Ostatnie wiadomości

Szukam rodziny, nazwiska / Wiercińscy
Ostatnia wiadomość przez Krzysztof W - Listopad 08, 2025, 01:32:10 PM
⚪️🔴
Witam szanowne Towarzystwo Rodów Grodzieńskich!

Od kilkunastu lat pasjonuje się genealogią rodzinną - czwarta część moich przodków pochodzi z wileńszczyzny. Jestem zaangażowany w prace indeksacyjne PTG w parafii Smołwy (Litwa). Ostatecznie przychodzę do Państwa z prośbą o pomoc.

Macocha mojej babki była de domo Wiecińska. Mam zaszczyt opiekować się jej grobem. Rodzina wiele jej zawdzięcza, słyszałem wiele opowieści o jej szlacheckim rodzie. Bardzo chciałbym ustalić skąd pochodzi, gdzie szukać aktu chrztu i ślubu - może z Państwa pomocą uda się ustalić.

W dokumentach urzędowych Weronika, wskazywała miejsce swojego urodzenia na "Zaścianek". Poprostu: "Zaścianek" i nic dalej. Rok 1901. Po ślubie zamieszkała z pradziadkiem w Głębokiem. Ktoś z Wiercińskich był w Głębokiem urzędnikiem i jako pierwszy w miasteczku miał automobil. Ponadto Weronika powtarzała, że Wiercińscy są skoligaceni z Bohatyrowiczami. Widziałem na Państwa stronie, że Wiercińscy są jednymi z "rodów grodzieńskich". Mam przeczucie, że odnajdę jej korzenie właśnie gdzieś w środkowym biegu Niemna.

Dziękuję za przeczytanie, będę wdzięczny za każdą pomoc!

⚪️🔴⚪️
Вітаю паважанае таварыства родаў Гродзеншчыны!

Вось ужо некалькінаццаць гадоў я захапляюся сямейнай генеалогіяй — чацвёртая частка маіх продкаў паходзіць з Віленшчыны. Я ўдзельнічаю ў індэксацыйных працах Польскага таварыства генеалагічнага (PTG) у парафіі Смалвы (Літва). Нарэшце звяртаюся да вас з просьбай аб дапамозе.

Мачаха маёй бабулі была з дому Вецінская. Я маю гонар апекавацца яе магілай. Наша сям'я шмат ёй абавязаная, я чуў шмат аповедаў пра яе шляхетны род. Вельмі хацеў бы вызначыць, адкуль яна паходзіць, дзе шукаць запіс аб яе хросце і шлюбе — магчыма, з вашай дапамогай гэта атрымаецца.

У афіцыйных дакументах Вераніка пазначала месца свайго нараджэння як «Засценак». Проста: «Засценак» — і нічога больш. Год 1901. Пасля шлюбу яна пасялілася разам з прадзедам у Глыбокім. Хтосьці з Вецінскіх быў у Глыбокім чыноўнікам і першым у мястэчку меў аўтамабіль. Акрамя таго, Вераніка паўтарала, што Вецінскія былі сваякамі з Бацярыовічамі. Я бачыў на вашай старонцы, што Вецінскія належаць да «родаў гродзенскіх». Маю прадчуванне, што яе карані можна адшукаць недзе ў сярэднім цячэнні Нёмана.

Дзякую за ўвагу і буду вельмі ўдзячны за любую дапамогу!
Rody Grodzieńskie / Odp: Odachowscy
Ostatnia wiadomość przez J_a_c_e_k - Listopad 07, 2025, 09:15:26 PM
Dzień dobry,
Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów!
Natrafiłem na post Pani Alicji dt. rodziny Odachowskich, trochę przypadkowo w poszukiwaniu informacji o innej rodzinie na terenach szeroko rozumianej grodzieńszczyzny
Postanowiłem trochę uzupełnić i dodać od siebie kilka informacji które posiadam na temat Odachowskich, a tak naprawdę Odechowskich z Odechowa
Swego czasu w XVI wiecznych ksiegach grodzkich łęczyckich natrafiłem na ciekawy zapis dotyczący tej rodziny. Chociaż  Odechowscy nie leżą ściśle w kręgu moich zainteresowań, zapis okazał się nadto interesujący. Jest to wyciąg z ksiąg ziemskich powiatu wołkowskiego spisany w Repli w 1569 r . i wciagniety do kancelarii grodzkiej zamku łęczyckiego rok później. Dotyczy on  udzielenia pełnomocnictwa przez braci: Wacława i Piotra synów niegdy Stanisława

