Cydzikowie

Zaczęty przez Sławomir Olczyk, Kwiecień 10, 2012, 02:45:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał Jurowski

Wśród moich notatek znalazłem takie dwa akty małżeństwa

118/1939 Fara
ślub Franciszek Cydzik 32 lata syn Antoniego i Zofii z Płońskich + Melania Ejsmont 37 lat córka Władysława i Antoniny z Hryncewiczów ?

36/1940 Fara
ślub Antoni Cydzik 21 lat syn Antoniego i Aleksandry z Narbutów  + Tamara Klematyczówna 22 lata córka Konstantego i Marii Ciechanowicz ?

6/1941 Fara
Bolesław Orechwo 26 lat syn Antoniego i Marii Cydzik + Zofia Iwaszczenko ? córka Antoniego i Agaty Byków?

Za jaki czas literka C będzie dostępna w katalogu Wojskowego Biura Historycznego, może tam się coś znajdzie

https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanywyszukiwarka_zaawansowana/

Pozdrawiam
Rafał

A.Markiewicz

Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.

A.Markiewicz

Kołchoźnicy: Antropologiczne studium tożsamości wsi ... - Strona 829
Anna Engelking
https://books.google.de/books?id=0Vl2BwAAQBAJ&pg=PA829&dq=cydzikowie&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwjs3fPi84nsAhUpsaQKHW1VBMcQ6AEwBHoECAIQAg#v=onepage&q=cydzikowie&f=false

CytatPrzedmiotem książki nie jest ani sowietyzacja wsi białoruskiej, ani tez specyfikacja poskomunistycznej mentalności - choć można ją uważać za pracę sowietologiczną. ,,Kołchoźnicy" to analiza antropologiczna, dekonstruująca potoczny stereotyp kołchozu jako instytucji nieodłącznej od fenomenu homo sovieticus. Daje ona wgląd w długie trwanie konstytutywnych dla tożsamości współczesnych kołchoźników tradycyjnych kategorii kognitywnych i aksjologicznych, jakie przetrwały XX-wieczne paroksyzmy destrukcji: kolektywizację, ateizację, wojnę i Zagładę.

Autorka ,,Kołchoźników" nie opisuje białoruskiej wsi z perspektywy gabinetowej. Jej interpretacja jest plonem kilkunastu lat badań terenowych, prowadzonych we wsiach chłopskich i okolicach szlacheckich na zachodniej i wschodniej Białorusi. W efekcie powstał złożony i zróżnicowany zbiorowy autoportret ich mieszkańców, rekonstruowany z perspektywy wnętrza badanej kultury, w dialogu z rozmówcami. Celem antropologicznych dociekać autorki jest bowiem zrozumienie, kim są białoruscy kołchoźnicy we własnych oczach.

Rdzeń wizerunku własnego kołchoźników, wpisanego w ich narrację tożsamościową, to zrealizowany dzięki pracy na ziemi sakralny wzór dobrego gospodarza. Ich wspólnotowa tożsamość jest zaś wypadkową funkcjonujących w zbiorowej wyobraźni stereotypów pana i Żyda - dwóch historycznych i symbolicznych partnerów społecznych tradycyjnego chłopa. Zbiorowa tożsamość wsi białoruskiej w jej dzisiejszym wariancie kołchoźniczym okazuje się chłopską tożsamością postpańszczyźnianą, która nosi w sobie ślady dawnej stanowej struktury społecznej i jest nierozerwalnie związana ze światopoglądem mitycznym. Pozostając obojętna na nowoczesne projekty ideologiczne i polityczne, zachowując wymiar uniwersalistyczny, skoncentrowany wokół relacji człowieka z sacrum.
Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.

Rafał Jurowski

Podczas mojej ostataniej wizyty w Archiwum Archidiecezji Białystok namierzyłem następujęce metryki.
Nie gwarantuję, że nie popełniłem błędów przy przepisywaniu.

