Ród Bohatyrewiczów (Bohatyrowiczów) - Богатыревич, Богатырович

Zaczęty przez Rafał Jurowski, Październik 14, 2015, 09:47:18 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tadeusz

Witaj Aneto!
W moim drzewie mam Sopoćków mieszkających w Pieszczance. A gdzie mieszkali Bohatyrewicze z Twojego drzewa. Interesuje mnie szczególnie ta Anna z lat 1620 - 1666, gdyż w moim drzewie znalazłem Walentego Bohatyrewicza syna Jakuba, który miał posiadłość w Niecieczy pow. Grodzieńskiego a jego synowie kupili w roku 1716 kupili posiadłość Tupały w pow. Nowogródek.
Pozdrawiam
Tadeusz Bohatyrewicz

aneta

Witaj Tadeuszu,

Bohatyrowicze z mojego drzewa mieszkali prawdopodobnie w Wardeczce. Nie mam u siebie wspomnianego przez Ciebie Walentego. Bohatyrowiczów dodałam do mojego drzewa, gdyż badam każdą linię rodu Sopoćków, a w dokumentach pożajskich oba nazwiska się wiążą. Nie mniej jednak, choć mam pewne hipotezy, ta linia stanowi dla mnie jeszcze zagadkę.

Do brzegu:

Aleksander Bohatyrowicz ur. ok 1590- zm. ok 1650 w Wardeczce? miał dwie żony:
Barbara Czerniewska ur. ok 1590 pow. trocki - zm przed 1620 w pow. trockim
Aleksandrę Massalską ur. ok 1620 - zm. po 1666, 1 voto Bohatyrowicz, 2 voto Dzieżyc (mąż Hieronim). Aleksandra Massalska i Aleksander Bohatyrowicz mieli córkę Ewę ur. ok 1635, zm. po 1666, żona Jana Kazimierza Zaręby zm. po 1666 w Błaszkowszczyźnie?

Aleksander Bohatyrowicz i Barbara Czerniewska i ich dzieci:

Mikołaj Bohatyrowicz ur. ok 1620- zm. 1653 w Wardeczce?
Anna Bohatyrowicz ur. ok 1620, zm. po 1666 w Wardeczce? Mąż Jan Sopoćko (nie wiem właśnie który Jan, bo mam ich w drzewie mnóstwo) ur. ok 1620, zm. ok 1660. Ich syn miecznik kowieński Aleksander Karol Sopoćko ur. ok 1650 - zm. ok 1704 w Błaszkowszczyźnie? Jego żona Marianna Zakrzewska ur. ok 1650 - zm. po 1709 w Lejpunach? Mieli dwoje dzieci - Franciszka ur. ok 1670 - zm. po 1711 w Błaszkowszczyźnie? oraz Jana ok 1670 - zm. po 1711 w Błaszkowszczyźnie?
Anna Sopoćko Bohatyrowicz po śmierci męża Jana wyszła za mąż za Samuela Czarnoruckiego ur. ok 1620 - zm. po 1668
Kolejne dziecko Aleksandra Bohatyrowicza i Barbary Czerniewskiej to Tekla Bohatyrowicz ur. ok 1620- zm. po 1653,mąż Aleksander Steckiewicz
Wawrzyniec Bohatyrowicz ur. ok 1620 - zm. ok 1646 w Wardeczce?, żona Katarzyna Orzyłowska. Ich dzieci: Daniel ur. ok 1640 - zm. po 1646 i Joanna ur. ok 1640 - zm. po 1646

To w zasadzie tyle, jeżeli chodzi o Bohatyrowiczów w moim drzewie. Niewykluczone, że pojawią się jeszcze jakieś koligacje z Grodna, gdyż obecnie badam te rejony. Możesz podać więcej informacji na temat Sopoćków ze swojego drzewa? :)

pozdrawiam serdecznie
Aneta

Tadeusz

Witaj Aneto.
Mój przodek po mieczu Jan Bohatyrewicz w XVIII wieku poślubił Mariannę Sopoćko i mieszkali w Pieszczance koło Skidla. W tej miejscowości mieszkała też rodzina Sopoćków. Sopoćkowie byli założycielami miejscowości Sopćkinie. Jeden Sopoćko był sędzią w Grodnie. Sopoćkowie są odnotowani w rejestrze popisów wojska w Grodnie w XVII wieku.
Pozdrawiam Tadeusz.

aneta

Witaj Tadeuszu,

bardzo dziękuję za wiadomość. Do Skidla jeszcze nie dotarłam. Jak rozumiem owa Marianna była szlachetna?
Jeżeli chodzi o Sopoćkinie, to założycielem był Szymko Sopoćko, podkomorzy grodzieński, syn koniuszego grodzieńskiego Andrzeja Sopoćko Steckiewicza, mojego 16xpradziada. Sędziów grodzieńskich i pozostałych również znam

pozdrawiam serdecznie
Aneta

Rafał Jurowski

W książce "Geneza prywatnej rosyjskiej własności ziemskiej w b. gubernjach wileńskiej, grodzeńskiej i mińskiej (1793-1875) : z dodatkiem skorowidza majątków. Schmidt, Wacław str.79(skan 44)" znalazłem informacje o 3 dziesięcinach ziemi w okolicy Hryniewicze zakupionych w 1867 za 150 rubli przez Adama Bohatyrewicza od Kazimierza Klimowicza. Majątek miał być sprzedany pod przymusem na mocy jednego z ukazów 10 grudnia 1865 roku.

