Szukam rodziny Czernis / Orzenska

Zaczęty przez Bele, Sierpień 22, 2026, 06:17:38 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bele

Dzień dobry wszystkim Badaczom,

Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w odnalezieniu śladów i dokumentów dotyczących moich pradziadków oraz wyższych pokoleń z rejonu powiatu wołkowyskiego. Moja rodzina to unikalny splot kilku rodów z tamtejszych parafii.

Poszukuję informacji o następujących osobach:

Józef Czernis (ur. ok. 1887–1888 r.) – mój pradziadek. Według odnalezionego aktu jego drugiego ślubu z 1920 r. (z Heleną Rekść), pochodził z miejscowości Pryjań (parafia Porozowo). W latach 20. XX w. przeniósł się na północ i prowadził piekarnię w Ignalinie.

Marcin Czernis i Józefa z domu Boszary (Baszary) – moi prapradziadcy (rodzice Józefa). Prawdopodobnie brali ślub w parafii Porozowo w latach ok. 1875–1886. Szukam ich aktów urodzenia i ślubu, aby poznać imiona ich rodziców.

Zofia Czernis z domu Orżeńska (w niektórych bazach jako Orzelska) – moja prababcia (pierwsza żona Józefa). Pochodziła najprawdopodobniej z okolic miejscowości Łopienica (parafia Krzemienica lub Porozowo)(Grodno). Zmarła w 1919 r., prawdopodobnie tuż po powrocie z zsyłki/bieżeństwa na Syberii. Ślub Józefa i Zofii odbył się najpewniej w latach 1910–1911 (ich pierwsze dziecko, Olgierd, urodziło się w 1912 r. w Baranowicach, a babcia Leontyna w 1914 r. w Ignalinie).

Dodatkowe unikalne tropy z przekazu rodzinnego:

W linii prababci Zofii Orżeńskiej istniała historia o adopcji żydowskiego sieroty przez szlachecką rodzinę Orżeńskich (prawdopodobnie w rejonie Łopienicy Małej).
Z rodziną tą bardzo blisko powiązane było unikalne nazwisko Asunowicz / Assanowicz (kuzyn nosił to nazwisko).

Czy ktoś z Państwa dysponuje indeksami, wypisami lub fotokopiami ksiąg metrykalnych (szczególnie małżeństw i urodzeń) z parafii Porozowo oraz Krzemienica z drugiej połowy XIX wieku oraz z lat 1905–1920? Będę ogromnie wdzięczna za każdą wskazówkę, imiona rodziców Marcina Czernisa, Józefy Boszary czy prababci Zofii Orżeńskiej.

Pozdrawiam serdecznie,

Beata Held