Krzysztof Mordasiewicz - Witam i pozdrawiam

Zaczęty przez MordasiewiczSzkot7, Marzec 13, 2025, 02:50:08 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MordasiewiczSzkot7

Witam,
Nazywam się Krzysztof Mordasiewicz. Szukam śladów swoich przodków. Wszystkiego co ich dotyczy. W hołdzie i ku pamięci stworzyłem stronę internetową www.mordasiewicz.pl , gdzie w zakładce RODZINA – MORDASIEWICZ – publikuję wszelkie info o swoich przodkach. Nie mam możliwości wyjazdu na Grodzieńszczyznę – ale może ktoś mi pomoże w poszukiwaniach. Podpowie jak i gdzie szukać?
Trafiłem na Waszą stronę poszukując swoich przodków. Mój pradziadek to Florian Mordasiewicz. Prawdopodobnie w 1898 roku w kościele w Hoży poślubił Annę – córkę Krzysztofa Obuchowskiego ze Starej Rudy. Florian i Anna mieli 4 synów i córkę: Franciszka (ur.10.07.1899 w Starej Rudzie), Marię (ur. Ok. 1900 zmarła w wieku kilku miesięcy), Władysława – mojego dziadka (ur. 24.07.1905, ochrzczony w grodzieńskiej Farze), Zygmunta (ur. 21.03.1910, ochrzczony w Porzeczu), i Jana (20.07.1913 ochrzczony w Porzeczu).
Florian z Anną mieszkali w Starej Rudzie nad rzeką. Florian pracował na kolei prowadząc jednocześnie gospodarkę.
Po rewolucji Anna (już wdowa) wraca do Porzecza kupując małą nieruchomość przy ulicy 11 Listopada 10.
Może te informacje pomogą mi w poszukiwaniach?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie oraz oczekuję info.
Krzysztof Mordasiewicz

Rafał Jurowski

Dzień Dobry Panie Krzysztofie,

Dziękujemy za rejestrację na naszym grodzieńskim forum!
Kojarzę dobrze Pana nazwisko z wpisów metrycznych parafii Jeziory. To nazwisko a zapewne i cały ród Mordasiewiczów w powiecie grodzieńskim zamieszkiwał od co najmniej XVIII wieku, choć zapewne i wcześniej. W pierwszej kolejności mogę pomóc zdjęciami z cmentarzy w Jeziorach, Porzeczu i Hożej, Nowej Rudy. Może odnajdzie Pan nagrobki jakichś przodków czy też innych krewnych ? Proszę wysłać maila na rody.grodzienskie@gmail.com odeślę zdjęcia.

Tutaj jeden odnaleziony:

Cmentarz w Porzeczu

EUGENIUSZ
MORDASIEWICZ
ŻYŁ LAT 65
ZM. 25 IV 2005R

MARIA
MORDASIEWICZ
ŻYŁA LAT 69
ZM. 9 VII 2000 R.

https://photos.app.goo.gl/8MuTR24YkcVta6cB6

Jeżeli chodzi o dokumenty metryczne z lat 1865-1937 to musi Pan ich szukać w Archiwum Archidiecezji Białystok aab@archibial.pl   

https://archibial.pl/instytucje/archiwum-i-muzeum-archidiecezjalne/

Pozdrawiam
Rafał Jurowski

Albink

Florian Mordasiewicz ślub brał w Jeziorach, rok się zgadza.
Pozdrawiam
Albin

MordasiewiczSzkot7

Dziękuję za odpowiedzi na mój temat. Poszukiwania są bardzo trudne, stąd cieszy każdy sygnał.
Krzysztof Mordasiewicz