Mickiewicz, Czapla, Tubielewicz

Zaczęty przez spaceremrowerem@gmail.com, Lipiec 31, 2025, 04:45:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spaceremrowerem@gmail.com

Poszukuję jakichkolwiek informacji odnośnie moich przodków: pradziadka Samuela Mickiewicza (ur. Około 1770 r. Zm. Około 1923 w. W lidzkim szpitalu) i jego żony Weroniki z domu Czapla (Weronika i jej przodkowie są w wyszukiwarkach), jego ojca Antoniego i Heleny z Tubielewiczów. Antoni i Helena mieli minimum 3 dzieci: Samuela, Witolda i Walerię, która wyszła za Aleksandra Cidzika (lub Cydzika).

Zamieszkiwali Wilbiki pow Lida. Prawdopodobnie parafia Wołdaciszki, na wołdaciskim cmentarzu podobno pochowani byli członkowie rodziny zmarli na początku XX w.

Mam tylko metryki z XX wieku i ślad się urywa. Z tego co wiem to bardzo liczna rodzina a nie mogę żadnego śladu, czy punktu zaczepienia znaleźć. Może są gdzieś potomkowie Mickiewiczów z tej okolicy? Proszę o kontakt

Rafał Jurowski

A na terenie jakiej parafii mieszkali Pani Cydzikowie?

ewabe

Aleksander Cydzik urodził się w parafii Wawiórka. W 1926 roku mieszkał z rodziną w okolicy Rouby Werenów. wiek ze spisu wskazuje datę urodzenia 1863. W 1862 rodzi sie w Roubach Wawiórka Aleksander a w 1863 w Czaplach tez się rodzi Aleksander. Zapewne to będzie ten pierwszy, pewności nie mam.

Cydzik występuje też w moim drzewie jako nazwisko panieńskie prababki mojej prababki - Marianny Cydzik, żony Jana Jodko. Są to rodzice Karoliny Jodko (która wyszła za Zenona Dłuskiego), urodzonej w 1818 roku w miejscowości Poczerń, zmarłej w Posolczy. Jak dobrze poszukam, to może gdzieś jeszcze znajdę to nazwisko.

Cytat: ewabe w Sierpień 12, 2025, 03:11:46 PMAleksander Cydzik urodził się w parafii Wawiórka. W 1926 roku mieszkał z rodziną w okolicy Rouby Werenów. wiek ze spisu wskazuje datę urodzenia 1863. W 1862 rodzi sie w Roubach Wawiórka Aleksander a w 1863 w Czaplach tez się rodzi Aleksander. Zapewne to będzie ten pierwszy, pewności nie mam.
Pani Ewo faktycznie popularne imiona robią pewien kłopot przy poszukiwaniach, niemniej jednak bardzo cieszę się, że u mnie w rodzinie mieli trochę fantazji i Józefów, Mariann itp jest bardzo mało. Dlatego też, dzięki Pani wskazówkom powoli dozwijam drzewo. Niemniej jednak liczyłam, że gdzieś może pojawi się jeszcze ktoś, kto miał krewnych w tej okolicy ze wskazówkami ale do tej pory nic nie trafiłam.

Rafał Jurowski

Cytat: ewabe w Sierpień 12, 2025, 03:11:46 PMAleksander Cydzik urodził się w parafii Wawiórka. W 1926 roku mieszkał z rodziną w okolicy Rouby Werenów. wiek ze spisu wskazuje datę urodzenia 1863. W 1862 rodzi sie w Roubach Wawiórka Aleksander a w 1863 w Czaplach tez się rodzi Aleksander. Zapewne to będzie ten pierwszy, pewności nie mam.

Znam chyba jedną osobę, która ma też przodków Cydzików z Wawiórki

klocekoi

Na moim drzewie w zupełnie bocznej linii i to skoligaconej, występują Cydziki z Roub. W 1830r. Marianna Cydzik c. Wincentego oraz Judyty z Roubów, bierze ślub z Wincentym Sienkiewiczem z Dylewa s. Jana i Barbary. Owocem małżeństwa jest urodzona w 1838r. Petronela, która w 1857r. bierze ślub z Andrzejem Łopatowskim z majątku Zabłocie s. Bazyla i Franciszki ze Zdanowiczów. Łopatowscy tytułowani naprzemiennie urodzeni, mieszczanie czy jednodworcy.