bondaryk  to byli nasi sąsiedzi  (wg opowieści rodziców).
Pozdrawiam
Włodzimierz Kublicki
Dzień dobry, czy mogę prosić o aktualny link do strony ze zdjęciami z cmentarza w miejscowości Repla? Szukam rodziny Augustynowicz.
Pozdrawiam, Joanna Wierzbicka-Niechciał
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Rodzina Kaczanowskich, Le...
Ostatnia wiadomość przez magdalenasondej - Lipiec 04, 2025, 01:13:39 PM
Dziękuje ślicznie za podpowiedź czy te księgi metrykalne są gdzieś dostępne on-line. CAzy trzeba pisać do Archiwum w Grodnie?
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Stepaniuk
Ostatnia wiadomość przez wkublicki - Lipiec 03, 2025, 12:15:06 PM
Dzień dobry,
Czy nazwisko  Reyschel/ Rachel  jest pewne?  W metrykach  z Repli  jest wiele pozycji z nazwiskiem  Rejszel związanych z wsią  Miesztuny. Niestety zachowały się metryki do  roku 1864. Proszę poszukać na stronie  genealodzy.pl  metryk z takim nazwiskiem.
Pozdrawiam
W. Kublicki
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Rodzina Kaczanowskich, Le...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Lipiec 02, 2025, 02:19:32 PM
Może chodzi o Ławrynowicze parafia Zelwa ? https://www.kami.net.pl/kresy/

Jeżeli tak to księgi metryczne znajdują się w Archiwum Historycznym w Grodnie.

Może jakiś dokument się znajdzie, choć księgi są przetrzebione.