Gonczaruk/Honczaruk Гончарук

Zaczęty przez pawelgonczaruk, Kwiecień 06, 2023, 03:16:08 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelgonczaruk

Hej!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym się krótko przywitać.

Paweł, lat 30, białostoczanin, obecnie mieszkam w UK.

Od roku porządkuje dokumenty rodziny.

Mam problem ze znalezieniem jakichkolwiek informacji na temat mojego prapradziadka Klemensa Gonczaruk.

Imię i nazwisko znalazłem na akcie zgonu mojego pradziadka Samuela, który urodził się w miejscowości Pyra (Jeziory) obok Grodna w 1892r.

Próbowałem przeglądać metryki, ale nie znalazłem niczego na ten temat.

Rodzina ojca była wyznania prawosławnego, z opowieści mojej cioci dowiedziałem się, że mój pradziadek został przywieziony przez babcię na teren obecnej Rzeczypospolitej. Niestety, nie znam powodu, obstawiam wojnę lub jakąś tragedię rodzinną.

Chciałbym dowiedzieć się więcej na temat grodzieńszczyzny oraz znaleźć informacje o moich przodkach.

Jeżeli ktoś może coś podpowiedzieć będę zobowiązany.

Pozdrawiam
Paweł

Sławomir Olczyk

Szanowny Panie.

Trzeba szukać w parafiach prawosławnych tego rejonu, a wcześniej w unickich. Może Kozłowicze?

Pozdrawiam serdecznie.

Victor

Witam!
W obwieszczeniach publicznych Dziennika Urzędowego Województwa Białostockiego jest taki zapis o scalaniu gruntów gminy Jeziory za rok 1938 gdzie jest Samuel Gonczaruk jako spadkobierca Klemensa s. Aleksego, Gonczaruka ze wsi Pyra. Wymienione są tam również inne dzieci Klemensa...

może to jakoś pomoże

Pozdrawiam,
Poszukuję rodzin: Woronowicz, Kazieka, Rapecki, Matys, Teżyk z okolic Jeziory, Hubinka, Kaniewicze, Kańczatka (gmina Jeziory)

pawelgonczaruk

Victor, nie wiem jak Ci dziękować.

Ta informacja jest na wagę złota :)

Dziękuję!

pawelgonczaruk

Victor, gdzie znalazłeś ten dokument? Zastanawiam się czy mogę znaleźć inne dokumenty tego typu.

Cytat: Victor w Kwiecień 08, 2023, 12:35:22 AMWitam!
W obwieszczeniach publicznych Dziennika Urzędowego Województwa Białostockiego jest taki zapis o scalaniu gruntów gminy Jeziory za rok 1938 gdzie jest Samuel Gonczaruk jako spadkobierca Klemensa s. Aleksego, Gonczaruka ze wsi Pyra. Wymienione są tam również inne dzieci Klemensa...

może to jakoś pomoże

Pozdrawiam,

Victor

Po prostu wyszukałem w google frazę "Obwieszczenie publiczne powiat grodzieński scalenie gruntów", no i trafiłem na ten link
https://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/431344/PDF/NDIGCZAS019313_67788976.pdf

następnie w wyszukiwaniu właśnie zmieniałem ostatnią cyfrę

NDIGCZAS019313_67788974
NDIGCZAS019313_67788973
NDIGCZAS019313_67788972

i po prostu pobrałem wszystkie pliki pdf

jest ich dużo - Skidel, Wiercieliszki, Zydomla, Lunna, Jeziory itp.
Poszukuję rodzin: Woronowicz, Kazieka, Rapecki, Matys, Teżyk z okolic Jeziory, Hubinka, Kaniewicze, Kańczatka (gmina Jeziory)