Poszukiwanie rodziny Szyszko

Zaczęty przez Pat.K.M., Styczeń 26, 2022, 07:33:35 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pat.K.M.

Poszukuję dodatkowych dzieci Karola Ignacego Szyszko i
Marianny Granhold, Grynczel, Grangol, Grandfel.  Karol urodził się 5 stycznia 1816 roku w
Petelczyce parafia Usnarz Makarowce jako syn Franciszka Szyszko i Łucji Poczobut.  O Mariannie nic nie wiem.  Przypuszczam, że ślub wzięli około 1851 roku. 

Karol był żołnierzem w armii rosyjskiej, ale wrócił do Petelczyc na narodziny swojego dziecka, Emilii, w 1852 roku (zmarła w 1855 roku).  Ich drugie dziecko, Ludwik Franciszek, urodził się 1 września 1857 roku w Dworze Sterpejskim (Milenkowce) parafia Kuźnica.  Nic więcej o nim nie wiem.  Kolejnym dzieckiem był Aleksander urodzony 27 grudnia 1860 roku w Dworze Sterpejki (Milenkowce) parafia Kuźnica.  (Aleksander ożenił się z pierwszą kuzynką mojej prababci, Marianną Kiczuk, 15 listopada 1888 roku w Zalesiu.  Wyemigrowali wraz z dziećmi do Grand Rapids, Michigan w USA 1900-1901). 

Znalazłem akt zgonu w Grand Rapids dla Stanisława Szyszko urodzonego około 1861 roku, którego ojciec był wymieniony jako "Karl" i był żonaty z Anną Kieda (kolejne z moich rodzinnych nazwisk). 

Inni Szyszko w Grand Rapids, którzy wydają się być jakoś spokrewnieni, podali swoje miejsca zamieszkania na manifestach okrętowych jako Grodno, Ignatowice i Chwaszczewo. 

Szukam dodatkowych dzieci.  Akt zgonu Karola może być pomocny.  DNA wskazuje, że syn Karola i Marianny jest ojcem mojej babci, Marty Kiczuk, urodzonej poza związkiem małżeńskim w Achrymowcach w 1892 roku.  Jej siostra urodziła się i zmarła w Achrymowcach w 1888 roku.  Podobno było więcej dzieci.

Dziękuję za przeczytanie mojego postu.  Używam Deepl do tej transakcji.

Z poważaniem,
Pat

Andrzej Wawryniuk

Szanowny Kolego,

Na genealodzy.pl jest info, że Emilia Szyszko, córka Karola i Marii zmarła 11 sierpnia 1855 r. w Petelczycach, parafia Usnarz- Makarowce. Akt zgonu nr 63 z 1855 r. przechowywany jest w Archiwum Historycznym Białorusi w Grodnie. Wpisu na genealodzy.pl dokonał Albin Kożuchowski.

Bardzo prawdododobna informacja. Łucja Poczobut urodziła się 30 grudnia 1790 r. w Poczobutach, parafia Odelsk.
Franciszek i Łucja z domu Poczobut Szyszko mieli 9 dzieci: Karola Ignacego, ur. w 1816 r., Ludwika Aleksandra, ur. 1817 r., Annę Karolinę, ur. 1818 r., Mariana Antoniego, ur. w 1822 r., Antoniego, ur. w 1822 r., Kazimierza Damiana, ur. 1824 r., Wincentego Macieja, ur. 1826 r., Aleksandra Mikołaja, ur. w 1828 r. i Michała ur. w 1832 r. Wszystkie ich dzieci przyszły na świat w miejscowości Petelicze, parafia Usnarz-Makarowce. Na stronie genealodzy.pl powyższe zapisał Albin Kożuchowski i jak podaje akta w/w znajdują się w Archiwum Państwowym w Białymstoku.

Strona do opisów: https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=B&w=22br&rid=B&search_lastname=Poczobut&search_name=%C5%81ucja&search_lastname2=&search_name2=&from_date=&to_date=

Pozdrawiam,

Pat.K.M.

Dziękuję.  Mam te informacje.  Doceniam to, że szukasz.

Andrzej Wawryniuk

Szanowny Kolego,

Tak powinno być w każdym przypadku. Wiesz czy i jak możesz pomóc - pomóż!!!

