Siemaszko,Jodkowscy, Krasowscy

Zaczęty przez Sylwia, Listopad 03, 2024, 02:14:41 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sylwia

Zacznę nowy wątek i połączę nazwiska z tytułu bo jak wszyscy wiemy , każdy ma te nazwiska wśród swoich przodków .
Mnie interesuje i mam wielką nadzieję , że ktoś mi pomoże .
Mój pradziadek Michał ur.1894 syn Juliana i Aleksandry z Jodkowskich córka Andrzeja i Pauliny Siemaszko .Andrzej Jodkowski prawdopodobnie syn Antoniego i Małgorzaty Hlebowicz. I koniec...ta Paulina Siemaszko mnie męczy

Sylwia

Męczy mnie jeszcze moja prababcia Jadwiga Zaniewska z Zaniewskich ur ok 1891 żona Kazimierza syn Michała i Józefaty Pancewicz.
Miała prawdopodobnie 4 dzieci Kazimierza 1914 który chwilę potem zmarł, kilka lat później urodził się mój dziadek Kazimierz i z nie wiadomych mi przyczyn całe swoje życie funkcjonował z datą urodzin nieżyjącego brata , były jeszcze dwie córki Antonina i Józefa.
Mój dziadek Kazimierz ok 1948 wraz z rodziną żoną Stanisława c.Michała Krasowskiego i Anny z Cydzików przenieśli się do Gdyni. Jadwiga została prawdopodobnie na Kresach.
Jej rodzice to Antoni i Maria ze Strzałkowskich

Gordian

Cytat: Sylwia w Listopad 03, 2024, 02:14:41 AMZacznę nowy wątek i połączę nazwiska z tytułu bo jak wszyscy wiemy , każdy ma te nazwiska wśród swoich przodków .
Mój pradziadek Michał ur.1894 syn Juliana i Aleksandry z Jodkowskich córka Andrzeja i Pauliny Siemaszko .Andrzej Jodkowski prawdopodobnie syn Antoniego i Małgorzaty Hlebowicz. I koniec...ta Paulina Siemaszko mnie męczy

Paulina z Siemaszków pewnie była spoza parafii Wlk. Eysymontty. W każdym razie w Wlk. Eysymonttach brak ślubu z udziałem takiej panny czy też wdówki z jakiś Andrzejem/Jędrzejem Jodkowskim.
Ja by radził poszukać w parafii Wołpa. Jest tam okolica Siemaszki zamieszkała prawie w całości przez Siemaszków.
Pozdrawiam
Gordian

Sylwia

Chyba nowe wpisy trafiły na geneszukacza bo wskoczył mi teraz właśnie, że Andrzej Jodkowski s.Antoniego i Małgorzaty z Hlebowiczów i Paulina Siemaszko c. Jana i Rozalii Cierenkiewicz pobrali się 13.07.1852 parafia Pieski. To chyba dla mnie prezent na imieniny dzisiejsze 😀 jest nawet skan ale niestety po rosyjsku

Gordian

Cytat: Sylwia w Listopad 03, 2024, 02:11:00 PMChyba nowe wpisy trafiły na geneszukacza bo wskoczył mi teraz właśnie, że Andrzej Jodkowski s.Antoniego i Małgorzaty z Hlebowiczów i Paulina Siemaszko c. Jana i Rozalii Cierenkiewicz pobrali się 13.07.1852 parafia Pieski. To chyba dla mnie prezent na imieniny dzisiejsze 😀 jest nawet skan ale niestety po rosyjsku

Czasami tak jest.
Pozdrawiam
Gordian

Gordian

Cytat: Sylwia w Listopad 03, 2024, 02:14:41 AMZacznę nowy wątek i połączę nazwiska z tytułu bo jak wszyscy wiemy , każdy ma te nazwiska wśród swoich przodków .
Skoro Michał Krasowski to pradziad to dziadek to Edmund Krasowski?

Sylwia

Edmund to brat babci Stanisławy był jeszcze Jan i Romuald , który jako jedyny został na kresach.

Sylwia

Moja babcia Stanisława Krasowska wyszła za Kazimierza Zaniewskiego s. Kazimierza i Jadwigi w 1942. W 1945 w Wielkich Jodkiewiczach rodzi się ich pierwsza córka Stanisława a w 1948 druga Danuta i w tymże roku musieli się przenieść do Polski. Wybrali Gdynię i tu rodzi się w 1949 moja mama Janina