Ostatnie wiadomości

Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Hamuleccy (Гамулецкие) he...
Ostatnia wiadomość przez Adrian - Marzec 17, 2023, 01:21:09 PM
Szanowny Panie Sławomirze,

swoją wiedzę nt. Antoniego Hamuleckiego opieram na ten moment o zindeksowaną metrykę parafii Bakałarzewo znajdującą się na stronach Jamińskiego Zespołu Indeksacyjnego:

Parafia   Bakałarzewo
Rok   1768
Akt   51
Data Chrztu   1768-08-18
Miejscowość (parafia)   Bakałarzewo
Imiona   Jacek Leopold
Płeć   Mężczyzna
Chrzestni   MD Antoni Hamulecki chorąży powiatu grodzieńskiego
MD Katarzyna Radłowska
GD Hilary Barszczewski
MD Anna Hamulecka chorążyna grodzieńska
Michał Radłowski
Konstancja Barczewska
GD Jakub Hamulecki
Karolina Radłowska panna
Uwagi   rodzice szlachetni; brak imion i nazwisk rodziców w akcie
Chrzcił   br. Patrycjusz Kulwiński dominikanin
Księga   Urodzenia 1760-1783
Osoba indeksująca   Magdalena Kubińska-Lorek
Osoba weryfikująca   Urszula Zalewska

Na ten moment nie negowałbym kategorycznie sprawowania funkcji przez Antoniego Hamuleckiego.
Zwróciłem się do Archiwum Diecezjalnego w Łomży o udostępnienie wymienionej metryki. Jak tylko zostanie mi ona udostępniona niezwłocznie podzielę się wiedzą.

W XVIII w. występowało zjawisko tzw. dublowania urzędów. Być może Antoni jest tego przykładem. Sam dopisek przy nazwisku w metryce może nie przesądza o sprawowaniu urzędu, choć przy nazwisku żony Antoniego również to podkreślono, ale daje to pole do rozważań.

Pozdrawiam
Ostatnia wiadomość przez Sławomir Olczyk - Marzec 17, 2023, 07:06:40 AM
Szanowny Panie.

Michał Eysymontt zmarł dokładnie 28.06.1768.
Antoni Hamulecki nie był nigdy obrany na wyższą funkcję ziemską.
Byłbym ciekaw tej wspomnianej przez pana metryki. Mógłby ją pan podesłać.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnia wiadomość przez Adrian - Marzec 13, 2023, 11:11:58 PM
Antoni Hamulecki w 1768 r. występuje w charakterze chorążego powiatu grodzieńskiego.

Źródło informacji stanowi metryka chrztu z parafii Bakałarzewo (nr 51/1768).
https://search.jzi.org.pl/geneo/

Aktualnie w spisie wskazane jest, że do 1768 r. urząd ten pełnił Michał Józef Eysymontt, zaś od 1769 r. Jan Wołkowicki (https://www.rodygrodzienskie.pl/urzednicy-grodzienscy-xiv-xviii-wiek/). Michał Józef Eysymontt zmarł po 4 sierpnia 1768 r. (https://pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_J%C3%B3zef_Eysymontt). Antoni występuje jako chorąży w sierpniu 1768 r. W październiku 1769 r. był ekonomem w Bakałarzewie.
W późniejszym okresie przez kilka lat Antoni pełnił urząd strażnika luki celnej w Korytkach (par. Janówka).
Syn Antoniego Jakub ok. 1820 r. przeniósł się na stałe do Kotry w par. Jeziory, gdzie ta rodzina  zamieszkuje do dziś.
Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Arciszewscy (Grodno)
Ostatnia wiadomość przez Robert Arciszewski - Marzec 13, 2023, 05:01:20 PM
Cytat: A.Markiewicz w Marzec 13, 2023, 01:35:00 PM
CytatWiek XVIII i XIX mnogo ich.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=10pl&rid=B&search_lastname=Arciszewski&search_name=&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=&ordertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp1=800&rpp2=50AM

Dzięki, analizowałem już te dane. Nawet po wyfiltrowaniu konkretnych osób z imienia i nazwiska liczby rekordów są nadal imponujące.

Zastanawiające jest dla mnie to, że na tym forum istnieje tylko kilka wątków, w których występują Arciszewscy. Liczbę ich, poprzez ten temat wprost zwielokrotniłem :)

Jestem po lekturze książki Przemysława Borowika "Jurydyki miasta Grodna w XV-XVIII wieku. Przewijają się tam setki osób, jednakże nie wymienia się tam nazwiska Arciszewski. Powodem tego mogło być to, że w tym czasie nie nie mieli oni tam większego znaczenia lub też, że w tym czasie zaczęli oni dopiero do Grodna napływać.

Przy takiej mnogości osób o tym nazwisku ksiąg do przeszukania jest bardzo dużo. Niestety wiele z nich jest dla mnie kompletnie nie do odczytania. Przykładowo, pomimo wielu lat nauki języka rosyjskiego w szkole, zupełnie nie potrafię odczytać ręcznych zapisków w tym języku. Miałem nawet problemy z odcyfrowaniem tekstu tam, gdzie miałem ewidentne wskazanie na konkretną osobę. Z tego właśnie względu chodzi mi po głowie skorzystanie z usług osób, które są biegłe w czytaniu tego rodzaju źródeł lub wręcz profesjonalnych archiwistów. Inną opcją jest odczekanie kilku lat z nadzieją, że zasoby te zostaną nie tylko zdygitalizowane ale również nastąpi dokładna transkrypcja ich zawartości. Widzę, że proces ten już się odbywa - księgi, z Fary, gdzie szukałem aktu chrztu Józefa Arciszewskiego z połowy XIX wieku są wprawdzie po rosyjsku, ale występuje już transkrypcja tekstu pisanego na drukowany. Być może wkrótce nastąpi wręcz lawinowy proces odczytywania danych z ksiąg, gdy zaprzęgnięta zostanie do tego sztuczna inteligencja.

