Folwark Fieńkowo [Chwieńkowo, Feńkowo] par. Dziembrów

Zaczęty przez Rafał Jurowski, Sierpień 14, 2025, 03:24:38 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał Jurowski

Kilka tygodni temu, dzięki spostrzegawczości niezastąpionego Krzysztofa Tadeusza Wyrzykowskiego, trafiłem na interesującą książkę Witalisa Skurupki i Beaty Sławińskiej pt. Zabijałem wrogów. Z Kedywu AK do celi śmierci. Cała publikacja zasługuje na uwagę, jednak szczególnie interesujące są dla mnie strony 39–45 (rozdział Wakacyjne przygody), w których opisana została historia folwarku Fieńkowo, oraz strony 17–24 (rozdział Korzenie), gdzie przedstawiono rodowód autora. Matka Witalisa pochodziła z rodziny spokrewnionej z Żukiewiczami i Bohatyrowiczami.

W latach 30. właścicielami folwarku Fieńkowo wg. relacji Witalisa byli kuzyni jego matki, Bohatyrewiczowie — stary kawaler mieszkający z siostrą. Dawniej folwark należał do rodziny książąt Czetwertyńskich ze Skidla, a za przechowanie księcia oraz jego syna podczas nawały bolszewickiej w 1920 roku, w dowód wdzięczności, zaproponowano rodzinie Bohatyrewiczów przejęcie Fieńkowa, z czego ona skorzystała.

Kiedyś od krewnego słyszałem podobną historię, o której pisałem w tym miejscu:

https://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=115.msg2261#msg2261

Historia, którą słyszałem różni się jednak osobą księcia oraz osobami, które przejęły majątek. Jednak na pewno jest  to to sama historia.

"Z przekazów mojej rodziny słyszałem, ze jeden Jurowski od księcia Sapiehy zakupił czy wręcz otrzymał ziemię w folwarku Chwieńkowo inaczej Fieńkowo [Feńkowo] par. Dziembrów na bardzo korzystnych warunkach. Przyczyną tak korzystnej oferty było to, że Jurowski zapewne w okresie wojny bolszewickiej księcia Sapiechę ukrył. Podejrzewam więc, że Sapiehowie znali wiele osób pochodzących z naszych okolic, bardzo możliwe więc, że kucharz urodził się w jednej z nich, może nawet z samych Cydzikach."

W Fieńkowie w latach 30. na pewno mieszkały także dwie rodziny Jurowskich. Co ciekawe, jedna z żon Jurowskiego pochodziła z rodziny Żukiewiczów, a żona drugiego była blisko spokrewniona z Bohatyrewiczami. Jeden Jurowski pojawił się na pewno w Fieńkowie dopiero później, zachęcony przez pierwszego Jurowskiego. Jednak czy ten pierwszy również wszedł w posiadanie fragmentu folwarku, jako osoba, która także pomagała w ukryciu księcia, czy też stał się jego właścicielem dopiero później – tego nie wiem. Być może ktoś ma na ten temat więcej informacji i mógłby się nimi podzielić?

To jeden z tych Jurowskich, jego żona była Żukiewiczowa

Юровский Франц Николаевич

Родился в 1893 г., д. Юревичи, Скидельский р-н, Гродненская обл.; белорус; образование начальное; единоличное сельское хозяйство. Проживал: Гродненская обл., Скидельский р-н, д. Феньково.
Арестован 13 ноября 1939 г.
Приговорен: , обв.: 70 УК БССР - участие в терракте.
Приговор: освоб. 25.03.40 Реабилитирован 25 марта 1940 г. Гродненский ГО НКВД