Ostatnie wiadomości

Inne tereny / Ogólnopolskie spotkanie rodzin...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Październik 24, 2025, 10:44:06 AM
60-lecia CMJW / Centralne  Muzeum Jeńców Wojennych/.
Szczegóły w załączniku:
Tereny dzisiejszej Litwy / Projekt "Bazylianie prowincji ...
Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Październik 20, 2025, 11:02:03 PM
Alfabetyczny indeks nazwisk zakonników litewskiej prowincji bazylianów
Stan na 1 marca 2025 r.. Dane ulegają zmianie w trakcie prac nad słownikiem. 
https://bazylianie-prowincji-litewskiej.uws.edu.pl/pl/index-baz
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Joanna Ignatowicz
Ostatnia wiadomość przez Pat.K.M. - Październik 17, 2025, 05:16:51 PM
Thank you, Albin.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Joanna Ignatowicz
Ostatnia wiadomość przez Albink - Październik 16, 2025, 06:54:16 PM
W metryce ślubu Joanna Ihnatowicz zapisana jest jako wdowa. Prawdopodobnie więc jej nazwisko panieńskie mogło być inne.
Szukam rodziny, nazwiska / Karpinchik - Rykovichi, Kobrin...
Ostatnia wiadomość przez Pat.K.M. - Październik 14, 2025, 07:17:21 PM
Aktualizacja moich poszukiwań rodziny Karpińczyków. Dowiedziałem się, dzięki badaczom, że moje nazwisko brzmi Karpińczyk. Mój dziadek, Iwan Tichonow Karpińczyk (1891–1956), urodził się w Rykowiczach w Kobryniu (Rykowicze to obecnie Czyżewszczina, powiat żabinkowski), jako syn Tichonowa Jewdokimowa Karpińczyka i Paraskewy Ignatiewej Bazyliuk. Jego dziadkami byli Jewdokim Łukaszew i (?) Tatiana Łukaszewa Michałczuk. Poszukuję krewnych lub dodatkowych informacji.
Szukam rodziny, nazwiska / Joanna Ignatowicz
Ostatnia wiadomość przez Pat.K.M. - Październik 14, 2025, 07:03:18 PM
Cześć. Poszukuję informacji o Joannie Ignatowicz (ok. 1750). Wyszła za mąż za Andrzeja Poczobuta 10 lipca 1785 r. w Petelczycach, Poczobuty, parafia Odelsk. Mieli dzieci: Antoninę (lub Antoniego) 15 czerwca 1786 r. w Poczobutach, Michała 23 września 1787 r. w Poczobutach, Łucję 30 grudnia 1790 r. w Poczobutach i Klarę 12 sierpnia 1792 r. w Poczobutach. Poszukuję rodziców i rodzeństwa Joanny. Dziękuję.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Karpinsky, Karpinczyk
Ostatnia wiadomość przez Pat.K.M. - Październik 14, 2025, 06:49:08 PM
Aktualizacja moich poszukiwań rodziny Karpińczyków. Dowiedziałem się, dzięki badaczom, że moje nazwisko brzmi Karpińczyk. Mój dziadek, Iwan Tichonow Karpińczyk (1891–1956), urodził się w Rykowiczach w Kobryniu (Rykowicze to obecnie Czyżewszczina, powiat żabinkowski), jako syn Tichonowa Jewdokimowa Karpińczyka i Paraskewy Ignatiewej Bazyliuk. Jego dziadkami byli Jewdokim Łukaszew i (?) Tatiana Łukaszewa Michałczuk. Poszukuję krewnych lub dodatkowych informacji.
Szukam rodziny, nazwiska / Piotrowscy/Siliccy Rusiny-Krzy...
Ostatnia wiadomość przez Anita86 - Październik 10, 2025, 03:18:13 PM
Jak zaczęłam myśleć o przodkach i stworzeniu drzewa dla swoich potomnych, nigdy w życiu nie spodziewałam się, że praktycznie zderzę się ze ścianą. Poszukuję nazwisk jak w temacie.
Moja Babcia :
Maria Piotrowska urodziła się 14.10.1942r w miejscowości Krzyżyki- mam zupełny odpis aktu ur.
Jadwiga Piotrowska urodziła się 01.02.1941r w miejscowości Lida.
Henryk Piotrowski urodził się 17.03.1950r (nie znam miejsca urodzenia)
Bronisław Piotrowski (nie znam danych)
Rodzicami tej czwórki byli:
Bronisław Piotrowski urodzony 08.09.1911r w Rusinach syn Jana Piotrowskiego i Marii (mam akt zgonu)
Maria Piotrowska z domu Silicka urodzona 14.02.1913r w miejscowości Rusiny córka Michała Silickiego i Bronisławy (mam akt zgonu).