Parafia Bernardyńska akt 63 z roku 1906

Józef Cydzik syn Adama i Zofii Kuryłowicz
urodzony 5.04.1906
chrzest 9.04.1906
chrzestni Bronisław Cydzik, Stefania Wierzbicka panna

Parafia Bernardyńska akt 113 z roku 1907

Anna Cydzik córka mieszczan miasta Grodna Adama i Zofii Kuryłłowicz
urodzona 25.07.1907
chrzest 05.08.1907
chrzestni: Stanisław Kurczewski, Józefa Wierzbicka żona Jana

Parafia Bernardyńska  akt 48 z roku 1912

Stefania Cydzik córka mieszczan miasta Grodna Adama i Zofii Kuryło
urodzona 23.03.1912
chrzest 26.03.1912
chrzestni: Józef Januszewski, Józefa Wierzbicka żona? Jana

Cytat: falo67 w Luty 27, 2019, 06:33:50 PMWitam. Dzieje moich przodków to jakaś tajemnica. Nic nie można się było dowiedzieć. Teraz po śmierci cioci jestem w posiadaniu albumu. Moja babcia Stefania Kisiel r. Cydzik ur. 23.03.1912r.-Grodno c. Adama Cydzika i Zofii r. Kuryłowicz. Rodzeństwo: Anna (1907), Adolf, Stanisław, Zygmunt, Franciszek. Babcia wyszła za mąż 25.04.1938r. w Druskiennikach za Stanisława Kisiel s. Bartłomieja i Józefy r. Karowska (ur.11.02.1909-Druskienniki). Najwięcej zdjęć jest z Grodna czyli do 1938r. Jest jej brat Franciszek w mundurze ułańskim i wiele osób w mundurach. Czy mogą pochodzić z rodu Cydzików?

Rafał Jurowski

Inne pary, które pojawiają się we wpisach parafii bernardyńskiej i farnej w latach 1906-1919:

Wincenty Cydzik i Stefania Strawińska
Aleksander Cydzik i Antonina Krauze
Paweł Cydzik i Franciszka  Paździerska?
Jan Cydzik i Anna Zawinowska

Sylwia

Witam i ja mam wśród swoich przodków Cydzików . Moja prababcia Anna z domu była Cydzik ur 08.12.1899 córka Antoniego Cydzik i Amelii z domu Steckiewicz. Tyle tylko wiem . Pozdrawiam

Rafał Jurowski

Na Facebookowej stronie instytutu Polonika pojawiło się zdjęcie nagrobka

KONSTANCJA Z BRZOZOWSKICH CYDZIKOWKA ZM.16/V-1920 R. W WIEKU L. 28.
DOMINIK CYDZIK ZMARŁ 22/VII-1920 R. W WIEKU L. 44

https://www.facebook.com/photo/?fbid=957958186051200&set=a.563792805467742

Synem tej pary był Ułan Grzegorz Cydzik, autor książki Ułani, Ułani

https://www.bohaterowie1939.pl/polegly,cydzik,grzegorz,10611.html

Według indeksów ze strony genealodzy.pl rodzina tych Cydzików w XIX wieku pochodziła z Ejszyszek.

https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=S&w=23lt&rid=S&search_lastname=cydzik&search_name=feliks&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=&rpp1=&ordertable=

Grzegorz Cydzik w raz żoną jest pochowany na cmentarzu w Słupsku

https://slupsk.grobonet.com/grobonet/start.php?id=detale&idg=20550&inni=0&cinki=1

Być może wiadomo komuś coś więcej o przodkach tej rodziny Cydzików?

Adrian

Drobny przyczynek do genealogii Cydzików na podstawie moich ostatnich ustaleń:

Ignacy Cydzik X[1811 Jeziory] Marianna Konstantynowicz
1. Antoni Cydzik (*1813 +?) X[1846 Jeziory] Katarzyna Bylczyńska (*1826 +?), c. Bazylego i Antoniny Konstantynowicz
1.1. Anastazja Cydzik (*1856 +1920) X Benedykt Rouba (+1917), s. Macieja
1.1.1. Jadwiga Rouba (*1885 +1972) X[1902 Kaszubińce] Tomasz Hamulecki (*1876 +1927)

Piotr Hlebowicz

Moja prababcia Anna Cydzik, ale z Sarosiek - wyszła za mojego pradziadka Antoniego Hlebowicza (syn Adama Hlebowicza) z okolicy Hlebowicze, mieli dzieci - Franciszka (mój dziadek), Kazimierza, Zygmunta, Stanisława, Jana i Marię.

