Ostatnie wiadomości

Dialogi / Odp: Poszukuje
Ostatnia wiadomość przez Victor - Listopad 02, 2025, 02:56:30 PM
Wielkie Ejsymonty
Ostatnia wiadomość przez Victor - Listopad 02, 2025, 02:21:29 PM

Ostatnia wiadomość przez pawel lozowicki - Listopad 01, 2025, 09:02:46 AM
Witam Panie Krzysztofie. Boleslaw Zapolski jest moim pradziadkiem i jest pochowany w Kozlowiczach. Pozdrawiam z Ejsmontow. Pawel Lozowicki.
Książki i publikacje / Odp: "Nasza Okolica" organ zaś...
Ostatnia wiadomość przez pawel lozowicki - Październik 31, 2025, 09:24:39 PM
Dziekuje za zrodlo. W  1 numerze "Nasza okolica" jest wzmianka o tragicznej smierci  Boleslawa Zapolskiego. To jest moj pradziadek.
 Do polskiej szkoly w Ejsmontach chodzila moja babcia Weronika Zapolska z d. Olenska (Olendzka). Miala zywe wspomnienia o tej szkole o ktore mi czasami opowiadala.
 Pozdrawiam rodakow z Ejsmontow.
 Pawel Lozowicki.

Ostatnia wiadomość przez pawel lozowicki - Październik 31, 2025, 08:37:47 PM
Cytat: Krzysztof Gorczyca w Luty 19, 2014, 03:09:31 PMWitam. Swoją przygodę z Kresami dopiero zaczynam. Poszukuję metryk z parafii Żydomla należącej do dekanatu Grodzieńskiego. Szukam jakichkolwiek wiadomości o rodzinie Sipowicz z miejscowości Tołłoczki oraz o rodzinie Zapolskich (moja babcia urodziła się w Ejsymontach). Wiem, że  Tołłoczki należały do parafii w Żydomli, natomiast nie jestem pewny przynależności wsi Ejsymonty.
Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Szlachta grodzieńska: Tar...
Ostatnia wiadomość przez Filgaj - Październik 31, 2025, 04:49:07 AM
Dziękuję serdecznie za te informacje, bardzo pomogły mi w dalszych poszukiwaniach. :)
Szukam rodziny, nazwiska / Ród Tarasowicz herbu Krzywda -...
Ostatnia wiadomość przez Filgaj - Październik 31, 2025, 04:48:05 AM
Dzień dobry,

Poszukuję informacji o rodzinie Tarasowicz herbu Krzywda, pochodzącej z guberni grodzieńskiej (dawne województwo nowogródzkie / powiat słonimski).

W Archiwum Państwowym w Petersburgu (RGIA) znalazłem teczkę:
Ф.1343, оп.30, д.247 – ,,Дело Тарасовича Гродненской губернии", 1833–1892
(zawiera dowody szlachectwa, genealogie, wypisy z metryk i dokumenty z Heroldii).

W środku znajdują się m.in.:

Pokoleniowa rozpiska rodu Łazowskich / Tarasowiczów

wzmianki o Józefie i Helenie z Grądzkich Tarasowiczach, rodzicach Feliksa Grzegorza, ur. 1811 w Berezie,

późniejsze dokumenty z 1893 r. dotyczące Wandy Marii Tarasowicz, córki Dominika-Stefana i Joanny z Bułharynów, wnuczki Hieronima Franciszka Tarasowicza.

Zastanawiam się, czy ród Tarasowiczów był spokrewniony lub wywodził się z rodu Łazowskich, który pojawia się w nagłówku genealogii, oraz czy istnieją dalsze akta potwierdzające związki rodzinne (małżonki, potomstwo Feliksa i jego rodzeństwa itp.).

Chętnie wymienię informacje z osobami badającymi:
Tarasowiczów, Łazowskich, Bułharynów, Grądzkich, Gajewskich, Kryńskich
z terenów Grodna, Berezy, Wołkowyska i Słonimia.

