Woroniec Woroniecki z Nierośna Parafia Dąbrowa Białostocka

Zaczęty przez Jacek Woroniecki, Maj 23, 2025, 08:16:27 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek Woroniecki

Witam wszystkich. Po półrocznej pracy na drzewem doszedłem do ściany jak każdy:). Badania wykazały że nazwisko mam zmienione około 1850 r. W parafii Różanystok i Dąbrowa Białostocka zapis nazwiska uległ zmianą z Woroniec na Woroniecki co sobie potwierdziłem wypisami z Archiwum Diecezjalnego w Białymstoku. Z uwagi że mieszkam w Bydgoszczy nie jestem w stanie poczynić nic na miejscu. Wysłane zapytania do Parafii mailowe na razie bez odpowiedzi. Dane z My Heritage i Geni mam przejrzane dotarłem do roku około 1750 Gdzie jak ojciec Mikołaja Worońca
1769-1832 występuje Stanisław Woroniec. Szlachetnie urodzeni według metryk. Herb prawdopodobnie Pobóg lub Dąbrowa za Łyczakowskim( związku  z Dąbrową Białostocką nie ma )Na innych forach dowiedziałem się że jest problem z proboszczem w Dąbrowie nie udziela pomocy. Znalazłem też zapisy że kopie w formie mikrofilmów znajdują się w w Lublinie w Archiwum przy KUL. Napisałem maila bez odpowiedzi. Z pozyskanych PDF tzw. Metryk Litewskich znalazłem zapisy z woj. smoleńskiego i mścisławskiego co potwiedzja też źródła białoruskie:
Cyt.
"WORONIEC herbu Lubicz, Pobóg i Tępa Podkowa. W listopadzie 1456 roku kniaź Jury Łyngwieniewicz nadał swemu bojarowi Worońcowi, za ,,jego znamienituju służbu k nam, nigdy nie omieszkanuju" majętności w powiecie mścisławskim i Mglinie: Hrydkowo, Noriczino ,,z ludźmi i bortniki, i z słobodziczy... i z sienożatiami z miedowymi dańmi..." (Russkaja Istoriczeskaja Biblioteka, t. 15, s. 232-234).
W 1567 roku w regimencie starosty orszańskiego Filona Kmity Czarnobylskiego ciągnął przeciw Moskwie ,,pachołek Mikołaj Woroniec, na nim zbroja: przyłbica, szabla, tarcza, drewko, drygant pod nim siwy z piętnem" (Archeograficzeskij Sbornik Dokumentow, t. 4, s. 218).
Mikołaj Woroniec, obywatel miasta Wileńskiego, figuruje w przekazach archiwalnych z roku 1608. 19 czerwca 1624 roku wojewoda Wiaźmy Fiodor Wołyński pisząc list do pisarza ziemskiego i kapitana wojsk polskich Mikołaja Worońca w Dorohobużu prosił, aby nie nazywał królewicza polskiego Władysława ,,carem Wszech Rossyi", bo ,,mu tego Bóg nie dał..." (Akty istoriczeskije, t. 3, s. 204-206, Petersburg 1841).
Mikołaj Woroniec w 1625 roku był wojewodą dorohobuskim (Russko-biełorusskije swiazi. Sbornik dokumentow, Mińsk 1963, s. 88-89). Inny tegoż imienia, sędzia ziemski smoleński, w 1627 roku był poborcą podatków na to województwo (Volumina Legum, t. 3, s. 262).
Krzysztof Woroniec, podstarości rzeczycki i przyłucki, sługa Lwa Sapiehy, wojewody wileńskiego, w imieniu swego pana zaskarżył w sądzie grodzkim brzeskim w maju 1631 roku poddanych Stanisławy Niemiery na Niemirowie o zabicie chłopa królewskiego Iwaszka Niestierowicza.
Paweł Woroniec w 1654 roku osobiście walczył w obronie Smoleńska przed nawałą moskiewską. Natomiast Kazimierz Woroniec z majętności Kościuszkowo stawił jednego szlachcica.
W 1654 roku w carskiej hramocie do mieszkańców Wieliża car Aleksy Michajłowicz wymieniał nazwiska tych, którzy przeszli na służbę do niego po zajęciu miasta przez wojska moskiewskie. Wśród nich byli: ,,książę Samuel Drucki - Sokoliński, podkomorzy smoleński; Jan Krzemieniecki, sekretarz królewski; rotmistrz pan Stankiewicz, rotmistrz pan Baka, i pan Woroniec". Natomiast odeszli wojewoda Filip Obuchowicz i pułkownik Korf (Akty istoriczeskije, t. 4, s. 233, Petersburg 1842).
Aleksander Woroniec, stolnik i rotmistrz smoleński 1712.
Jan (Iwan) Woroniec, rotmistrz szlachty smoleńskiej 1754. Wydaje się, że od polskich Worońców pochodzi znakomity rosyjski ród Woroncowów.
Jan Dworzecki-Bohdanowicz podaje na ten temat dość nieklarowne wywody, informuje mianowicie o Worońcach herbu Pobóg i Tępa Podkowa, jak również o hrabiach Worońcach vel Worońcowach ,,w Państwie Ruskim herbu Tarcza podzielona ukośnie z prawej strony na lewą na dwie części; z nich wierzchnia albo lewa srebrna, niższa czyli prawa ma pole czerwone na linii są dwie róże, między niemi Gozdawa; róże i Gozdawa w polu srebrnym czerwone, a w polu czerwonym srebrne; nad hełmem korona... Ze Smoleńskiego... Z Niemiec do Kijowa przybyli".
Historyk rosyjski o tej rodzinie zauważa: ,,Woroniec. Ród polskiego pochodzenia, herbu Lubicz. W Rosji pozostały dwie gałęzie - jedna idzie od Pawła Worońca, który otrzymał ziemie w Województwie Smoleńskim, syn jego Piotr w 1656 r. po wzięciu Smoleńska przyjął poddaństwo rosyjskie i służył w szlachcie smoleńskiej, w 1686 był stolnikiem. Druga gałąź idzie od Dymitra Worońca, także mającego posiadłości w Województwie Smoleńskim, syn jego Kazimierz przyjął w 1656 r. poddaństwo rosyjskie, w 1686 stolnik moskiewski". (L. M. Sawiołow, Rodosłownyje Zapiski, t. 2, s. 123).