Babcia opowiadała mi, jak jeszcze żyła, że mieszkali też w Baranowiczach. Po wojnie byli przesiedleni do Gierczyna skąd po jakimś czasie przenieśli się do Gorzowa Wielkopolskiego.

Nie mogę nigdzie znaleźć ksiąg z Rusin ani czegokolwiek co by pomogło.
Zwróciłam się do Archiwum Państwowego w miejscowości ,gdzie wybierałam akty zgonu, ale dostałam odpowiedź ,że nie posiadają żadnych danych Marii Silickiej i Bronisława Piotrowskiego.

Może ktoś z Państwa, bardziej doświadczony podpowie mi co dalej robić, gdzie szukać?
A może gdzieś komuś rzuciło się któreś nazwisko w oczy...
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Jurowscy herbu Przyjaciel...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Październik 03, 2025, 01:49:50 PM
Bardzo dziękuję, szczególnie za Jana Jurowskiego syna Konstantego ...
Liczę, że ktoś z tej linii się do mnie odezwie. Może w Moskwie ktoś mieszka ?
Indeksacja parafii Litwa / Odp: O zniesieniu gmin wiejski...
Ostatnia wiadomość przez Iwonazajul - Wrzesień 29, 2025, 04:01:35 PM

Hej potrzebuje waszej wiedzy i pomocy. Mój pradziadek (tata od Marii Zajul żony Mariana Zajul) nazywał się Michał Czesnoić, Czasnojć, Czasnoyć, Ćasnowić, Czesnowicz (??) ur.7.07.1904r. zm. 16.04.1982r. żył 77 lat
Imiona rodziców dziadka Michała nie znam ale zadzwoniłam do mojej cioci która jest ostatnia żyjąca córka Michała. Ciocia powiedziała że rodzina Czasnojć mieszkała we Francji dziadek Michał uczył się tam krawiectwa o tym też wspominała moja babcia (córka Michała), że dziadek szył ubrania (garnitury) , kożuchy był bardzo dobrym krawcem. Dziadek Michał swojego ojca wspominał jako "bogatego sknerę"
Żona Michała to Stefania Chmiel (z domu Cęcek) wdowa po Franciszku Chmiel. Stefania i Franciszek po ślubie przeprowadzili się spod Krakowa do Michaliszek (mąż Stefanii służył w kampanii Piłsudskiego) umarł około 1933 na zapalenie płuc po tym jak przeprawiał się przez rzekę willę. Stefania została sama wraz z Leokadią (córka jej i Franciszka) w tamtym czasie pojawił się Michał Czesnoić wróciwszy z Francji a w 1937 roku urodziła się moja babcia, córka Michała i Stefanii Czesnoić. Rodzice dziadka Michała nie zgadzali się na ich związek (małżeństwo z wdową i dzieckiem) co spowodowało że słuch o jego rodzicach zaginął. Mam tylko imiona rodzeństwa Michała.
Rodzeństwo dziadka Michała:
1.Antoni Czesnoić  zginął na wojnie
2.Józefa Czesnoić była mężatką nazwiska po mężu nie znam
3.Wiktor Czesnoić
4.Bolesław Czesnoić
5.Jan  Czesnoić (mieszkał w Lublinie)
6.Ludwik Czesnoić
7. Michał  Czesnoić (mój pradziadek)
Bezskutecznie szukam chociażby imion jego rodziców i nic. Jedna osoba ma go w drzewie i tam w miejsce urodzenia jest wpisane : Wileńszczyzna, wieś Zawiszki, parafia pilża (?) napisałam do tej osoby ale nie dostałam odpowiedzi. Moja babcia możliwe że tam się urodziła ponieważ w akcie zgonu ma wpisane zawisziszki (błędnie zawiszki, tak oceniam) za dużo niewiadomych, ciężko mi zweryfikować nawet poprawnie zapisane nazwisko koć się ni klei. Nie mogę znaleźć aktu urodzenia jeśli urodził się naprawdę we Francji ? Doradzicie lub pomożecie bo ja już nie wiem co robić :(