Jeśli ktoś posiada jakiekolwiek dodatkowe informacje o rodzinie Tarasowicz herbu Krzywda, będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nimi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Filip Gaj
Ważne linki / Korespondencja Adama Chmary Wo...
Ostatnia wiadomość przez Jacek Woroniecki - Październik 30, 2025, 09:17:05 PM
https://polona.pl/
Na stronie jest prosta wyszukiwarka. W Korespondencji Adama Chmary Wojewody Mińskiego znalazłem aż czterech Worońców Antoniego, Tadeusza, Krzysztofa i Józefa. Odręcznie pisane listy piękna pamiątka, darmowy dostęp.
W trakcie przeglądania napotkałem wiele listów pisanych z Grodna i nazwiska też znajome z forum. Polecam! :)
Rody Grodzieńskie / Odp: Roubowie (Rowbowie) herbu...
Ostatnia wiadomość przez Adrian - Październik 30, 2025, 09:04:47 PM
W następstwie nowych indeksów par. Św. Franciszka z Grodna pojawiła się pewna zagadka zw. z Roubami.
Udało się ustalić, że Benedykt i Marianna Roubowie (którzy przenieśli się do par. Jeziory w pierwszych latach XIX w.) pobrali się w 1799 r. w par. Św. Franciszka w Grodnie.
Ciekawe zagadnienie z Benedyktem związane jest z faktem, że w 1799 r. występuje pod nazwiskiem Rejba (Reyba). Małżonkowie określeni są jako sławetni. Metryki z tego rocznika wyróżniały jeszcze pracowitych i szlachetnych.
Ich pierwsze dziecko Antoni Wincenty ur. 1800 r. w tej samej parafii, również urodził się pod nazwiskiem Rejba jako sławetny (rocznik 1800 metryk urodzenia też określa inne stany: pracowitych i szlachetnych). Dopiero kolejne dziecko tej pary, córka Barbara ur. 1801 r., zapisane jest pod nazwiskiem Rouba (rodzice sławetni). Następnie w 1804 r. rodzi im się córka Krystyna Rowba. W 1807 r. przychodzi na świat syn Maciej Rauba (rodzice określeni niewyraźnie jako szlachetni, wygląda, że była poprawka we wpisie).
Widać, że zmiana zaszła w pierwszych latach XIX w. zarówno w nazwisku jak i co do stanu społecznego tej rodziny.
Nazwisko małżonki Benedykta zapisywane było różnie: Doroszkiewicz, Dereszkiewicz, Daszkiewicz.
Benedykt zmarł w Cydzikach w 1819 r. w wieku ok. 60 lat określony jako szlachetny. Jego syn Maciej i pozostali potomkowie niezmiennie zapisywani są już jako stanu szlacheckiego i w XIX w. wchodzą w związki małżeńskie tylko z osobami tego stanu. Niezależnie od tego w Cydzikach równolegle zamieszkują inne rodziny Roubów (Rowbów).

Pytanie czy Benedykt i jego rodzina przeniknęli do stanu szlacheckiego zmieniając nazwisko? Tu pojawia się wątpliwość jak znaleźli się w Cydzikach. Czy Benedykt nie był dalszym krewnym, któregoś z Roubów z Cydzików, który dostał w wyniku działu spadkowego majątek i w następstwie tego powrócił do ojcowizny i odzyskał możliwość potwierdzenia stanu społecznego, z którego się wywodził. Co o tym sądzicie?
Inne tereny / Zdjęcie grobu z cmentarza komu...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Październik 27, 2025, 01:57:21 PM
Na genealodzy.pl znalazłam wpis:
"Witam, Wiem, że będzie to trudne ale spróbuję.
Poszukuję osoby, która zrobiłaby aktualne zdjęcie grobu na cmentarzu komunalnym w Bielawie (dolnośląskie).
Sektor P1, rząd 7, nr grobu 7 - Kowalik Stefania.
Są zdjęcia na portalu Grobonet ale one są sprzed lat.
Dziękuję i pozdrawiam, Wiesław_F".
Ps. byłam na tym cmentarzu i zrobiłam zdjęcie, ale teraz genealodzy. pl mają problem.
Może ktoś ma namiary na tego Kolegę , albo On sam zajrzy na nasze forum.
Proszę Kolegę , aby swojego e-maila wysłał na adres mojego e-maila , zdjęcia mam i wyślę.
                           pozdrawiam Ala