Jeden z ukaz z 10 grudnia 1865 roku zakazywał m.in. nabywania ziemi przez Polaków w guberniach zachodnich tj. m.in. w guberni grodzieńskiej. Ukaz dotyczył przede wszystkim dworian i mieszczan, którzy pochodzili z polskiej szlachty. Jednak chłopów, czyli często także byłą polską szlachtę, ten zakaz miał nie obowiązywać. Czy jesteś Tadeuszu w stanie zidentyfikować tego Adama Bohatyrewicza i napisać mi, jakiego on był stanu? Czy przypadkiem Kazimierz Klimowicz nie był powstańcem ? To by wyjaśniało przymusową sprzedaż do 10 grudnia 1867 r.?

Jeżeli Adam Bohatyrewicz nie miał statusu chłopa, to nie mógł tej ziemi zakupić. Pozostawały jeszcze inne możliwości obejścia zakazu z 10 grudnia 1865 roku, o których czytamy także w książce Wacława Schmidta. Jednak w przypadku Adama Bohatyrewicza raczej nie miały zastosowania.

"Polacy jednakże szukali sposobów, ażeby wbrew ukazowi grudniowemu nie dopuścić do tego, by ich majętności przechodziły w ręce rosyjskie. Poniżej przytaczamy kilka przykładów z pośród tych, które, wymieniły izby sądowe w komunikatach swych do gen.gubernatora, a więc:

1) Właściciel ziemski oddaje majątek w dzierżawę, zawierając kontrakt na przeciąg czasu najdłuższy (lat 12), rzekomo dla wybudowania lub utrzymania jakiegoś zakładu przemysłowego w majątku dworskim, przyczem dzierżawca otrzymuje do dyspozycji wszystkie grunta i wszystkie objekty dochodowe bez wyraźnego określenia ilości dziesięcin. W końcu kontraktu znajduje się zobowiązanie wznowienia takowego na takich samych warunkach i przeważnie z tą samą osobą.

2) Jeden właściciel ziemski wydaje drugiemu bezterminową plenipotencją na administrowanie i rozporządzanie majątkami dworskiemi z prawem zastawiania ich i zaciągania pożyczek na te majątki, z prawem postępowania jak ze swoją własnością.

3) Właściciele ziemscy zawierają umowy wsteczne, t. j. rzekomo zawarte na kilka
dni lub miesięcy przed ukazaniem się ustawy zakazującej Polakom nabywania majątków.

4) Przed wybuchem powstania 1863 liczni właściciele ziemscy zawierali między sobą zobowiązania: rodzice z dziećmi, dzieci z rodzicami, mężowie z żonami i zresztą osoby sobie obce; na mocy takiej umowy na wypadek, gdy majątek jednej ze stron ulegnie skonfiskowaniu, to strona druga wystąpi z pretensjami, przekraczającemi wartość majątku. Przykładów takich możnaby przytoczyć pokaźną ilość."

Ala2

Rafał Jurowski

Nie wiem czy to było już grane... Jednak Centralne Archiwum Wojskowe na swojej stronie umieściło wiele zeskanowanych akt personalnych m.in. generałów i innych osobistości, czego do tej pory nie byłem świadomy.

Wśród zeskanowanych akt znajdują się te dotyczącego naszego generała Bronisława Bohatyrewicza.

https://wbh.wp.mil.pl/pl/pages/akta-personalne-i-odznaczeniowe-2018-11-16-g9e3/

Wchodzimy przez kolekcję generałów i osobistości

https://wbh.wp.mil.pl/pdfviewer/?f=/c/scans/KGiO/I_480_45.pdf

Wydaje się, że generał miał poczucie humoru, gdyż w swej na ankiecie na pytanie czy jest żonaty odpowiedział po wojskowemu: "Tak jest" :)

Co ciekawe to w swoim życiorysie podaje, że jego ród otrzymał herb Pomian w 1549 od Zygmunta Augusta za bohaterstwa.

Rafał Jurowski

Cytat: Ala2 w Listopad 05, 2024, 09:59:29 PMMin.  wspomina się  o Bohatyrowiczach
https://archiwarodzinne.gov.pl/kolekcje/kolekcja-rodziny-kamienskich-i-strzalkowskich

Bardzo ciekawe zdjęcia i inne dokumenty. Pan Krzysztof Strzałkowski napiał także książkę "Obrazki z Przeszłości".