Nagrobek Jundziłłów - kościół w Krzemienicy

Zaczęty przez Łukasz_Majtka, Lipiec 20, 2023, 08:18:15 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Łukasz_Majtka

Dzień dobry,

W artykule na wikipedii o kościele w Krzemienicy https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzemienica_%28Bia%C5%82oru%C5%9B%29?wprov=sfla1
wycztałem, że "W 1830 roku opisano, że w kruchcie znajduje się nagrobek Jundziłłów."
Nie wiem skąd pochodzi taka informacja, ale jest bardzo prawdopodobne, że pochowani byli tam moi przodkowie z tego rodu.

Jestem ciekawy czy jest szansa na odnalezienie coś więcej na ten temat? Może jakieś opracowanie o historii tego kościoła? A może jakieś dokumenty źródłowe? Inne?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz

A. Rybalko

Łukaszu, zajrzyj do pierwszego tomu Witolda Karpyzy "Ziemia Wołkowyska". Jundził pojawia się zaraz na początku w dziejów Krzemienicy, ale w XV wieku było to imię własne a nie nazwisko.

Jeżeli chodzi o metryki Krzemienicy z 1797-1818: olbrzymia parafia, w której mieszkali przede wszystkim chłopi pańszczyźniani grodzieńskich brygidek oraz Suchodolskich z Rohoźnicy.
Suchodolscy, wespół z Bispingami, Bychowcami i Sieheniami należeli do wołkowyskiej elity majątkowej, wewnątrz której często zawierano małżeństwa.   
Antoni Suchodolski wojewoda grodzieński (żona Teresa Bychowcówna) zmarł w 1798, pochowany w kościele w Krzemienicy. Wydaje się, że członkowie rodziny przebywali w Rohoźnicy dość sporadycznie i woleli życie miejskie.
Był jeszcze Michał Suchodolski koniuszy wołkowyski - nie wiem czy i jak spokrewniony z Antonim. Miał żonę Brygidę Bychowcównę i zamieszkiwali w parafii Łysków w "kwaterze głównej" rodu Bychowców. Jedna z ich córek Bogumiła wyszła w 1817 roku za mąż za Władysława Jundziłła. Troje dzieci w Łyskowie, a potem rodzina wybyła w kierunku Słonimia (geneteka).
Ten przydługi wstęp jest po to, żeby połączyć groby rodzinne Suchodolskich w kościele krzemienickim z nagrobkiem Jundziłłów w 1830 roku.

W każdym razie szukałabym Jundziłłów na wschód od Krzemienicy, np. w Dziewiątkowiczach, Łukonicy czy innych słonimskich parafiach.