Ostatnie wiadomości

Książki i publikacje / W grodzieńskim Poniemuniu sprz...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Sierpień 03, 2024, 11:21:49 AM
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Cydzikowie
Ostatnia wiadomość przez Piotr Hlebowicz - Lipiec 31, 2024, 09:05:03 AM
Moja prababcia Anna Cydzik, ale z Sarosiek - wyszła za mojego pradziadka Antoniego Hlebowicza (syn Adama Hlebowicza) z okolicy Hlebowicze, mieli dzieci - Franciszka (mój dziadek), Kazimierza, Zygmunta, Stanisława, Jana i Marię.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Hlebowicz / Глебович / Хл...
Ostatnia wiadomość przez Piotr Hlebowicz - Lipiec 31, 2024, 08:39:29 AM
Będę chciał dotrzeć do Białegostoku - natomiast ten portal Mormonów jest dla mnie abrakadabrą, niestety, nie umiem się tu poruszać, zapewne dla genealogów to bułka z masłem, trzeba znać schematy dojścia do potrzebnych informacji. Poza tym nie znam angielskiego, za to nieźle daję sobie radę z rosyjskim, co jest bardzo potrzebne dla metryk w zaborze rosyjskim.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Puciłowscy z Puciłek, Ejs...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Lipiec 31, 2024, 12:31:01 AM
Na stronie https://wolyn-metryki.pl/ jakiś czas temu pojawił się akt zgonu księdza Aleksandra Puciłowskiego zmarłego w 1886 roku w wieku 49 lat (urodzony około 1837 roku). Ksiądz ten przynajmniej w latach 1868-1877 był proboszczem parafii Luboml na Wołyniu oraz dziekanem kowleskim.

Jakiś czas temu w Archiwum Historycznym w Grodnie (NIAB Grodno 1-7-1401) odnalazły się dokumenty z 1874 roku, zawierające prośbę o urlop księdza Aleksandra Puciłowskiego, na który miał udać sie do majątku Hieronimowo w ujeździe Białostockim.

Ponadto w Archiwum Archidiecezji Białystok odnalazły się dokumenty dotyczące potomków linii mieszczanina miasteczka Narwia (chodzi zapewne o miejscowość Narewka) Adama Puciłowskiego i Marianny Wille.

Ich córką była m.in. Irena Jadwiga Puciłowska akt chrztu 182/1908 Zabłudów później zamężną za Kazimierzem Święcickim.

https://kielakowie.com/getperson.php?personID=I39951&tree=tree381

Ślub Adama Puciłowskiego 22 lata i Marianny Wille 22 lata miał miejsce również w parafii Zabłudów w 1907 roku.

Z aktu ślubu wynika, że Adam Puciłowski był synem Franca Puciłowskiego i Jadwigi z Piotrowskich a Marianna Wille córką Gustawa Wille i Łucji z Braunków, oboje pochodzili z koloni Niezbutki (późniejsze Michałowo).

Ślub Franca Puciłowskiego i Jadwigi Piotrowskiej miał miejsce w 1885 roku w Zabłudowie.
On był synem Franca Puciłowskiego i Juli z Łazarewiczów i pochodził z Nowej Woli a ona córką Jana Piotrowskiego i Jadwigi Woroneckiech z majątku Topolewo.

Oprócz Adama Puciłowskiego dziećmi Franca Puciłowskiego i Jadwigi Piotrowskiej był m.in. Stanisław Puciłowski ur.30.06.1891 roku.

W Państwowym Archiwum Historycznym w Wilnie 604-3-1181  znajduje się spis dekanatu białostockiego z 1852 roku, na karcie 331v znajduje sie spis osób zamieszkujących Мыза (dwór, majątek) Hieronimowo. Osobami, które m.in zamieszkiwały wtedy Hieronimowo byli:

Franc Puciłowski 46 lat
żona Julia 43 lat

synowie:
Bolesław Puciłowski 17 lat
Franc Puciłowski  12 lat
Konstantyn Puciłowski  10 lat
córka:
Ludwika Puciłowska 16 lat

W tym zestawieniu przyszłego księdza nie ma, gdyż zapewne był na naukach.

W indeksach znajdujących się na stronie genealodzy.pl, wykonanych przez niezastąpiąną Wilniankę (Alicja Rybałko) znajdujemy w parafii Pieski oprócz 4 osób wymienionych w spisie osób także Aleksandra Franciszka Puciłowskiego, który był zapewne późniejszym proboszczem parafii Luboml na Wołyniu.

https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=22br&rid=B&search_lastname=puci%C5%82owski&search_name=&search_lastname2=%C5%82azarewicz&search_name2=&from_date=&to_date=

Podsumowując:

1 Michał Puciłowski ur.  ( około 1780 -1790) + Zofia ?
1.1 Franciszek Puciłowski 27 lat + Julia Łazarewicz 25 lat córka Andrzeja i Anna, akt ślubu 9/1832 parafia Pieski(Piaski)
1.1.1 Bolesław Jan Puciłowski akt chrztu 37/1833 parafia Pieski (Piaski),  Zelwiany
1.1.2 Ludwika Puciłowska,  akt chrztu 31 /1836 parafia Pieski (Piaski), Dwór Zelwiany
1.1.3 Aleksander Franciszek Puciłowski  akt chrztu 53/1837 -> prawdopodobnie, ksiądz proboszcz parafii Luboml na Wołyniu, dziekan kowelski.
1.1.4 Franciszek Puciłowski akt chrztu 11/1839 parafia Pieski (Piaski) Dwór Zelwiany + Jadwiga Piotrowska córka Jana i Jadwigi Woroneckiech, ślub 1885 Zabłudów
1.1.4.1 Adam Puciłowski ur. 12.05.1886 + Maria Wille ur.~1885, ślub 1907 Zabłudów
1.1.4.1.1 Irena Jadwiga Puciłowska ur. 1908 Niezbudki, par. Zabłudów + Kazimierz Święcicki, poseł na Sejm https://www.sejm-wielki.pl/b/zi.6.131.r6
1.1.4.2 Stanisław Puciłowski ur.30.06.1891
1.1.5 Konstantyn Puciłowski