Ważny jest także Kolegi wpis.

Dziękuję.

Z poważaniem,

Rafał Jurowski

Dzień Dobry,

Wspominała Pani o teście DNA, rozumieim, że to test autosomalny?

Czy ktoś z mężczyzn noszących jeszcze nazwisko Szyszko nie przebadał swojego chormosmu Y?

Ciekawie byłby mieć choć jedną próbkę przedstawiciela tej rodziny w naszym projekie :)

https://www.familytreedna.com/public/GrodnoProject?iframe=ycolorized

Pozdrawiam
Rafał Jurowski

PS W dalszej rodzinie też mam osoby noszące nazwisko Szyszko, niestety obecnie niewiele o pochodzeniu tej rodziny.

https://gazetapetersburska.org/hieronim-grala-kresowa-polskosc-nad-newa-pamieci-reginy-szyszko/

wd

W dalszej rodzinie też mam osoby noszące nazwisko Szyszko, niestety obecnie niewiele o pochodzeniu tej rodziny.
------------

Niegdys skoncentrowanej w Okolicy Szyszki, par. Kundzin a i dzisiaj tam obecnej. Chodzilem do szkoly podstawowej z osobami noszacymi to nazwisko.

Pat.K.M.

Tak, autosomalne.  W tej linii mam tylko jednego kuzyna płci męskiej, który nie chce wykonać testu DNA.

Ewa_99

dzień dobry,
szukam Katarzyna Szyszko ur. ok. 1750 rok i Maciej Kruszewski, Mateusz Kruszewski, gubernia grodzieńska

Rafał Jurowski

Cytat: Ewa_99 w Luty 20, 2025, 07:49:48 PMdzień dobry,
szukam Katarzyna Szyszko ur. ok. 1750 rok i Maciej Kruszewski, Mateusz Kruszewski, gubernia grodzieńska

A za jakiego powiatu, parafii pochodziły te osoby? Czy mogłaby napisać Pani trochę więcej ?

Ewa_99

pulsy, pulsa,

Obwód białostocki (ros. Белостокская область) – jednostka administracyjna Imperium Rosyjskiego, istniejąca w latach 1807–1842.

Obwód utworzono z części byłego departamentu białostockiego Prus Nowowschodnich, przyłączonej do Rosji na mocy traktatu tylżyckiego.

Obwód powstał z dawnych pruskich powiatów: białostockiego i bielskiego, z głównych części drohiczyńskiego (bez Wysokiego Mazowieckiego) i suraskiego (bez Tykocina) oraz z części dąbrowskiego i wigierskiego. Władze rosyjskie podzieliły nową jednostkę administracyjną na 4 powiaty: białostocki, bielski, drohiczyński i sokólski.

Jako obwód na prawach guberni istniał do 1842 roku, kiedy go zlikwidowano, przyłączając jego terytorium do guberni grodzieńskiej.

Rafał Jurowski

Czy Plusy, Plusa to miejscowość ? 

Jeżeli oczekuje Pani otrzymania kiedykolwiek, jakiejkolwiek rzeczowej informacji powinna Pani równie rzeczowo opisać co Pani wiadomo. Inaczej to strata czasu dla osób, które ewentualnie chciałby pomóc. Proszę nie wrzucać na forum informacji w stylu czym był obwód białostocki, osoby interesujące się poważnie genealogią dobrze znają historię. Proszę o konkretne odpowiedzi na konkretne pytania. To wyraz szacunku.

Ewa_99

Przepraszam. Szukam  aktów urodzenia oraz aktów urodzenia ich rodziców, ślubów, skąd przybyli, Maciej Kruszewski+ Katarzyna Szyszko ur. ok. 1750 rok, lub inaczej zapisane imię Mateusz Kruszewski ok. 1750 rok, + Szyszko.
wieś PULSY, parafia bielsk podlaski, inna nazwa wieś PULSA, Czy mogę tu zamieścić dokument po łacinie?Dziękuję serdecznie za pomoc

Ewa_99

Ewentualnie miejsce  przybycia lub urodzenia Stacewicze (białorus. Стацэвічы), ale to nie jest potwierdzone.