Ejsmontowie

Zaczęty przez korable, Marzec 07, 2012, 12:46:30 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Albink

Wracam jeszcze raz do tematu herbu. Skąd więc te wieże wzięły się w herbie?
Pozdrawiam
Albin

Sławomir Olczyk

Tadeuszowi się podobała ta wersja Gajla, stąd jest w na okładce książki.

Pozdrawiam serdecznie.

A. Rybalko

Oktawiusz Eysymontt wdowiec lat 34 rodem z Siderki dziedzic Jabłonowa ożenił się 30.04.1844 w Rosi z hrabianką Heleną Sołtan panną lat 18 rodem z Wilna. Syn Ferdynanda i Józefy z Zawistowskich Eysymonttów, córka Stanisława i Konstancji z Toplickich Sołtanów. Swiadkowie: Antoni Wojczyński (mąż Józefy Bispingówny), Michał Romer, Ksawery książę Sapieha, Stanisław Sołtan (brat Heleny), Antoni Glazer (mąż Zofii Zawadzkiej, dziedziczki Repli).
Dlaczego w Rosi? Tutaj pomieszkiwała hrabina Zofia Niesiołowska, primo voto Potocka, z domu Pacówna. Ponoć chętnie kojarzyła małżeństwa.     

hniew

Zagadka.
Kiedy zmarła Emilia z Baranowskich Eysymontowa (1v. Wiszniewska) małżonka "Lumira"?
W sieci, w biogramach Franciszka M. K. Eysymonta "Lumira" (1848 Żytomierz - 1910 Kraków), powszechnie, jako datę śmierci jego małżonki podaje się rok 1899.
Jak się wydaje źródłem takiego datowania jest nekrolog opublikowany w petersburskim "Kraju" (nr. 31 z 30 lipca (11 sierpnia) roku 1899.
Np źródłem dla Wiki jest - T. Budrewicz, ,,Poseł do rodnych krwi słowiańskiej braci" (,,Przegląd Humanistyczny", nr 1-2/1982)
Str. 44: "Emilia z Baranowskich Eysymont (1-o voto Wiszniewska) zmarła w roku 1899 (nekrolog w "Kraju" 1899 nr 31). Ponoć znana z zasług Sybiraczka. Pamiętniki zesłańców znają wielu Wiśniewskich i Wiszniewskich, nie udało się jednak ustalić kim był jej pierwszy mąż; Emilia z Terleckich Eysymont zm. 9 XI 1900; Antoni August zm. 30 XII 1904 r."
Nie budziłoby to mojej wątpliwości gdyby rok później tj 11 i 12 maja 1900r. nie pojawiły się kolejne nekrologi Emilii tym razem zamieszczone w prasie warszawskiej i krakowskiej.
https://lik.info.pl/wiszarch24.php
Inne informacje wzbudzające kolejne wątpliwości.
Emilia miała syna z pierwszego małżeństwa z Leopoldem Wiszniewskim.
Mieczysław Szczepan Wiszniewski (1868 Tajturka k/Irkucka - 1949 poch. Pow. Wojsk.), lekarz, gen. WP., w życiorysach zachowanych w teczce Krzyża Niepodległości podał:
- "... 1898 roku, kiedy po ukończeniu studiów uniwersyteckich powróciłem do kraju na Wołyń ..."
- "... po zakończeniu studiów musiałem wrócić do kraju, gdzie zastałem chorą matkę, którą pielęgnowałem, aż do zgonu, to jest przez półtora roku czasu. ...".
W przybliżeniu można wiec domniemywać, że wrócił na Wołyń jesienią 1898. Plus półtora roku daje raczej maj 1900 niż sierpień 1899.
Mieczysław Szczepan Wiszniewski, 12.10.1899, w parafii Wieledniki, wziął ślub z Józefą Anielą Krzyżanowską.
Czy ożeniłby się ledwie 2 miesiące od śmierci matki? Naglącej potrzeby nie było, pierwsze jego dziecko przyszło na świat 19 listopada 1900r tj. przeszło rok od ślubu.

Pozdrawiam
Hubert

PS. 1 mężem Emilii z domu Baranowskiej był Leopold Wisz(ś)niewski (15.11.1830 Kamień par. Owrucz - 03.08.1909 Żytomierz). Ślub odbył się 04.11.1862 w par. Owrucz.
http://nieobecni.com.pl/index.php?s=grob&id=162033