Być może komuś wiadomo coś więcej ?
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Puciłowscy z Puciłek, Ejs...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Lipiec 31, 2024, 12:21:38 AM
Cały dekanat Grodno przeszukałem, jednak nie znalazłem śladu po Wincencie Puciłowskim synu Jana urodzonym w 1910 roku. To raczej nie jest syn tego Jana.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Sienkiewicz/Mackiewicz z ...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Lipiec 30, 2024, 01:06:21 PM
W Archiwum Historycznym w Grodnie znajduje się spis parafialny parafii Wsielub (Fond 1841 opis 1 dzieło 5) chyba z 1906 roku, nie wiadomo mi o tym, aby były dostepny online.

https://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=967.msg3920;topicseen#msg3920

Może jakieś księgi są na parafii ?
Szukam miejscowości / Odp: Eysymonty Nadtobolskie
Ostatnia wiadomość przez Anna EZS - Lipiec 30, 2024, 11:50:43 AM
Dzień dobry.
Może ktoś będzie zainteresowany:
W 1870 roku w okolicach Ejsmontów nad tobolskimi mieszkał Adam Ejsmont, syn Antoniego.
Jest jego linia:
Eysymont, herbu Korab
1.Piotr
1.1. Iwan
1.1.1.Kazimierz 1.1.2. Paweł
1.1.1.1.Siemion, 1792 GR
1.1.1.1.1.Anton = Martin, właśc. 29.10.1797 r. zmarł 1853r. + Józefata z Czerniewskich 1.1.1.1.2.Michaił
1.1.1.1.1.1.Adam Rod.11.04.1832 r

Spotkałem się z sprawą rozwiązania sporu, który powstał między właścicielami A. Eismontem i J. i M. Lazovetskimi, o prawo do posiadania ziemi. Jeśli ktoś tego potrzebuje, mogę wysłać link.
Miłego dnia, Anna
Szukam rodziny, nazwiska / Sienkiewicz/Mackiewicz z okoli...
Ostatnia wiadomość przez Franek_s - Lipiec 29, 2024, 01:57:09 PM
Dzień dobry,
szukam informacji na temat rodzin Sienkiewicz oraz Mackiewicz, które zamieszkiwały okolice Wsielubia koło Nowogródka.

Wincenty Sienkiewicz (ur. 1882 Dąbrowica, zm. 1933)
żona Maria z d. Mackiewicz (ur. 1894 Polbereg, zm. 1941).
Mieli czwórkę dzieci: Michała, Jana (ur. 1916 Dąbrowica, zm. 1988 Dolny Śląsk), Annę i Helenę.
Dodatkowe info: Michał Sienkiewicz z Dąbrowicy byl leśniczym, uczestnikiem wojny obronnej 1939, Armia Krajowa, Nowogródzka PP, oddział Bogdanka.

Najbardziej interesują mnie informacje dot. rodziców, Wincentego Sienkiewicza oraz Marii Mackiewicz.

Starałem się przeszukać różne fora w celu znalezienia spisów ludności z tych okolic, ale nic ciekawego nie znalazłem. Wiem, że niektóre akta z dekanatów Mińskiego czy Grodzieńskiego zostały zeskanowane ale nie wiem czy dotyczą one powyższych parafii. Będę wdzięczny za wskazanie jakichś forów genealogicznych, stron, opracowań regionu z których mógłbym się czegokolwiek dowiedzieć.

Pozdrawiam,
Franciszek
Szukam rodziny, nazwiska / Hładko
Ostatnia wiadomość przez Mags - Lipiec 29, 2024, 12:13:07 AM
Dobry wieczór.
Szukam  informacji o rodzinie Hładko z Brześcia. Moja prababcia, Maria Hładko, urodziła się w 1883 r. w Brześciu, jako córka Marii Międzybłockiej i Jana Hładko. Miała brata Czesława (1885r.), siostrę Irenę Stanisławę (1887r.) i Alinę (1889 r.). Losy Marii i Czesława są mi znane, ale nie mam żadnych informacji  o pozostałych siostrach. Nie wiem też nic o rodzicach Jana Hładko. Wiem, że jego ojciec miał na imię Otton. Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Magdalena.
Szukam rodziny, nazwiska / Dąbrowska Zofia i Henrietta Dz...
Ostatnia wiadomość przez Mags - Lipiec 29, 2024, 12:00:07 AM
Dobry wieczór.
Szukam informacji o losach Zofii Dąbrowskiej i Henrietty Dzięciołowskiej. W 1939 r. mieszkały w folwarku Hajki koło Łyskowa (okolice wołkowyska). Jeszcze w sierpniu 1939 roku w Hajkach odbył się ostatni zjazd rodzinny.W czasie wojny moja rodzina trafiła na Sybir, skąd wróciła dopiero w 1946 roku. Do tej pory nie wiemy, co się stało z Zofią i Henriettą. Czy ktoś może podpowiedzieć, gdzie mogę szukać informacji? Sprawdziłam Indeks represjonowanych, stronę Straty.pl, Arolsen archiwum i niczego nie znalazłam.  Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie, Magdalena.