Pancewiczowi herbu Godziemba - Панцевичи герба Годземба

Zaczęty przez Aleksy, Kwiecień 03, 2023, 08:42:27 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aleksy

NIAB z. 1755 s. 74 k. 980 - 980 v.
Dokument dotyczy Kazimierza syn Adama (ur. 1727) z okolicy Glindzicz, jego żony Teresy Maciejewskiej i ich dzieci - Adama, Pawła, Franciszka, Ignacego i Hilarego. 

Sylwia

Witam , ja również posiadam wśród swych przodków Pancewiczów.
Mój Pradziadek Kazimierz Zaniewski ur ok 1870 w Wielkie Jodkiewicze syn Michała Zaniewskiego i Józefy Pancewicz córka Adama Pancewicz i Franciszki Strzałkowskiej. Adam Pancewicz jest synem Felicjana Pancewicz i Marianny Sarosiek. Na tym się moja wiedza kończy .

Aleksy

Witam serdecznie,

Felicjan Pancewicz jest synem Jakuba Pancewicza i Marianny Kulikowskiej. Jakub Pancewicz jest synem Stanisława Pancewicza. Stanisław jest synem Mikołaja, wnukiem Teodora i prawnikiem Oliferta (Olgierda).
Pani może je znaleźć w pierwszej wiadomości w rodowodzie rodu Pancewiczów.
Chętnie odpowiem na pytania.

Sylwia

Bardzo Panu dziękuję , jestem przewdzieczna za te wiadomości , dużo to dla mnie znaczy. Bardzo ciężko jest mi znaleść jakiekolwiek informacje na temat moich przodków z Kresów a tu dzięki Panu tylu się znalazło . Czyli w jakimś stopniu jesteśmy spokrewnieni ? Pozdrawiam serdecznie Sylwia

Sylwia

Cytat: Aleksy w Październik 31, 2024, 10:18:15 AMWitam serdecznie,

Felicjan Pancewicz jest synem Jakuba Pancewicza i Marianny Kulikowskiej. Jakub Pancewicz jest synem Stanisława Pancewicza. Stanisław jest synem Mikołaja, wnukiem Teodora i prawnikiem Oliferta (Olgierda).
Pani może je znaleźć w pierwszej wiadomości w rodowodzie rodu Pancewiczów.
Chętnie odpowiem na pytania.

Czytam po raz kolejny ten pierwszy post i nie widzę nigdzie żeby Jakub miał żonę Marianne Kulikowska ? Jest podana Dominika Docha. Znowoz na geneszukaczu jest właśnie Marianna Kulikowska 😳

Aleksy

Przepraszam, popełniłem błąd. To jest właśnie Marianna Kulikowska. Zedytowałem pierwszy post.

Aleksy

Cytat: Sylwia w Listopad 01, 2024, 03:17:02 PMBardzo Panu dziękuję , jestem przewdzieczna za te wiadomości , dużo to dla mnie znaczy. Bardzo ciężko jest mi znaleść jakiekolwiek informacje na temat moich przodków z Kresów a tu dzięki Panu tylu się znalazło . Czyli w jakimś stopniu jesteśmy spokrewnieni ? Pozdrawiam serdecznie Sylwia

Tak, Mikołaj Pancewicz jest naszym wspólnym przodkiem  :) .

Stanisław Pancewicz (Pani przodek) i Jan Pancewicz (mój przodek) byli braćmi.

Pozdrawiam serdecznie,
Aleksy.

Gordian

Cytat: Sylwia w Październik 24, 2024, 04:23:28 PMWitam , ja również posiadam wśród swych przodków Pancewiczów.
Mój Pradziadek Kazimierz Zaniewski ur ok 1870 w Wielkie Jodkiewicze syn Michała Zaniewskiego i Józefy Pancewicz córka Adama Pancewicz i Franciszki Strzałkowskiej. Adam Pancewicz jest synem Felicjana Pancewicz i Marianny Sarosiek. Na tym się moja wiedza kończy .

Józefa Pancewicz córka Adama Pancewicza i Franciszki ze Strzałkowskich z okolicy Zaniewicze wyszła za mąż za Antoniego Olizarowicza z okolicy Skroblaki w par. odelskiej w 1861 roku (ślub w Wlk. Eysymonttach).
Natomiast 1864-02-23 w Wlk. Eysymonttach był ślub Michała Zaniewskiego z Zaniewicz i Jozefaty Pancewiczówny z Wlk. Jodkiewicz córki Łukasza Pancewicza i Rozalii z Jodkowskich. Zaś Pan młody był synem Kazimierza Zaniewskiego i Karoliny z Hlebowiczów.
Pozdrawiam
Gordian

Sylwia

Tak mi tu kiedyś na wątku o Zaniewskich pisał Pan Albin :

1912 r ślub w Wielkich Ejsmontach Kazimierza Zaniewskiego kaw. lat 31 z Wielkich Jodkiewicz z Jadwigą Zaniewską panną lat 20 z Zaniewicz. On syn Michała i Józefy Pancewicz,ona córka Antoniego i Marii Strzałkowskiej.