Odechowskiego swemu trzeciemu  bratu Janowi. W liście tym udzielają ,,zupełnej i pełnej mocy"  i wszelkich praw do rozporządzenia ,,ich własną ojczyzną" czyli wsią Łubno w powiecie łęczyckim  ,,isz wolen będzie to imienie jemu i nam nalezące przedac zastawic mieniac i arendowac i jako się jemu najlepiej rozumiec będzie" Z tym ekstraktem Jan przybywa po roku do rodzinnych stron i przedstawia poświadczoną pieczeciami kopie w grodzie łęczyckim. Odechowo czasem pisane w księgach jako Odenchowo oraz Łubno i Potrzasków to od dawna dziedziczne gniazda Odechowskich którzy na przełomie XV i XVI w pisali się też Odenchowskim i Odanchowskimi
Wieś o której mowa w dokumencie -  Łubno należała też w cześci do dzieci brata zmarłego Stanisława  - Mikołaja. Kolejnym wpisem w księdze łęczyckiej jest już zeznanie tegoż Jana Odechowskiego piszącego się dziedzicem Łubna i Potrzaskowa w ziemi łęczyckiej i cześci Repli w księstwie litewskim w powiecie Wołkowskim, który dzięki uzyskanej plenipotencji sprzedaje całe swoje i jego braci dobra dziedziczne mianowicie Łubno i Potrzaskowo w powiecie łęczyckim ze wszystkim co do nich należy i przynależy swemu bratu stryjecznemu  - też Janowi Łubinskiemu synowi niegdy Mikołaja za sumę 1250 florenów (złp). Jan przedstawia się w tej zapisce jako Łubiński (od swych dóbr) ale w innych zapiskach pisze się też Odechowskim.
Dodam tylko ze Odechowscy nie byli jedyną rodziną z ziemi łęczyckiej która na początku XVI w, próbowała swoich sił i nowych możliwości poza granicami Wielkiej Korony często na terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę zamieścić całość zapisu plenipotencji. Wyjątkowo odpis został zapisany w ówczesnym języku polskim.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Pancewiczowie herbu Godzi...
Ostatnia wiadomość przez Aleksy - Listopad 07, 2025, 04:06:36 PM
NIAB w Grodnie, zes. 92, inw. 1, sygn. 258 ,,Spis mieszkańców powiatu grodzieńskiego" (ok. 1829 r.):

K. 132v – 133
Nr 1093 Lokaj Dziekońskiego Adam, syn Felicjana Pancewicz, lat 20.
Posiada orzeczenie o szlachectwie wydane przez Grodzieński DDS z dnia 30.01.1828.
Kawaler. Pochodzi z okolicy Żukiewicze, powiat grodzieński.
W roku 1832 przeprowadził się wraz z Janem Dziekońskim z powiatu grodzieńskiego do majątku zwanego Mazurkowszczyzna w powiecie wołkowyskim.

K.135v – 136
Szlachecka okolica Samostrzelniki.
Nr 1111 Kazimierz, syn Franciszka Strzałkowski, lat 60.
Posiada orzeczenie o szlachectwie wydane przez Grodzieński DDS z dnia 04.06.1817.
Żonaty z Zuzanną Pancewicz.
Ma syna Andrzeja, lat 22, mieszkającego z rodzicami.
Pochodzi z okolicy Samostrzelniki, powiat grodzieński.

K. 149v – 150
Okolica Glindzicze
Nr 1256 Antoni, syn Kazimierza Jodkowski, lat 82.
Szlacheckiego pochodzenia, lecz nie przedstawił orzeczenia o szlachectwie.
Żonaty z Leonorą Pancewicz.
Dzieci: – syn Józef, lat 38, żonaty z Anną Krasowską – córki: Rozalia, zamężna w okolicy Mackiewicze; Konstancja, lat 26.
Pochodzi z okolicy Glindzicze, powiat grodzieński.
Nigdzie się nie oddalał.
Posiada ziemię w okolicy Glindzicze

K. 150v – 151
Nr 1262 Franciszek, syn Franciszka Pancewicz, lat 31.
Żonaty z Anną Waliszewską.
Ma córkę Rozalię, nowo narodzoną.
Jego bracia:
Nr 1263 Karol Pancewicz, lat 26. Żonaty z Anną Stankiewską. Ma syna Feliksa, lat 2.
Nr 1264 Adam Pancewicz, lat 16, z okolicy Doczerecy (?) Ze szlacheckiego pochodzenia, lecz nie przedstawili orzeczenia o szlachectwie.
Pochodzą z okolicy Glindzicze, powiat grodzieński.
Nigdzie się nie oddalali.
Posiadają ziemię w okolicy Glindzicze.

