Soroka/Soroko. Witam wszystkich.

Zaczęty przez Libelle, Luty 07, 2026, 09:15:21 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Libelle

Mam na imię Edyta.
Szukam informacji na temat wyżej wymienionych nazwisk.
Mój tato Aleksander Soroka, syn Aleksandra i Nadziei z domu Kanenczuk.
Urodził się w Grodnie 23.04.1914 roku. Zawsze mówił że ma dopisane lata i data powinna być inna. Miał siostrę Antoninę. Na jej nagrobku niedawno zobaczyłam nazwisko Soroko. Bardzo mnie to zaskoczyło.
Miał rodzeństwo: Antoninę, Irenę, Władysława, Annę, Mikołaja.
Z dzieciństwa pamiętam że przychodziły do ojca listy od Mikołaja. Pamiętam zdjęcie a na nim Mikołaj z żoną o imieniu Ała i córką Anna.
Ojciec nigdy nie chciał mówić o swojej przeszłości. wiele lat po jego śmierci dowiedziałam  sie o istnieniu innego rodzeństwa poza Antoniną i Mikołajem.
Ten temat męczy mnie od lat. Nie mam pojęcia jak mogę sie dowiedzieć kto zyje, pewnie gdzieś mam kuzynki/kuzynów. Chciałabym zobaczyć zdjęcie babci, dziadka kogokolwiek, bo nigdy nikogo nie poznałam. Temat rodziny taty jest jak zasłona, zero, nic.
Szukałam na wielu stronach i nic nie mogę znaleźć. Jedyna informacja o śmierci Antoniny.
Proszę podpowiedzcie gdzie szukać.

Rafał Jurowski

Spotkałem to nazwisko na cmentarzu w Strubnicy... Nie posiada Pani jakichś dokumentów ojca z PUR (Państwowy Urząd Repatriacyjny)?
W Grodnie są nagrobki w Indurze także
https://www.graves.by/pins/?rm=find_pins&district_id=&fname=soroka&byear=&dyear=

Ala2

Libelle

Witaj Rafał. Jedyne o czym wiem, to miejsce urodzenia mojego ojca - Grodno.
Na stronie Geneteka znalazłam inormacje o jego siostrze:

Antonina Soroko parafia Grodno św. Włodzimierza,miejscowość Skidel.

Liczyłam na to, że skoro już dawno minęło 100 lat od urodzenia mojego ojca, to znajdę jakieś informacje. Niestety tak się nie stało. O jego siostrze są mimo że była młodsza ciut od niego.

Witaj Ala. Dziękuję za link, zapoznałam się z tym tematem od razu po założeniu konta.
Dla mnie jest to koszmarnie czarna magia, nic z tego nie rozumiem. Nie szukam odległej genealogii. Chcę tylko dowiedzieć sie o moich dziadkach {może pradziadkach)  i ich dzieciach plus ich potomkach.

Pozdrawiam Was serdecznie.

klocekoi

Cytat: Libelle w Luty 12, 2026, 03:54:57 PMWitaj Rafał. Jedyne o czym wiem, to miejsce urodzenia mojego ojca - Grodno.
Na stronie Geneteka znalazłam inormacje o jego siostrze:

Antonina Soroko parafia Grodno św. Włodzimierza,miejscowość Skidel.

Liczyłam na to, że skoro już dawno minęło 100 lat od urodzenia mojego ojca, to znajdę jakieś informacje. Niestety tak się nie stało. O jego siostrze są mimo że była młodsza ciut od niego.

To nazwisko Soroka, Saroka, Soroko jest bardzo powszechne na terenie dzisiejszej Grodzieńszczyzny. Na granicy parafii Różanka, Turejsk, Rakowicze jest wieś Soroki. Takich Antonin Soroka/Soroko zapewne było wiele.