I teraz już nie wiem czy Józefa czy Józefata 🤷�♀️

Albink

W metrykach chrztu :
1838r ur. Józefa Pancewicz c. Adama i Franciszki Strzałkowskiej
1848r ur. Józefata Pancewicz c. Łukasza i Rozalii Jodkowskiej
:)
1880r ślub Józefy Olizarowicz, wdowy po Piotrze, c.Adama Pancewicza i Franciszki Strzałkowskiej, z Józefem Kilczewskim w Odelsku. Józefa zmarła w 1886 r w Skroblakach.
Pozdrawiam
Albin

Sylwia

No trochę się ze mną Panowie macie 🤣🤣 ale ok już jestem chyba na dobrej drodze i naprawiam moje stare błędy i idę ścieżką Józafaty Pancewicz c.Łukasza i Rozalii z Jodkowskich. Bardzo ale to bardzo dziękuję za pomoc 😀

Gordian

Cytat: Sylwia w Listopad 02, 2024, 02:50:07 PMTak mi tu kiedyś na wątku o Zaniewskich pisał Pan Albin :

1912 r ślub w Wielkich Ejsmontach Kazimierza Zaniewskiego kaw. lat 31 z Wielkich Jodkiewicz z Jadwigą Zaniewską panną lat 20 z Zaniewicz. On syn Michała i Józefy Pancewicz,ona córka Antoniego i Marii Strzałkowskiej.

Jeśli chodzi o zapisy w różnych metrykach to zawsze można oba imiona traktować zamiennie.
Pozdrawiam
Gordian

Gordian

Cytat: Sylwia w Listopad 02, 2024, 02:50:07 PMTak mi tu kiedyś na wątku o Zaniewskich pisał Pan Albin :

Witam
Na pewno była to Jozefata córka Łukasza Pancewicza i Rozalii z Jodkowskich. Poza tym ta Jozefata lepiej pasuje do swego męża Michała wiekowo np. w spisie mieszkańców Wlk. Jodkiewicz z ok. 1900 roku. Tamże w domu nr 63 zapisano:
Dworianin Michał Kazimierzowy Zaniewski 63 lata
              żona Józefa z Pancewiczów           54 lata
Synowie:                      Kazimierz                 29 lat
                                    Bronisław                 19 lat
córki:                           Antonina                  26 lat
                                    Józefa                      22 lata

Daty urodzin powyższych osób:
Michał  Zaniewski                                    1838-11-14  Zaniewicze
Józefata   Zaniewska z Pancewiczów   1848-03-17  Jodkiewicze Wlk.
Kazimierz  Zaniewski                      1870-02-12  Jodkiewicze Wlk.
Bronisław  Zaniewski                      1880-03-10  Jodkiewicze Wlk.
Antonina                      Zaniewska           1872-08-28  Jodkiewicze
Józefa                          Zaniewska           1877-06-10  Zaniewicze

Pozdrawiam
Gordian

Aleksy

Witam,

Dziękuję bardzo, Panie Gordianie! Pan jest niesamowitym badaczem!

Pani Sylwio, okazuje się, że jesteśmy bliższymi krewnymi niż myślałem. Antoni Pancewicz, ojciec Jana i dziadek Łukasza, jest naszym wspólnym przodkiem.

W sprawie poniżej "Dzieło familii urodzonych Pancewiczów. Deputacja szlachecka powiat grodzieński" jest dokumenty napisany ręką Łukasza Pancewicza lub przynajmniej podpisane przez niego. Kartki #10, 12v, 31v, 36v.

NAHB w Grodnie z. 92 inv. 1 s. 150. Skany są tutaj.

Łukasz Pancewicz pomagał rodzinie swojego zmarłego stryjecznego brata Antoniego, aby jego dzieci (mój pra-pra-pradziadek Eustachy Pancewicz oraz jego bracia Antoni i Ksawery) zostały wpisane do księgi szlacheckiej guberni grodzieńskiej.

Pozdrawiam serdecznie,
Aleksy.

Sylwia

Gordianie wielki ukłon idzie ode mnie dla Ciebie za Twoją wiedzę i za to że dzielisz się nią 🩷
Aleksy mi się wydaje że ja podkradam twoje drzewo na MyHeritage 😘
Bardzo Ci dziękuję że dzielisz się swoją wiedzą o Pancewiczach z nieogarniętą ,,kuzynką"😀