K. 157v – 158
Nr 1334 Józef, syn Karola Zaniewski, lat 40.
Posiada orzeczenie o szlachectwie wydane przez Grodzieński DDS z dnia 24.08.1817
Żonaty z Małgorzatą Pancewicz.
Dzieci: – Kazimierz, lat 12 – Antoni, lat 10 – Anzelm, lat 8 – Karol, lat 3 Wszyscy przy rodzicach. P
Pochodzi z okolicy Zaniewicze, powiat grodzieński.
Nigdzie się nie oddalał.
Posiada ziemię w okolicy Zaniewicze.

K. 160v – 161
Nr 1364 Józef, syn Antoniego Zaniewski, lat 40.
Żonaty z Karoliną Pancewicz.
Posiada orzeczenie o szlachectwie wydane przez Grodzieński DDS z dnia 16.10.1817.
Dzieci: – Franciszek, lat 10 – Michał, lat 5 – Wincenty, lat 2& Wszyscy przy rodzicach.
Pochodzi z okolicy Zaniewicze, powiat grodzieński.
Nigdzie się nie oddalał.
Posiada ziemię w okolicy Zaniewicze

K. 177v – 178
Nr 1560 Józef, syn Jana Pancewicz, lat 30, kawaler.
Jego bracia:
Nr 1561 Łukasz, lat 25, kawaler.
Siostry:
Nr 1562 Petronela, lat 28, panna.
Nr 1563 Rozalia, lat 15, panna.
Posiada orzeczenie o szlachectwie wydane przez Grodzieński DDS z dnia 30.01.1826.
Pochodzą z okolicy Wielkie Jodkiewicze, powiat grodzieński.
Posiadają ziemię w okolicy Wielkie Jodkiewicze.

Nr 1564 Adam, syn Marcina Pancewicz, lat 73.
Posiada orzeczenie o szlachectwie wydane przez Grodzieński DDS z dnia 30.01.1826.
Żonaty z Jadwigą Krasicką.
Dzieci: – Szczepan, lat 15 – Ludwik, lat 12 – Anna, lat 7 – Petronela, lat 3.
Nr 1565 Józefa Pancewiczowa, lat 40, wdowa.
Dzieci: – Ksawery (uwaga: błąd w źródle: zapisano ,,Seweryn"), lat 10 – Eustachy (uwaga: błąd w źródle: zapisano ,,Stanisław"), lat 7 – Antoni, lat 4. Wszyscy przy matce.
Pochodzą z okolicy Wielkie Jodkiewicze.
Posiadają ziemię w okolicy Wielkie Jodkiewicze.

K. 181v – 182
Nr 1608 Marianna Pancewiczowa, lat 50, wdowa (uwaga 1: żona Felicjana, syna Jakuba Pancewicza; uwaga 2: z domu Sarusek).
Dzieci: – Józef, lat 28, żonaty z Marianną Olizarowicz – Antoni, lat 25 – Adam, lat 22 Zajmuje się służbą u dziedzica Dziekońskiego. Córka Felicja, lat 18, przy matce.
Pochodzą z okolicy Żukiewicze.
Posiadają ziemię w okolicy Żukiewicze.

K. 239v – 240
Nr 2024 Pisarz stacji pocztowej w Indurze, Mateusz Pancewicz, lat 30. Kawaler.
Szlachcic, lecz nie przedstawił orzeczenia o szlachectwie.
Pochodzi z okolicy Glindzicze, powiat grodzieński.
Nigdzie się nie oddalał.
Zamieszkuje w m. Indura.

Skany dokumentów (w języku rosyjskim) — tutaj.
Dialogi / Odp: Poszukuje
Ostatnia wiadomość przez Krzysztof Gorczyca - Listopad 04, 2025, 09:05:47 PM
Cytat: pawel lozowicki w Listopad 01, 2025, 09:02:46 AMWitam Panie Krzysztofie. Boleslaw Zapolski jest moim pradziadkiem i jest pochowany w Kozlowiczach. Pozdrawiam z Ejsmontow. Pawel Lozowicki.

