Eysymonty Nadtobolskie

Zaczęty przez Sławomir Olczyk, Maj 15, 2012, 09:36:55 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał Jurowski

Czyli Anna Eysymont zd. Radziwanowska była siostrą mojego pra-pra-pra dziadka Wincentego Radziwanowskiego! :)

Cytat: Sławomir Olczyk w Czerwiec 09, 2020, 06:58:23 PM
Drogi Wiktorze.

Ten akt przesądza.

Akt nr 9. Jeziory 13.02.1849. Jednodworcy Adam Eysymont, l. 20, s. Antoniego [Szymonowicza] i Józefy z Czerniawskich, rodem z okolicy Eysymonty Nadtobolskie i Anna Radziwanowska, l. 18, c. Adama i Franciszki z Obuchowiczów, rodem z okolicy Obuchowicze. Świadkowie Adam Tołoczko, Jan Obuchowicz, Jan Denisewicz.

Pozdrawiam serdecznie.

Wiktor Ejsmont z Grodna

Rafal no znowu siestra!!! szukaj daliej, napewno jestesmy blizko rodzino!!!

Rafał Jurowski

Cytat: Wiktor Ejsmont z Grodna w Czerwiec 18, 2020, 11:32:14 AM
Rafal no znowu siestra!!! szukaj daliej, napewno jestesmy blizko rodzino!!!

To ty jesteś po Annie Eysymont zd. Radziwanowskiej ?

Sławomir Olczyk

Szanowni Państwo.

Jan i Felicja z Płońskich, pozostawili po sobie 4 dzieci:
1.Bronisław *1889 x Anna Pukiel
2. Maria *1891
3. Jan (1896-1920) - rozstrzelany w Jeziorach przez bolszewików
4. Stanisław (1898-1962) x Aleksandra Harasimowicz
5. Józef *1910

Ten Stanisław był rodzonym dziadkiem Wiktora.

Pozdrawiam serdecznie.

Rafał Jurowski

No to ładnie ... tyle lat się człowiek za a teraz okazuje się, że jesteśmy spokrewnieni... :)

Pozdrawiam
Rafał

Sławomir Olczyk

A tu taka linia:

Eysymont Bartłomiej x Jeziory 1.01.1797 Marianna Starzyńska
1. Józef *Eysymonty Nadtobolskie 25.10.1808 x Jeziory. 22.11.1831 Karolina Strupińska (1804-1.12.1842), c. Antoniego i Anieli z Łozowickich, z okolicy Eysymonty Nadtobolskie.
1.1. Adam *Eysymonty Nadtobolskie 27.01.1833 x Jeziory. 19.06.1866. Jednodworka Aleksandra vel Katarzyna Oleńska, l. 26, c. Jerzego i Ludwiki z Obuchowiczów, rodem z okolicy Eysymonty.
1.1.1. Hipolit *Eysymonty Nadtobolskie 15.09.1867
1.2. Piotr *Eysymonty Nadtobolskie 22.09.1835 x Jeziory. 18.06.1867. Jednodworka Michalina Orechwa, l. 18, c. Jerzego i Ewy z Żuków, rodem z okolicy Orechwicze.
1.2.1. Franciszek *Eysymonty Nadtobolskie 3.12.1868
1.3. Józefa *Eysymonty Nadtobolskie 24.02.1838
1.4. Ewa (12.04.1841-21.10.1843)
2. Joanna *1811 x1. Oleński x2. Jeziory 29.11.1851. Jednodworzec Jan Oleński, l. 36, wdowiec, s. Józefa i Rozalii z Konstantynowiczów, rodem z okolicy Eysymonty.

Pozdrawiam serdecznie.

Sławomir Olczyk

Szanowni Państwo.

Poszukuję ślubu Władysława Eysymonta i Marii Tołoczko, gdzieś ok. 1895 roku. O był zapewne s. Mateusza i Konstancji z Tołoczków, ale pewności nie mam.

Pozdrawiam serdecznie.

Sławomir Olczyk

Szanowni Państwo.

W Grodnie i okolicach żyje sporo potomków Mateusza Eysymonta (1824-1893). Miał co najmniej 13 dzieci. Większość dożyła wieku dorosłego.

Był trzykrotnie żonaty: z Rozalią Oleńską, Marianną Eysymontówną i Konstancją Tołoczkówną.

Cały czas szukam informacji, kto był jego dziadkiem, czyli ojcem Andrzeja, ożenionego z Katarzyną Oleńską.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Sławomir Olczyk

Szanowni Państwo.

Natrafił ktoś może na akta ślubu Antoniego Eysymonta i Petroneli z Gradowskich. Było to niewiele p. 1870 rokiem. Ona zapewne z par. Kamionka.

Pozdrawiam serdecznie.

PS.
Był zapewne synem Adama i Anny, lecz których?

Sławomir Olczyk

Szanowni Państwo.

I się okazało, że ten Antoni, to najstarsze dziecko Adama i Anny z Radziwanowskich, ur. 14.12.1849.

Ciekawe ile jeszcze rzeczy mnie zaskoczy...

Pozdrawiam serdecznie.

