Rodzina Wieliczko i Łazak (Indura)

Zaczęty przez ladyvick, Marzec 12, 2021, 02:41:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ladyvick

Dzień Dobry,
Poszukuję jakichkolwiek informacji o Zofii Wieliczko i jej rodzinie. Dane jakie posiadam Zofia Wieliczko ur. ok 1908 roku (ślub brała w 1940 roku w Grodzisku Mazowieckim, według aktu miała wówczas 32 lata) córka Mikonora Wieliczko i Anastazji Łazak, urodziła się w Indurze, z opowieści rodzinnych wiem, że miała dwóch braci jeden z nich miał na imię Tadeusz. Może ktoś z Państwa posiada dostęp do metryk z tamtych terenów i jest mi wstanie pomóc dowiedzieć się coś więcej.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc
Olga

Ala2

Albink

Nazwiska Wieliczko i Łazak nie występują w księgach metrykalnych parafii katolickiej Indura, przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem.  Prawdopodobnie więc byli wyznania prawosławnego Cerkiew w Indurze została zbudowana w 1881r.. W NIAB w Grodnie jest trochę ksiąg z cerkwi z Indury z okresu międzywojennego /1913 i 1921-1939/.
Pozdrawiam
Albin

ladyvick

Jedyne co wiem to to, że Zofia Wieliczko wzięła ślub w obrzędzie katolickim w Grodzisku Mazowieckim jedynie co mi wiadomo to to, że w czasie wojny znalazła się na terenach Warszawy razem z braćmi

Arek1975

Proponuję zadzwonić do USC w Grodzisku i zapytać czy mają alegata do tego ślubu. Podobnie do Archiwum Archidiecezja Warszawskiej, bo to dzięki jej zasobom wiemy o ślubie
https://geneteka.genealodzy.pl/index.php?op=gt&lang=pol&bdm=S&w=07mz&rid=518&search_lastname=Wieliczko&search_name=&search_lastname2=&search_name2=&from_date=1910&to_date=&rpp1=&ordertable=
W alegata może być odpis jej aktu urodzenia. Przynajmniej wyznanie się wyjaśni. Urodziła się chyba (do sprawdzenia) po ukazie tolerancyjnym więc mogli być unitami.

DanutaK

Witam. Jestem wnuczką Zofia Wieliczko. Babcia wyszła za mąż za Stefana Deptuszewskiego w Grodzisku mazowieckim. Miała 2 synów, Stefana i Tadeusza obaj już nie żyją. Tadeusz miał 3 dzieci a Stefan czyli mój tata 2 dzieci. Żyje jeszcze córka jednego z braci i ma na imię Zofia, ma 2 dzieci. Jest też kolejne pokolenie. Wątek rodziny poruszony już dawno i nie wiem czy ktoś się odezwie i jest dalej zainteresowany informacjami o rodzinie. Danuta