Cytat: A.Markiewicz w Marzec 13, 2023, 01:38:17 PMhttps://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki//APH-Wilno/ArchidiakonatBialostocki/

Dziekuję, za link. W wolnej chwili będę to przeglądał.
Ostatnia wiadomość przez A.Markiewicz - Marzec 13, 2023, 01:38:17 PM
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki//APH-Wilno/ArchidiakonatBialostocki/

AM
Ostatnia wiadomość przez A.Markiewicz - Marzec 13, 2023, 01:35:00 PM
CytatCytat: Albink w Wczoraj o 07:39:55 PM
Pisze Pan, że ma informacje na temat poszukiwanych osób z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku. To nie lepiej udać się do tego archiwum i tam dokładnie przejrzeć księgi, zamiast podniecać się i myśleć o NIAB w Grodnie? Po co sobie utrudniać życie? Takie poszukiwania to żmudna praca, wymaga cierpliwości i czasu. Tym bardziej, że z dostępnych danych wynika, że poszukiwani Arciszewscy raczej nie pochodzili z Grodna, tylko w pewnym okresie /może koniec XIX wieku?/ dopiero pojawili się w tym mieście.
Dziękuję za uwagi. Dane otrzymane z Białegostoku dotyczą XX wieku. Z tego co wiem wcześniejszych tam nie znajdę. Dlatego pomyślałem o archiwum w Grodnie. Co do pochodzenia Arciszewskich z mojej rodziny to też myślę, że byli oni tylko przez jakiś czas w Grodnie. Z tego względu Jana Arciszewskiego poszukiwałem również w okolicach Grodna. Okazuje się że było sporo osób o tych personaliach, a dodatkowo z imieniem Jan pojawia się też ww. nazwisko Arcisz, które mogło również dotyczyć Arciszewskich.

Wiek XVIII i XIX mnogo ich.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=10pl&rid=B&search_lastname=Arciszewski&search_name=&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=&ordertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp1=800&rpp2=50

AM
Ostatnia wiadomość przez Robert Arciszewski - Marzec 12, 2023, 10:12:38 PM
Cytat: A.Markiewicz w Marzec 12, 2023, 03:56:00 PMArciszewski h. Swierczek

Dziękuję za plik z tą kartą historyczną. Moja rodzina może mieć przodków "herbowych", ale wcale nie musi. Nazwisko mogło np. na przestrzeni lat ulec zmianom. W okolicach Grodna znajduję też nazwiska podobne, np. Arcisz.

Cytat: Albink w Marzec 12, 2023, 07:39:55 PMPisze Pan, że ma informacje na temat poszukiwanych osób z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku. To nie lepiej udać się do tego archiwum i tam dokładnie przejrzeć księgi, zamiast podniecać się i myśleć o NIAB w Grodnie? Po co sobie utrudniać życie? Takie poszukiwania to żmudna praca, wymaga cierpliwości i czasu. Tym bardziej, że z dostępnych danych wynika, że poszukiwani Arciszewscy raczej nie pochodzili z Grodna, tylko w pewnym okresie /może koniec XIX wieku?/ dopiero pojawili się w tym mieście.
Dziękuję za uwagi. Dane otrzymane z Białegostoku dotyczą XX wieku. Z tego co wiem wcześniejszych tam nie znajdę. Dlatego pomyślałem o archiwum w Grodnie. Co do pochodzenia Arciszewskich z mojej rodziny to też myślę, że byli oni tylko przez jakiś czas w Grodnie. Z tego względu Jana Arciszewskiego poszukiwałem również w okolicach Grodna. Okazuje się że było sporo osób o tych personaliach, a dodatkowo z imieniem Jan pojawia się też ww. nazwisko Arcisz, które mogło również dotyczyć Arciszewskich.

Cytat: Ala2 w Marzec 12, 2023, 08:55:51 PMhttps://www.familysearch.org/search/catalog/1565982?availability=Family%20History%20Library
Metrical books, 1759-1818    Roman Catholic Church. Geguzhin (Troki)
Dziekuję za link i za sugestie. Póki co księgi się nie wczytują ale może obejrzę je później.

Pozdrawiam

Ostatnia wiadomość przez Ala2 - Marzec 12, 2023, 08:55:51 PM
https://www.familysearch.org/search/catalog/1565982?availability=Family%20History%20Library
Metrical books, 1759-1818     Roman Catholic Church. Geguzhin (Troki)

ps. a może przejrzeć spokojnie w/w Giegużyn .
Ostatnia wiadomość przez Albink - Marzec 12, 2023, 07:39:55 PM
CytatPowyższe informacje posiadam na podstawie dokumentów metrykalnych, które pozyskano z Kurii Metropolitalnej Białostockiej.
Panie Robercie
Pisze Pan, że ma informacje na temat poszukiwanych osób z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku. To nie lepiej udać się do tego archiwum i tam dokładnie przejrzeć księgi, zamiast podniecać się i myśleć o NIAB w Grodnie? Po co sobie utrudniać życie? Takie poszukiwania to żmudna praca, wymaga cierpliwości i czasu. Tym bardziej, że z dostępnych danych wynika, że poszukiwani Arciszewscy raczej nie pochodzili z Grodna, tylko w pewnym okresie /może koniec XIX wieku?/ dopiero pojawili się w tym mieście.
Ostatnia wiadomość przez A.Markiewicz - Marzec 12, 2023, 03:56:00 PM
Arciszewski h. Swierczek

witam na forum
Pozdrowienia AM