rodzina Żylicz

Zaczęty przez Zbigniew, Styczeń 06, 2026, 01:24:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zbigniew

Witam,
Pracuję nad historią mojej rodziny Żylicz. To nazwisko jest prawdopodobnie Łemkowskie. Na początku XVI wieku odbyła się pewna migracja Łemków z Podkarpacia do Słonimia. W okolicach Słonimia, w Jeziornicy znanych jest kilka rodzin Żyliczów. Podobnie w Wołkowysku. Szukam członków tych rodzin. Poza tym na terenie Białorusi a szczególnie grodzieńszczyzny istnieje 13 wsi Żylicze. Jedna jest po stronie polskiej koło Krynek. Skąd ta nazwa się wzięła? W Gazecie Wyborczej sprzed kilku lat wyczytałem, że żylicz, przez małe "ż" to w prawosławiu nazwa ostatnich trzech dni wielkiego postu. Może ktoś wie więcej na ten temat. Z góry dziękuję.

Eugeniusz

Wersja pochodzenia: nazwisko Żylicz pochodzi od średniowiecznego słowiańskiego imienia męskiego ,,Żil", które może oznaczać ,,życie". Dziś jest to jedno z najpopularniejszych nazwisk w Chorwacji.
https://en.wikipedia.org/wiki/Žilić
Szukam wszelkich informacji o Chmielewskich z powiatu Lidzkiego i okolic, a także o majątkach Wołczyn(-y/-ki) i Kopciuha (proszę pisać na PW).

klocekoi

Łatwo można zweryfikować tezę łemkowską. Zrobić test ydna. Ciekawa informacja na temat migracji z podkarpacia. Można jakieś źródła lub opracowania ? Na grodzieńszczyźnie, łatwo natknąć się na nazwiska z końcówką -ko, co sugerowałoby obce pochodzenie. W mojej rodzinie są obecne nazwiska Naliwajko czy Białko, jednak akurat nie ma mężczyzny, który mógłby test wykonać.