Ostatnie wiadomości

Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Cydzikowie
Ostatnia wiadomość przez Albink - Sierpień 04, 2024, 08:22:38 PM
Anna Cydzik ur. 1879r c. Juliana i Marianny Sarosiek.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Hlebowicz / Глебович / Хл...
Ostatnia wiadomość przez Gordian - Sierpień 04, 2024, 05:00:08 PM
Cytat: Rafał Jurowski w Sierpień 04, 2024, 02:24:51 PM[...]
1.2  Teofilia  Jodkowska 19 lat z Łaniewicz + Jan Staniewski 45 lat ze Staniewicz syn Ignacego i Anny z Steckiewiczów akt ślubu 11/1893 Wielkie Ejsymonty
[...]
Ten ślub miał miejsce 1893-05-30 w Wlk. Eysymonttach. Dla ścisłości pan młody był dwojga imion Jan=Kazimierz Staniewski, urodził się 1845-07-15 w Staniewiczach.
Wedle spisu parafian z lat 1861-64 był bierzmowany i zapisany do bractwa trzeźwości w parafii eysymonttowskiej.
Pozdrawiam
Gordian
Wywody genealogiczne szlachty / Odp: Kaminscy z herbu Łuk, Sul...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Sierpień 04, 2024, 04:58:48 PM
https://www.familysearch.org/search/catalog/2317996?availability=Family%20History%20Library
Metrical books : Deanery, 1700-1938 Roman Catholic Deanery. Troki (Troki)
Wywody genealogiczne szlachty / Odp: Zaniewscy herbu Prus III,...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Sierpień 04, 2024, 03:12:22 PM
W herbarzu Białoruskim tom 7 można odnaleźć informacje o 3 liniach Zaniewskich herbu Żdan. Linia tych Zaniewskich miała pochodzić z Zaniewicz (powiat grodzieński) i na początku XVIII wieku osiadła w powiecie mińskim, słuckim. Zamieszkiwali m.in. zaścianek Zaniewszczynę [Zaniewszczyna] parafia Wołma ?. Być może ten herb Żdan był pierwotnym herbem Zaniewskich, który wyewoluował z jakichś ruskich pieczęci własnościowych? Być może ktoś wywodzący się z tych linii  Zaniewskich interesuje się genealogią i się odezwie?
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Cydzikowie
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Sierpień 04, 2024, 03:01:07 PM
Cytat: Piotr Hlebowicz w Lipiec 31, 2024, 09:05:03 AMMoja prababcia Anna Cydzik, ale z Sarosiek - wyszła za mojego pradziadka Antoniego Hlebowicza (syn Adama Hlebowicza) z okolicy Hlebowicze, mieli dzieci - Franciszka (mój dziadek), Kazimierza, Zygmunta, Stanisława, Jana i Marię.

Czy znani są Panu rodzice Anny Cydzik z okolicy Sarosieki ?
Wywody genealogiczne szlachty / Odp: Kaminscy z herbu Łuk, Sul...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Sierpień 04, 2024, 02:42:04 PM
Dzień Dobry,

Nie wiem jakimi dokumentami Pan obecnie dysponunuje, jednak jeżeli chodzi o rodziny szlacheckie można szukać np. dokumentacji wywodowej w Archiwum Historycznym w Wilnie (LVIA) oraz Archiwum Historycznym w Sankt Petersburgu (RGIA). W tym miejscu znajdzie Pan odnośniki do inwentarzy archiwalnych archiwum RGIA

https://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=232.0

Kamińskich, Kamieńskich trochę jest ...

Zachęcam także do zajrzenia do  ksiązki "Rody rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego Tom 3 ", autorstwa Jana Ciechanowicza. Być może znajdzie się tam kilka sygnatur, których skany będzie można zamówić w Archiwum Historycznym w Wilnie (LVIA)

Pozdrawiam
Rafał
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Sierpień 04, 2024, 02:24:51 PM
Znane jest mi jeszcze jedno powiązanie tej linii Hlebowiczów z Lisowskimi rodem z parafii Lack, wczęśniej Jeziory.

1. Michał Jodkowski i Helena Zaniewska
1.1  Stefania Jodkowska 22 lata z Łaniewicz + Antoni Lisowski ze Strupina parafii Jezierskiej syn Mikołaja i Katarzyny Lenkiewicz akt ślubu 14/1881 Wielkie Ejsymonty 
1.1.1 Bolesław Lisowski  - Poseł na Sejm Ust.  https://bs.sejm.gov.pl/F?func=find-b&request=000000869&find_code=SYS&local_base=ARS10
1.1.1.1  Andrzej Lisowski ur. 1923 - zm. 29.02.2024, profesor, autor m.in. wspomnień "Na Kresach - czas pokoju i wojny" https://sbc.org.pl/Content/113813/Lisowski_Tom1z_okladkami.pdf
1.2  Teofilia  Jodkowska 19 lat z Łaniewicz + Jan Staniewski 45 lat ze Staniewicz syn Ignacego i Anny z Steckiewiczów akt ślubu 11/1893 Wielkie Ejsymonty
1.2.1 Salomea Staniewska + Franciszek Hlebowicz
1.2.2 Maria Staniewska + Stanisław Hlebowicz
1.3 Izabela Jodkowska c. Michała i Heleny z Zaniewskich, rodem z okolicy Łaniewicze +  Kazimierz Docha s. Kazimierza i Anny z Cydzików

Ze wspomnień wspomnień zmarłego niedawno prof. Andrzeja Lisowskiego  "Na Kresach - czas pokoju i wojny"

