Księga spisu parafialnego, Kościół Bernardyński, rok spisu 1926

Zaczęty przez Iwona, Grudzień 04, 2024, 09:29:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Iwona

Dzień dobry, skorzystałam z możliwości przeglądania udostępnianych skanów "Spis parafii Grodno (Bernardyni) za rok 1926". Rzeczywiście jest to skarbnica wiedzy. Niestety nie znalazłam tam informacji o mojej rodzinie, chociaż zawsze myślałam, że należeli do tej parafii. Dokładnie chodzi mi o ulicę Przejazd. W spisie zapisani są mieszkańcy - parafianie z ulicy Podolnej, Cmentarnej, Prawo-Nabrzeżnej, a kolejnej ulicy (Przejazd), będącej odnogą Podolnej już nie ma. Podobnie jak Koziej, Tartacznej... Czy to możliwe, że ulice te należały do innej parafii?
Pozdrawiam
Iwona

Rafał Jurowski

Dzień Dobry,

Prawdopodobnie te ulice należały do parafii Farnej,jednak pewności nie mam.
W Grodnie w 1926 roku były trzy parafie: bernardyńska, farna po prawobrzeżnej stronie Grodna i franciszkańska po lewobrzeżnej częsci Grodna.
Spis dot. Fary z 1926 znajduje się w NIAB Grodnie na razie nim nie dysponujemy, jednak próbujemy go pozyskać.
Istnieje za to spis parafi franciszkańskiej, został on opublikowany przez ojca Józefa Makarczyka.
Jakby szukała Pani jekiegoś nazwiska (nazwisk) to mogę sprawdzić w tej książce.

Pozdrawiam
Rafał

Iwona

Dziękuję bardzo za informację. Co do do parafii franciszkańskiej, to muszę sprawdzić, czy w 1926 roku mieszkała tam moja rodzina? Jeśli tak to napiszę.
Pozdrawiam
Iwona

Rafał Jurowski