Moja prośba do forumowiczów o przejrzenie danych jeżeli posiadacie  z woj. trockiego wileńskiego podymne i urzędnicy występujących w nich nazwisku Woroniec. Ewentualnie innych woj.
Jeżeli na forum jest ktoś z Lublina i ma umiejętność dotarcia do Metryk i ich odczytania z Dąbrowy Białostockiej będę zobowiązany ;) 

Pyt. dodatkowe :) Na genealogi Polaków odczytałem nazwisko Walerian i Antoni Kulesz  powstańcy styczniowi 1863 nie mylić z nazwiskiem Kulesza jako szlachta nie potwierdziłem w Herbarzu Tadeusza Gajl

Albink

Opierając się tylko na danych z internetu zbudowane drzewo nie będzie w pełni wiarygodne. Szczególnie do danych z My Heritage trzeba podchodzić z dużą ostrożnością.
W tym przypadku np. na początku XIX w. /1802, 1805/ w Nierośnie rodziły się dzieci Mikołaja Woronieckiego /nie Worońca/. W kolejnych latach bywało różnie, czasem występował Woroniec, innym razem Woroniecki. Więcej nic nie mogę dodać, bo takie wpisy zanotowałem poszukując innych osób z tych terenów.
Pozdrawiam
Albin

Jacek Woroniecki

Dziękuję za informację. Analizowałem też na podstawie otrzymanych fizycznie odpisów z akt ale lata o których piszesz 1802 i 1805 muszą pochodzić z Dąbrowy Białostockiej a do nich nie dotarłem. Bym był nimi zainteresowany. Nie wiem na ile zapisy na "Geneteka" są miarodajne, ale zapisy raz są Woroniec raz Woroniecki, nie było moim zdaniem dwóch rodzin  w Nierośnie. Obecnie są tylko Woronieccy. Na Geneteka wpisane jest zgon 1832 Mikołaj Woroniec syn Stanisława mąż Wiktoria Błażuk. A Mikołaj i Wiktoria to rodzice mojego pra pra dziadka Mateusza Woronieckiego ur. 1812, a na to mam kwit z parafii. Jeżeli posiadasz też inne dane na temat Woronieckich z Nierośna z dat późniejszych bardzo proszę o kontakt lub wskazanie kto by mi mógł pomóc. Mój mail jdkw@wp.pl
Pozdrawiam

Albink

Nie ulega wątpliwości, że Woroniec i Woroniecki z Nierośna to ta samma rodzina. Mikołaj Woroniecki prawdopodobnie miał dwie żony, najpierw Magdalenę Garbecką, druga to Wiktoria Błażuk. Z Magdaleną ślub mógł być ok 1800r a z Wiktorią na przełomie 1807/1808r. Z tych lat nie ma ksiąg ze ślubami a raczej nie ma do nich dotarcia. Mateusz był ur. w 1812r a zmarł w 1877r. Księgi metrykalne od 1808 roku są w APH w Wilnie, ale skany są dostępne w internecie - linki poniżej.

https://skanoteka.genealodzy.pl/opza-ar16-ro0
https://skanoteka.genealodzy.pl/id3260
Pozdrawiam
Albin

Jacek Woroniecki

Dziękuje za informację. Udało mi się skontaktować z Archiwum na KUL gdzie mają stare mikrofilmy ksiąg z Dąbrowy Białostockiej właśnie trwa kwerenda i tu niestety trzeba zapłacić :(. Ciekaw jestem jak daleko zajdą