Bujno

Zaczęty przez krzysiek, Maj 03, 2023, 03:52:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał Jurowski

W księdze z którego roku ma znajdować się akt zgonu Józefa Bujno?

krzysiek

Szanowny Panie Rafale, podejrzewam że nie znajdę aktu zgonu Józefa Bujno w zapisach ksiąg metrykalnych parafii Bernardyńskiej bo w/g Archiwum Historycznego w Grodnie zgony są zapisane do 1923r.
Jeśli wierzyć zapisom z książeczki wojskowej Jana Bujno jeszcze w 1941 roku {wcielenie do Armii Andersa}
prosił o powiadomienie swego ojca Józefa w razie jego śmierci.
Teraz rodzi się następne pytanie: gdzie szukać tego aktu? może inne archiwum dostępne online?
Mam nadzieję że w akcie zgonu znajdę informację o pochodzeniu Józefa i jego ojca Pawła.
W aktach chrztu wsi Zaręby nie znalazłem zapisów o Józefie Bujno, choć jak wynika z aktu małżeństwa tam mieszkał  i tam urodziła się  Jego siostra Teofila Bujno. Może urodził się gdzie indziej?

Rafał Jurowski

Cytat: krzysiek w Czerwiec 04, 2023, 07:28:18 AMSzanowny Panie Rafale, podejrzewam że nie znajdę aktu zgonu Józefa Bujno w zapisach ksiąg metrykalnych parafii Bernardyńskiej bo w/g Archiwum Historycznego w Grodnie zgony są zapisane do 1923r.
Jeśli wierzyć zapisom z książeczki wojskowej Jana Bujno jeszcze w 1941 roku {wcielenie do Armii Andersa}
prosił o powiadomienie swego ojca Józefa w razie jego śmierci.
Teraz rodzi się następne pytanie: gdzie szukać tego aktu? może inne archiwum dostępne online?
Mam nadzieję że w akcie zgonu znajdę informację o pochodzeniu Józefa i jego ojca Pawła.
W aktach chrztu wsi Zaręby nie znalazłem zapisów o Józefie Bujno, choć jak wynika z aktu małżeństwa tam mieszkał  i tam urodziła się  Jego siostra Teofila Bujno. Może urodził się gdzie indziej?

Pisał Pan, że "Bardzo proszę o podpowiedź jak  zobaczyć akt zgonu Józefa Bujno. Podobno publikowany jest w Księgach metrykalnych w NIAB Grodno. Poz 167 Parafia Bernardyńska zgony, pokazanych w arkuszu exel  z Archiwum Historycznego Grodna." Tak więc pytałam jaki jest rocznik księgi gdzie znaduje się akt zgonu Józefa Bujno ? Roczniki do 1937 znajdują się w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku. Roczniki starsze znajdują się w Archiwum w Grodnie. Może są u Mormonów?

krzysiek

A nowsze dane o zgonach z Parafii Bernardyńskiej? Prawdopodobnie Józef Bujno zmarł po roku 1941.
Może powinienem szukać w innych archiwach.

Rafał Jurowski

Według przetłumaczonego przez nas wykazu księgi są w archiwum w Grodnie do 1939, jednak mogą być już starsze nawet po 1941 roku

http://www.rodygrodzienskie.pl/wp-content/uploads/GRODNO_NIAB_wykaz-ksi%C4%85g-metrykalnych_wg-parafii.pdf

U Mormonów takich ksiag nie ma ...są tylko (aż) do 1889 roku

https://www.familysearch.org/search/catalog/1046001?availability=Family%20History%20Library

krzysiek

Szanowny Panie Rafale, czy ma Pan może jakiś kontakt emailowy na Kościół i klasztor Bernardyński w Grodnie?
Na stronach diecezji podane są  tylko nr telefonów. Chciałbym skontaktować się z którym księdzem może będzie tak łaskawy i poszuka coś na temat Józefa bujno.

krzysiek

ks. Prel. Antoni Chanka proboszcz parafii Grodno Poszukiwania Krzyża Świętego (bernardyński)

Grodno, ul. P. Komuny, 1;
(8 0152) 77-21-16

ks. Ernest Mikołajczyk
Wikariusz Grodzieńskiej Parafii Znalezienia Krzyża Świętego (bernardyński)

(8 0152) 77-21-16

ks. Oleg Kuderka

wikariusz parafii Grodno Poszukiwania Krzyża Świętego (Bernard), duszpasterz głuchoniemych w Grodnie

(8 0152) 77-21-16

krzysiek

Szanowny Panie Rafale pytanie mam, skąd ta wiadomość?gdzie ja mogę ją poszukać?

"Odnośnie Józefa Bujno to występuje od w spisie parafii Bernardyńskiej z 1926 roku, adres  ul Nowa Kolonia 46. On i jego żona Elżbieta Gryć. On miał wtedy 65 a żona 64 lata, mieli dwoje nastoletnich dzieci Adama  i Jadwigę."

Rafał Jurowski

Panie Krzysztofie,

Informacje te pochodzą z

LVIA Fond 604/1/7549 – Spis parafii Grodno (Bernardyni) za rok 1926

Jeżeli jest Pan zainteresowany całym spisem, to może Pan otrzymać go po właceniu na konto naszego stowarzyszenia kwoty 30 zł (W ramach odpłatnej działalności pożytku publicznego).

https://www.rodygrodzienskie.pl/udostepnianie/

https://www.rodygrodzienskie.pl/udostepnianie/udostepnianie-spisy-wiernych-parafii-rzymsko-katolickich-z-xx-wieku/

Może Pan także napisać bezpośrednio na LVIA (Litewskie Archiwum Historyczne w Wilnie)  istorijos.archyvas@lvia.lt i zamówić wysokiej jakości skan tej stony, która Pana interesuje. Podam Panu numer strony na której znajdują się interesujące Pana informacje, tylko to już nie dziś.   

Pozdrawiam
Rafał Jurowski