O zniesieniu gmin wiejskich: Bystrzyca, Landwarowo i Rukojnie, utworzeniu gminy

Zaczęty przez Ala2, Wrzesień 06, 2022, 09:10:34 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ala2

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19270240189     Dz.U. 1927 nr 24 poz. 189

Rozporządzenie  MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH z dnia 21 lutego 1927 r. o zniesieniu gmin wiejskich: Bystrzyca, Landwarowo i Rukojnie, utworzeniu gminy Michaliszki oraz o zmianach granic gmin w powiecie wileńsko-trockim, województwie wileńskiem.

Iwonazajul

Hej potrzebuje waszej wiedzy i pomocy. Mój pradziadek (tata od Marii Zajul żony Mariana Zajul) nazywał się Michał Czesnoić, Czasnojć, Czasnoyć, Ćasnowić, Czesnowicz (??) ur.7.07.1904r. zm. 16.04.1982r. żył 77 lat
Imiona rodziców dziadka Michała nie znam ale zadzwoniłam do mojej cioci która jest ostatnia żyjąca córka Michała. Ciocia powiedziała że rodzina Czasnojć mieszkała we Francji dziadek Michał uczył się tam krawiectwa o tym też wspominała moja babcia (córka Michała), że dziadek szył ubrania (garnitury) , kożuchy był bardzo dobrym krawcem. Dziadek Michał swojego ojca wspominał jako "bogatego sknerę"
Żona Michała to Stefania Chmiel (z domu Cęcek) wdowa po Franciszku Chmiel. Stefania i Franciszek po ślubie przeprowadzili się spod Krakowa do Michaliszek (mąż Stefanii służył w kampanii Piłsudskiego) umarł około 1933 na zapalenie płuc po tym jak przeprawiał się przez rzekę willę. Stefania została sama wraz z Leokadią (córka jej i Franciszka) w tamtym czasie pojawił się Michał Czesnoić wróciwszy z Francji a w 1937 roku urodziła się moja babcia, córka Michała i Stefanii Czesnoić. Rodzice dziadka Michała nie zgadzali się na ich związek (małżeństwo z wdową i dzieckiem) co spowodowało że słuch o jego rodzicach zaginął. Mam tylko imiona rodzeństwa Michała.
Rodzeństwo dziadka Michała:
1.Antoni Czesnoić  zginął na wojnie
2.Józefa Czesnoić była mężatką nazwiska po mężu nie znam
3.Wiktor Czesnoić
4.Bolesław Czesnoić
5.Jan  Czesnoić (mieszkał w Lublinie)
6.Ludwik Czesnoić
7. Michał  Czesnoić (mój pradziadek)
Bezskutecznie szukam chociażby imion jego rodziców i nic. Jedna osoba ma go w drzewie i tam w miejsce urodzenia jest wpisane : Wileńszczyzna, wieś Zawiszki, parafia pilża (?) napisałam do tej osoby ale nie dostałam odpowiedzi. Moja babcia możliwe że tam się urodziła ponieważ w akcie zgonu ma wpisane zawisziszki (błędnie zawiszki, tak oceniam) za dużo niewiadomych, ciężko mi zweryfikować nawet poprawnie zapisane nazwisko koć się ni klei. Nie mogę znaleźć aktu urodzenia jeśli urodził się naprawdę we Francji ? Doradzicie lub pomożecie bo ja już nie wiem co robić :(