Cmentarz w Repli

Zaczęty przez veronica, Styczeń 04, 2013, 07:40:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anna_Zet

Od ostatniego posta minęło sporo czasu, ale może jest szansa na otrzymanie tych zdjęć grobów naszych przodków. Nazwiska Bondaryk i Piotrowscy :)

wkublicki

Proszę sprawdzić ten link:
https://photos.google.com/share/AF1QipNkkjWSRN-PwuYdThJpj4kHk1hdhiijvhDeO4mlVEahwIl-Ab0ksQNFjTpIZp1U8g?key=T0tkc2xQR3ktaWhrdXpPd3ZFTmRuR0g4V1YzRnpB,
 ostatnio przeglądałem te zdjęcia i  widziałem groby z tymi nazwiskami.
Przy okazji -  moja prababcia była z domu Piotrowska, a rodzina Bondaryk  to byli nasi sąsiedzi  (wg opowieści rodziców).
Pozdrawiam
Włodzimierz Kublicki

Anna_Zet

Bardzo dziękuję, mój tato Mieczysław Bondaryk urodził się w Duchowlanach, a babcia była z d. Piotrowska.
Pozdrawiam serdecznie
Anna Zwolińska

wkublicki

Ja też urodziłem się w Duchowlanach ale w 1957 wyjechaliśmy do Polski, na Mazury.

Wygląda na to, że mamy wspólnych przodków:

1) Marianna Kublicka córka mojego 4 x pra- dziadka  (chyba to  4 x pra-ciocio-babcia)  wyszła za  Bondaryka

Marianna Kublicka (ok. 1790–ok. zm. 1817) / Adam Żuk vel Bondaryk
Urodziła się ok. 1790 we wsi Duchowlany. Rodzice Jan i Marianna z d. Suszko (tylko hipoteza, ale innej pary w Duchowlanach nie było)
Ślub 03.07.1810 w Repli, mąż Adam Żuk vel Bondaryk
Dzieci: Agata (1811 zapisana jako Bondaryk), Anna (1814-1815, 8 mies.).
Marianna umarła ok. 1817 (brak metryki zgonu), w styczniu 1818 roku bowiem Adam pojął drugą żonę Katarzynę z d. Szaciło (1797-1831, 30 lat) ze wsi Milkowce, mieli następujące dzieci: Antoni (1819), Anna (1824), Konstancja (1831).
Agata Żukówna wyszła w 1832 roku za Tomasza Audziejczyka z Małafiowiec - to jest taki przysiółek między Duchowlanami a Replą.

2) Moja prababcia Ludwika Piotrowska (1864 - ok 1950)  pochodziła chyba z wsi  Pietraszowce, pamiętam z opowiadań rodziców, że mieliśmy w tej wsi  kuzynów.

Pozdrawiam

Anna_Zet

Jestem pod ogromnym wrażeniem Pana dociekliwości i zdobytej wiedzy o przodkach.
Wydaje mi się, że moi dziadkowie oraz ich rodzeństwo z obu stron wraz z rodzinami też około roku 1957 opuścili ZSRR i osiedlili się w Sztumie.
Żałuję, że wcześniej nie zainteresowałam się tematem. Tata rocznik 1938, był już dorosły podczas tej przeprowadzki, ale niestety w obecnym stanie demencji nic już nie powie.

wkublicki

Moje dociekania były możliwe dlatego,  że na tym forum  działa zespół zespół odczytujący  skany metryk z parafii z kresów wschodnich. Liderem zespołu jest  p. Alicja Rybałko, która ma rodzinne związki z naszymi Duchowlanami. Wyniki indeksacji są zapisywane na stronie genealodzy.pl, warto tam poszperać.
Przydatne są także spisy parafian, sporządzane okresowo przez proboszczów, może ktoś z uczestników mógłby podesłać.
W razie bardziej szczegółowych pytań dotyczących naszych rodzin podaję mój adres wlodzimierz.kublicki@gmail.com

Anna_Zet