Pawle, witam serdecznie. Od mojego postu na forum minęło ponad 10 lat, ale temat jest mi nadal bardzo bliski. 
Krzysztof   
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Pancewiczowie herbu Godzi...
Ostatnia wiadomość przez Aleksy - Listopad 03, 2025, 09:02:21 PM
NIAB Grodno, sygn. 92, inw. 1, sygn. 151 ,,Sprawa o ustalenie szlacheckiego pochodzenia rodu Pancewiczów"

Osoby występujące w aktach – Pancewiczowie z okolicy Glindziecze

Ignacy, syn Kazimierza, Pancewicz

Jego bratankowie:

Kazimierz-Adam, syn Franciszka, Pancewicz, okolica Glindziecze

Franciszek, syn Franciszka, Pancewicz, okolica Glindziecze

Karol, syn Franciszka, Pancewicz, okolica Glindziecze, z synem Feliksem

oraz

Józef-Michał, syn Pawła, Pancewicz, okolica Glindziecze

Mateusz, syn Pawła, Pancewicz, gubernia wileńska, powiat wiłkomierski, majątek Weprże

Skan akt znajduje się tutaj.
Ważne linki / Odp: Korespondencja Adama Chma...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Listopad 02, 2025, 09:51:22 PM
Tak jest to ciekawy zbiór, jednak wszystkiego człowiek nie jest w stanie przeczytać a czasem i zrozumieć. Jest jeszcze wiele rękopisów o których nie mamy zielonego pojęcia, tam mogą być rzczy najciekawsze. PS. Niedawno odnalazł się w tym zbiorze jeden list księdza Minuczyca.

Książki i publikacje / Odp: "Nasza Okolica" organ zaś...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Listopad 02, 2025, 09:04:18 PM
Cieszę się, to jedno z nielicznych źródeł pisanych z tamtych lat. Byłem i wciąż jestem zaskoczony, ze wtedy okolice tak dobrze się organizowały.
Rody Grodzieńskie / Odp: Roubowie (Rowbowie) herbu...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Listopad 02, 2025, 07:55:33 PM
Nie pomogę w rozwiązaniu tej łamigłówki, ale dodam kolejną.
Na cmentarzu w Bytomiu przy ulicy Kaszewskiego, znajduje się spora kwatera żołnierzy I wojenny światowej

https://poznajbytom.pl/dzielnica/grossfeld/cmentarz-kraszewskiego/

Na tabliczkach(chyba nazwiska nigdy nie zostały umieszczone w internecie)  znajduje się wiele nazwisk rosyjskich, polskich i innych.

Na jednej z tabliczek zostało napisane

Rauba Casimier 22.8.1992 - zm 14.9.1915

Może to ktoś z naszych ...?

https://photos.app.goo.gl/MeA8ontf1Mmbtj6u5

W bazach rosyjskich znalazłem tylko cos takiego

Ранба (Рауба) Казимир, jedynie data zgonu można potwierdzić i chyba to, że był w niewoli niemieckiej

https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen31242965/?backurl=%2Fheroes%2F%3Flast_name%3D%D0%A0%D0%B0%D1%83%D0%B1%D0%B0%20%26groups%3Dawd%3Aptr%3Afrc%3Acmd%3Aprs%26types%3Dawd_nagrady%3Aawd_kart%3Apotery_doneseniya_o_poteryah%3Apotery_gospitali%3Apotery_spiski_zahoroneniy%3Apotery_voennoplen%3Afrc_list%3Acmd_commander%3Aprs_person%26page%3D1%26first_name%3D%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%20
Ostatnia wiadomość przez Victor - Listopad 02, 2025, 03:48:48 PM
Cytat: pawel lozowicki w Październik 31, 2025, 08:37:47 PM
Cytat: Krzysztof Gorczyca w Luty 19, 2014, 03:09:31 PMWitam. Swoją przygodę z Kresami dopiero zaczynam. Poszukuję metryk z parafii Żydomla należącej do dekanatu Grodzieńskiego. Szukam jakichkolwiek wiadomości o rodzinie Sipowicz z miejscowości Tołłoczki oraz o rodzinie Zapolskich (moja babcia urodziła się w Ejsymontach). Wiem, że  Tołłoczki należały do parafii w Żydomli, natomiast nie jestem pewny przynależności wsi Ejsymonty.
Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.
Ostatnia wiadomość przez Victor - Listopad 02, 2025, 02:56:30 PM
Wielkie Ejsymonty