Wiktor Ejsmont z Grodna

Anna EZS

Dzień dobry. Adam Eisymonta, ur. 1834 r., syna Piotra i Katarzyny (ur. Tołochko), istnieje akt ich małżeństwa, który wskazuje rodziców Piotra (Franciszka i Antonię). Oprócz Adama mają dzieci Klementy, Anna, Polina, Katarzyna. Za udział w powstaniu 1863 r. Klemens i Katarzyna wraz z dziećmi zostali zesłani na Syberię, do Kurganu. Anna Eismont na Syberii wyszła za Stanisława Sanockiego, mają córkę Honoratę, ona ma Antonię, Antonia ma syna Wadima, jego córką jestem Anna. Przetłumaczone przez Google

Krzysztof Gorczyca

Witaj Anno. Dziękuję Ci za nowe, nieznane mi wiadomości o potomkach rodziny Piotra Eysymonta. Jeżeli dobrze zrozumiałem Twój wywód, to Piotr Eysymont (1799-1852) jest Twoim (podobnie jak i moim) 3xpradziadkiem. Oprócz wymienionych przez Ciebie dzieci: Adama (1834-?), Klemensa (1842-?), Anny (?-?), Pauliny (1840-1858) i Katarzyny (?-?) Piotr i jego małżonka Katarzyna mieli jeszcze czworo dzieci: Antoni (1829-1850), Marianna (1831-1869 - to moja praprababka), Salomea (1837-1858) i Józefata (1844-?).
Napisałaś: " Klemens i Katarzyna wraz z dziećmi zostali zesłani na Syberię, do Kurganu". Czy Klemens i Katarzyna to dzieci Piotra i Katarzyny z d. Tołoczko, czy może to jakieś małżeństwo ze swoimi dziećmi zesłane do Kurganu? Bardzo proszę o więcej szczegółów odnośnie Twoich przodków.
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciech Gorczyca

Anna EZS

Добрый день. Значит ваша Марианна и моя Анна родные сестры. Буквально вчера получила из архива дело на высылку Эйсмонтов. Сначала их отправили в Астраханскую губернию, а потом в Тобольскую в город Курган (есть документы и об этом, прошения на помилование и прочее). Паулина и Саломея числятся вполне живыми. Документ от 1863 года.
Из Эйсмонтов-Надтобольских высланы:
1.    Вдова Екатерина Эйсмонт 50 лет (замужем за Петром Эйсмонтом, ур.Толочко)
2.    Сын ее Клементий 20 лет (ушел в шайку мятежников, в настоящее время вернулся добровольно)
3.    Дочери: Саломея 22 года
4.                  Паулина 21 год
5.                  Жозефа 18 лет
6.                  Анна  17 лет
7.                  Екатерина 16 лет

Есть еще запись о высылке
Мартина Яновича Эйсмонта 30 лет с женой Иоанной 20 лет, дочерью Марией 1,5 года, матерью Жозефатой 50 лет.

Сканы прикреплю.
Гугл не очень хорошо переводит. Но польский знала только моя бабушка Антония, ни ее дети, ни тем более внуки по-польски, к сожалению, не говорим. Бабушка уже давно умерла.

Dzień dobry. Więc twoja Marianna i moja Anna są siostrami. Jeszcze wczoraj otrzymałem z archiwum akta wydalenia Eismontów. Najpierw wysłano ich do obwodu astrachańskiego, a następnie do obwodu tobolskiego w mieście Kurgan (istnieją dokumenty na ten temat, prośby o ułaskawienie itp.). Paulinę i Salome uważa się za całkiem żywe. Dokument z 1863 roku.
Z Ejsmonty-Nadtobolskie wypędzono:
1. Wdowa Ekaterina Eismont, 50 lat (mężatka z Piotrem Eismontem, m. Tołoczko)
2. Jej syn Clementy, 20 lat (poszedł do gangu rebeliantów, teraz wrócił dobrowolnie)
3. Córki: Salome, 22 lata
4. Paulina 21 lat
5. Józefa 18 lat
6. Anna 17 lat
7. Ekaterina 16 lat

Jest też akt deportacji
Martin Janovich Eismont, lat 30, z żoną Joanną, lat 20, córką Marią, lat 1,5 i matką Josephatą, lat 50.

Załączę skany.
Google nie tłumaczy zbyt dobrze. Ale tylko moja babcia Antonia znała polski, niestety, ani jej dzieci, ani zwłaszcza wnuki nie mówią po polsku. Babcia zmarła dawno temu.

Знаете ли вы что-нибудь о предках Петра Эйсмонта, из записи о браке
Czy wiesz coś o przodkach Petera Eismonta z aktu małżeństwa

я знаю о его родителях. Есть запись об их браке, но там не указаны их родители.
Wiem o jego rodzicach. Istnieje akt ich małżeństwa, lecz nie ma w nim wzmianki o ich rodzicach.

Есть запись о рождении жены Франциска
Istnieje zapis o narodzinach żony Franciszka

Это все с сайта Генетика
To wszystko jest ze strony internetowej Genetics

Anna EZS

Это записи о браках и рождении