" Chyba w następnym roku Siwy Wujek z Małej Bobry (Kazimierz Docha – jego matka i Matka mego Ojca, z domu Jodkowska, były siostrami) przywiózł nam w klatce dwa małe kruki. Zostały wybrane z gniazda w lesie przylegającym do zabudowań dworku, a fakt, że tam gniazdowały, Wuj tłumaczył bliskością Puszczy Augustowskiej. Były to ptaki dla nas zupełnie nowe, bo w naszych stronach kruków nie było. Wkrótce tak się oswoiły, że klatkę stojącą na ganku zostawialiśmy otwartą "
Wywody genealogiczne szlachty / Kaminscy z herbu Łuk, Sulima, ...
Ostatnia wiadomość przez lukaszlac1983 - Sierpień 04, 2024, 08:28:27 AM
Dzień dobry
Nazywam się Łukasz
Czy są jakieś dokumenty z jakiegoś urzędu w sprawie drzewa genealogicznego na temat nazwiska Kamiński herbu Łuk, Sulima, Ślepowron a może nawet Cholewa .
Moi przodkowie pochodzili Stare Troki (Litwa) , Grodno (Biarołuś)
Mam przodka który urodził się około 1779 mam niby napisane że ze Starych Troki (Litwa) ale może trzeba szukać w Grodnie (Biarołuś). Nie wiem gdzie szukać mojego przodka.
Proszę mi pomóc w poszukiwaniu przodków.
Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnia wiadomość przez Gordian - Sierpień 03, 2024, 07:03:08 PM
Cytat: Piotr Hlebowicz w Lipiec 26, 2024, 10:19:53 AMTak, syn Antoniego i Anny z Cydzików. Jeśli chodzi o sprawy pradziadka Antoniego i dziadka Franciszka (któremu Antoni kupił majątek w Trzeciakach w parafii Eysymonckiej) to mam wypisy z ksiąg metrykalnych. Zrobiono mi je w Grodnie w Archiwum, gdy byłem w 2015 roku. Z tego, co wiem, Antoni miał synów - Kazimierza, Jana, Stanisława, Franciszka, Zygmunta i córkę Marię (później wyszła za Lewoniewskiego). [...]
Pana dziadek, babcia Salomea ze Staniewskich i rodzeństwo dziadka (Kazimierz, Stanisław, Zygmunt, Jan i siostra Maria) figurują w majątku Trzeciaki w spisie parafian par. Wlk. Eysymontty w 1926 roku.
Jeśli idzie o ślub Franciszka i Salomei to był on w Wlk. Eysymonttach w dn. 1925-11-23 i udzielił go ks. Ignacy Cyraski ówczesny proboszcz. Informacje te mam z księgi protokołów przedślubnych.
W księdze protokołów zapisano rodziców Franciszka tak jak wyżej podano. Miejsce pochodzenia to okolica Hlebowicze w par. Indura, wiek 26 lat, stan cywilny kawaler.
O Salomei Staniewskiej zapisano że była córką Jana i Teofili z Jodkowskich Staniewskich. Wg. protokołu pochodziła ze Staniewicz w par. Wlk. Eysymontty, miała 26 lat i była panną.
O przodkach Franciszka z ok. Hlebowicze nic więcej nie powiem. Natomiast dużo więcej o przodkach Salomei Staniewskiej.
Wg metryk chrztu par. Wlk. Eysymontty urodziła się 1897-11-04 w Łaniewiczach jako córka tak jak wyżej napisano Jana i Teofili z Jodkowskich Staniewskich.
Dziadkiem Salomei po ojcu był Ignacy Staniewski, pradziadkiem Piotr Staniewski a prapradziadkiem Adam Staniewski.
Jak będą potrzebne więcej szczegółów to mogą to dokładniej rozpisać.
Pozdrawiam
Gordian
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Sierpień 03, 2024, 03:19:51 PM
Wywód tej linii Hlebowiczów wygląda najprawdopodobniej następująco:

1. Hieronim Hlebowicz ur.~ 1730 żona prawdopodobnie Maria Świacka (Siwicka), ślub przed 1768
1.1 Leon (Leonard) Hlebowicz ur.~1766 + Konstancja Hlebowicz córka Adama, ślub 1791 Odelsk
1.1.1 Michał Hlebowicz ur. ~ 1789 + Antonina Hlebowicz ur. ~ 1812, ślub 4/1836 Odelsk
1.1.1.1 Adam Hlebowicz ur.~ 1836 + Anna Hlebowicz ur. ~ 1845, ślub 4/1863 Indura
1.1.1.1.1 Antoni Hlebowicz ur.~ 1879 + Anna Cydzik ur. ~ 1880, ślub 3/1899 Indura

Odnośnie aktu ślubu Antoniego Hlebowicza i Anny Cydzik proszę napisać do Archiwum Archidiecezji Białystok aab@archibial.pl

W załączeniu znajdują się akta ślubów 4/1836 Odelsk oraz 4/1863 Indura

W książce Euhena Aniszczenko znajduje się informacja o jakimś dokumencue dotyczącym Hieronima Hlebowicza i Marii Świackiej z 1785 roku. Dokument ten znajduje się w Archiwum Historycznym w Mińsku Fond 1755 d. 70, k. 126

To to archiwum:
https://archives.gov.by/en/welcome-to-the-archives-of-belarus-website/archives-and-records-management-authorities-and-the-state-archives-network/central-archives-and-institutions/national-historical-archives-of-belarus-in-minsk