Rafał Jurowski

Cytat: Piotr Hlebowicz w Lipiec 31, 2024, 09:05:03 AMMoja prababcia Anna Cydzik, ale z Sarosiek - wyszła za mojego pradziadka Antoniego Hlebowicza (syn Adama Hlebowicza) z okolicy Hlebowicze, mieli dzieci - Franciszka (mój dziadek), Kazimierza, Zygmunta, Stanisława, Jana i Marię.

Czy znani są Panu rodzice Anny Cydzik z okolicy Sarosieki ?

Albink

Anna Cydzik ur. 1879r c. Juliana i Marianny Sarosiek.
Pozdrawiam
Albin

Piotr Hlebowicz

Cytat: Albink w Sierpień 04, 2024, 08:22:38 PMAnna Cydzik ur. 1879r c. Juliana i Marianny Sarosiek.
Muszę zobaczyć do notatek, ale zdaje się, że była córką Juliana i Marianny.

Rafał Jurowski

Kiedyś natrafiłem na ciekawy biogram radzieckiego uczonego Włodzimierza Jewgieniewicz Cydzik (1886 — 1958) [Владимир Евгеньевич Цыдзик] i oczywiście zastanawiam się z których on mógł być Cydzików?

Włodzimierz Cydzik był założycielem szkoły naukowo-pedagogicznej w zakresie maszyn i aparatury chłodniczej. Był naukowcem zajmującym się chłodnictwem, doktorem nauk technicznych, profesor od 1920 roku. Założyciel radzieckiego przemysłu sprężarkowego.

https://kriofrost.academy/lenta/istoriya/tsydzik-vladimir-evgenevich-1886-1958-/

W Internecie nie odnalazłem bliższych informacji na temat jego rodziny, może ktoś coś odnajdzie?

Juliya

Cytat: Rafał Jurowski w Wrzesień 13, 2024, 10:59:37 PMW Internecie nie odnalazłem bliższych informacji na temat jego rodziny, może ktoś coś odnajdzie?
Владимир Евгеньевич Цыдзик 27.04.1886-30.05.1958,потомственный дворянин, похоронен на Новодевичьем кладбище г.Москвы. Там же похоронен Цыдзик Евгений Владимирович ?-?
Его жена Наталья Александровна Щенкова 1898-?

В метрических книгах архива Москвы есть записи:
1882г. Губернский Секретарь Евгений Игнатиев Цидзик
1891г. Титулярный Советник Евгений Игнатьев Цидзик
1896г. Надворный Советник Московского Окружного Артиллерийского склада Евгений Игнатьев Цыдзик
1897г. Надворный Советник Евгений Игнатьевич Цыдзик
1902г. (исповедная ведомость) Дворянка девица Юлия Игнатьева Цидзик,31год

В найденных записях Евгений Игнатьевич указан как восприемник или поручитель.

Rafał Jurowski

Cytat: Juliya w Wrzesień 30, 2024, 09:02:10 AMВ метрических книгах архива Москвы есть записи:
1882г. Губернский Секретарь Евгений Игнатиев Цидзик
1891г. Титулярный Советник Евгений Игнатьев Цидзик
1896г. Надворный Советник Московского Окружного Артиллерийского склада Евгений Игнатьев Цыдзик
1897г. Надворный Советник Евгений Игнатьевич Цыдзик
1902г. (исповедная ведомость) Дворянка девица Юлия Игнатьева Цидзик,31год

Bardzo dziękuję za ciekawe informacje!
Jeżeli to ojciec Włodzimierza Jewgieniewicza Cydzika, co jest bardzo możliwe, to zapewne w Sankt Petersburgu zachowała się teczka wywodowa tej rodziny. Czy wiadomo Tobie z ksiąg jakiego kościoła (cerkwi) pochodzą te zapisy ?