Ostatnie wiadomości

Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Jurowscy herbu Przyjaciel...
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Dzisiaj o 04:39:10 PM
Cytat: Sylwia w Dzisiaj o 01:56:15 PMBardzo dziękuję , rozświetliło mi to trochę 😀 Panie Rafale czyli w jakiś sposób jest Pan spokrewniony z moim kuzynem Andrzejem Jurkowskim 😀

Adolf Jurowski był wnukiem Piotra Jurowskiego i Marianny Strupińskiej. Piotr był bratem Dominika a oboje byli synami Michała, zostali wymienieni w herbarzu Uruskiego.

Informacje dotyczące Jurowskich w herbarzu RODZINA HERBARZ SZLACHTY POLSKIEJ, SEWERYNA HRABIEGO URUSKIEGO

Jurowski h. PRZYJACIEL odm. Odmiana herbu - w polu błękitnem serce leżące bokiem na lewo, strzałą z prawej strony od góry ukośnie przeszyte; w koronie pięć piór strusich (Hr. Ostr.). Na Litwie ; ich majątkiem gniazdowym wieś Jurowicze, w pow. grodzieńskim, jednego pochodzenia z Pawłowiczami, tegoż co oni herbu.
Mikołaj Jurowski, stolnik wołkowyski, poseł na sejm, podpisał elekcyę 1648r. z wojew. nowogródzkiem; był żonaty z Anną Kurczówną. Jakób 1648r. z pow. grodzieńskim, a Antoni i Hrehory z wojew. trockiem 1697 r. podpisali elekcye. Heronim podpisał manifest szlachty litewskiej 1763 r. Helena, żona Tymoteusza Chamskiego 1835 r. Józef syn Michała, z synem Michałem, Józef, Piotr, Michał, Mikołaj, synowie Dominika, Piotr, syn Michała, z synem Janem i inni wylegitymowani w Cesarstwie 1852-1854 r. i zapisani do ksiąg szlachty gub. grodzieńskiej.

Ostatnia wiadomość przez Sylwia - Dzisiaj o 01:56:15 PM
Bardzo dziękuję , rozświetliło mi to trochę 😀 Panie Rafale czyli w jakiś sposób jest Pan spokrewniony z moim kuzynem Andrzejem Jurkowskim 😀
Wspomnienia i impresje / Odp: "Deklaracją Podziwu i Prz...
Ostatnia wiadomość przez JW - Dzisiaj o 11:44:40 AM
Adamowicze
Wspomnienia i impresje / "Deklaracją Podziwu i Przyjaźn...
Ostatnia wiadomość przez JW - Dzisiaj o 11:42:54 AM
Chciałabym podzielić się niezwykłym znaleziskiem historycznym – podpisami uczniów ze szkoły powszechnej w Baranowiczach, Tryczach i Adamowiczach z 1926 roku, złożonymi w ramach ogólnopolskiej akcji pt. ,,Deklaracja Podziwu i Przyjaźni dla Stanów Zjednoczonych".

Deklaracja ta została stworzona jako wyraz wdzięczności narodu polskiego wobec USA za pomoc udzieloną Polsce po odzyskaniu niepodległości w, zwłaszcza w ramach wsparcia humanitarnego organizowanego m.in. przez American Relief Administration.

W akcji uczestniczyły miliony Polaków – od najwyższych władz państwowych po dzieci szkolne. Wśród nich – uczniowie i nauczyciele ze szkoły w Baranowiczach, Tryczach i Adamowiczach. Podpisy te mają ogromną wartość historyczną i genealogiczną.

📘 Co zawiera dokument:

pełne imiona i nazwiska uczniów,

podpisy nauczycieli i dyrekcji,

nazwa szkoły oraz data: 1926 rok.

📍 To wyjątkowy dokument – świadectwo czasów, w których Polska, po ponad wieku zaborów, wracała na mapę świata.

🕵� Jeśli macie przodków pochodzących z Baranowicz, Trych, Adamowicz lub okolic, warto zajrzeć do tej deklaracji – to może być skarb genealogiczny i wzruszający ślad rodzinnej historii.

Szukam rodziny, nazwiska / Odp: Szukam informacji na tema...
Ostatnia wiadomość przez Tomasz Robert - Wczoraj o 11:20:41 PM
Moja babcia - Serafina Puszkiewicz z Łojek, w 1926 podpisywala wraz z innymi uczniami gratulacje z okazji 150 lrcia uzyskania niepodległosci przdz USA "Szkolnictwo polskie w hołdzie..."

https://polska1926.pl/podpisy?volumes%5B0%5D=14&signatures_locality1926=%C5%81ojki+%28pow.+augustowski%29&sort=surname&sort_ord=asc&per_page=10&page=7

Tam jest więcej Puszkiewiczów, chybz czworo. Ale trafiało się też Grodno i chyba Wilno.
Biografie / Odp: Ojciec internetu
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Wczoraj o 06:15:46 PM
Słyszałem o Paulu Baranie, wybitny człowiek - takich ludzi było zapewne więcej nie tylko żydowskiego pochodzenia.

Kiedyś zdziwiłem się, że był i taki Grodnianin Meyer Lansky [Meier Suchowlański (Majer Suchowlański)], też fachowiec wysokiej klasy w swojej branży :)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Meyer_Lansky
Nekropolie / Odp: Naumowicze koło Grodna
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Wczoraj o 06:09:32 PM
KAROL NARCISZKO i BRONISŁAWA NARCISZKO to rodzina żony brata mojego dziadka.
Mieli córkę Marię i bodajże dwóch synów, którzy chyba też zginęli w czasie okupacji.
Ostatnia wiadomość przez Rafał Jurowski - Wczoraj o 06:05:04 PM
Adolf Jurowski ur.~1874 + Stefania Pancewicz ur.~1880 -  ślub w 1903 w Ejsmontach Wielkich

On był synem Franciszka Jurowskiego i Julii Łozowickiej
Wnukiem Piotra Jurowskiego (brat mojego pra-pra-pra dziadka) i Marianny Strupińskiej

O Stefani Pancewicz jest trochę tutaj napisane
https://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=1632.msg6790#msg6790