Cytat: A.Markiewicz w Marzec 13, 2023, 01:35:00 PMCytatWiek XVIII i XIX mnogo ich.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=10pl&rid=B&search_lastname=Arciszewski&search_name=&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=&ordertable=[[0,%22asc%22],[1,%22asc%22],[2,%22asc%22]]&searchtable=&rpp1=800&rpp2=50AM
Dzięki, analizowałem już te dane. Nawet po wyfiltrowaniu konkretnych osób z imienia i nazwiska liczby rekordów są nadal imponujące.
Zastanawiające jest dla mnie to, że na tym forum istnieje tylko kilka wątków, w których występują Arciszewscy. Liczbę ich, poprzez ten temat wprost zwielokrotniłem
Jestem po lekturze książki Przemysława Borowika "Jurydyki miasta Grodna w XV-XVIII wieku. Przewijają się tam setki osób, jednakże nie wymienia się tam nazwiska Arciszewski. Powodem tego mogło być to, że w tym czasie nie nie mieli oni tam większego znaczenia lub też, że w tym czasie zaczęli oni dopiero do Grodna napływać.
Przy takiej mnogości osób o tym nazwisku ksiąg do przeszukania jest bardzo dużo. Niestety wiele z nich jest dla mnie kompletnie nie do odczytania. Przykładowo, pomimo wielu lat nauki języka rosyjskiego w szkole, zupełnie nie potrafię odczytać ręcznych zapisków w tym języku. Miałem nawet problemy z odcyfrowaniem tekstu tam, gdzie miałem ewidentne wskazanie na konkretną osobę. Z tego właśnie względu chodzi mi po głowie skorzystanie z usług osób, które są biegłe w czytaniu tego rodzaju źródeł lub wręcz profesjonalnych archiwistów. Inną opcją jest odczekanie kilku lat z nadzieją, że zasoby te zostaną nie tylko zdygitalizowane ale również nastąpi dokładna transkrypcja ich zawartości. Widzę, że proces ten już się odbywa - księgi, z Fary, gdzie szukałem aktu chrztu Józefa Arciszewskiego z połowy XIX wieku są wprawdzie po rosyjsku, ale występuje już transkrypcja tekstu pisanego na drukowany. Być może wkrótce nastąpi wręcz lawinowy proces odczytywania danych z ksiąg, gdy zaprzęgnięta zostanie do tego sztuczna inteligencja.Cytat: A.Markiewicz w Marzec 13, 2023, 01:38:17 PMhttps://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki//APH-Wilno/ArchidiakonatBialostocki/
Dziekuję, za link. W wolnej chwili będę to przeglądał.
CytatCytat: Albink w Wczoraj o 07:39:55 PM
Pisze Pan, że ma informacje na temat poszukiwanych osób z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku. To nie lepiej udać się do tego archiwum i tam dokładnie przejrzeć księgi, zamiast podniecać się i myśleć o NIAB w Grodnie? Po co sobie utrudniać życie? Takie poszukiwania to żmudna praca, wymaga cierpliwości i czasu. Tym bardziej, że z dostępnych danych wynika, że poszukiwani Arciszewscy raczej nie pochodzili z Grodna, tylko w pewnym okresie /może koniec XIX wieku?/ dopiero pojawili się w tym mieście.
Dziękuję za uwagi. Dane otrzymane z Białegostoku dotyczą XX wieku. Z tego co wiem wcześniejszych tam nie znajdę. Dlatego pomyślałem o archiwum w Grodnie. Co do pochodzenia Arciszewskich z mojej rodziny to też myślę, że byli oni tylko przez jakiś czas w Grodnie. Z tego względu Jana Arciszewskiego poszukiwałem również w okolicach Grodna. Okazuje się że było sporo osób o tych personaliach, a dodatkowo z imieniem Jan pojawia się też ww. nazwisko Arcisz, które mogło również dotyczyć Arciszewskich.
Cytat: A.Markiewicz w Marzec 12, 2023, 03:56:00 PMArciszewski h. Swierczek
Cytat: Albink w Marzec 12, 2023, 07:39:55 PMPisze Pan, że ma informacje na temat poszukiwanych osób z Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku. To nie lepiej udać się do tego archiwum i tam dokładnie przejrzeć księgi, zamiast podniecać się i myśleć o NIAB w Grodnie? Po co sobie utrudniać życie? Takie poszukiwania to żmudna praca, wymaga cierpliwości i czasu. Tym bardziej, że z dostępnych danych wynika, że poszukiwani Arciszewscy raczej nie pochodzili z Grodna, tylko w pewnym okresie /może koniec XIX wieku?/ dopiero pojawili się w tym mieście.Dziękuję za uwagi. Dane otrzymane z Białegostoku dotyczą XX wieku. Z tego co wiem wcześniejszych tam nie znajdę. Dlatego pomyślałem o archiwum w Grodnie. Co do pochodzenia Arciszewskich z mojej rodziny to też myślę, że byli oni tylko przez jakiś czas w Grodnie. Z tego względu Jana Arciszewskiego poszukiwałem również w okolicach Grodna. Okazuje się że było sporo osób o tych personaliach, a dodatkowo z imieniem Jan pojawia się też ww. nazwisko Arcisz, które mogło również dotyczyć Arciszewskich.
Cytat: Ala2 w Marzec 12, 2023, 08:55:51 PMhttps://www.familysearch.org/search/catalog/1565982?availability=Family%20History%20LibraryDziekuję za link i za sugestie. Póki co księgi się nie wczytują ale może obejrzę je później.
Metrical books, 1759-1818 Roman Catholic Church. Geguzhin (Troki)
CytatPowyższe informacje posiadam na podstawie dokumentów metrykalnych, które pozyskano z Kurii Metropolitalnej Białostockiej.Panie Robercie