Dzień dobry.
Sygnatura księgi z wpisem chrztu Tadeusza Kościuszki: Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie (MWP), Księga metrykalna kościoła w Kosowie z aktem chrztu Tadeusza Kościuszki, sygn. 7307.
Zamówiłem skany całej księgi. Niestety nie mam zgody na upowszechnienie jej zawartości (skanów). Posiadam jedynie pisemne zezwolenie na publikacje konkretnych aktów. Natomiast kilka dni temu w rozmowie telefonicznej nie czyniono sprzeciwu, by zawartość tej jedynej przechowywanej w muzeum księgi została zindeksowana.
Bardzo dziękuję za pozytywną ocenę mojej ostatniej monografii. Tak, jak pisałem na forum, aktualnie przygotowuję III jej wydanie.
Jestem bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi, podpowiedzi sugestie, które do mnie aktualnie trafiają. Proszę zauważyć, że pdf książki udostępniłem każdemu, kto jest zainteresowany tą tematyką. Co do księgi parafialnej odnalezionej przeze mnie. No cóż. Zawsze jak zajmuję się jakimś tematem staram się dokładać wszelkiej staranności by tekst zawierał wszystko to, co w danym czasie udało się zgromadzić i przeanalizować.
Księga i zapis metryki chrztu Tadeusza Kościuszki to rzeczywiście sukces. W książce jest także kilka innych odkryć, chociażby miejsce pochówku Józefa Kościuszki, Anny Kościuszki, Piotra Estki, szwagra Kościuszki, czy pozyskanie z archiwum w Solurze metryki zgonu Tadeusza Kościuszki. W mojej ocenie ciekawa jest także dokumentacja dotycząca Kształcenia Naczelnika...
Co do samego wątku o Tadeuszu Kościuszce - jestem otwarty na wszelkiego rodzaju współpracę, z wyłączeniem publikacji dokumentów, na które uzyskałem konkretną licencję, podpisując stosowne umowy.
Z poważaniem,
Andrzej Wawryniuk