Rewizyjne spisy

Zaczęty przez Albink, Styczeń 08, 2017, 07:40:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Albink

W Archiwum Państwowym w Grodnie są tzw. spisy rewizyjne /Ревизские сказки/, jest to potężne źródło wiedzy o naszych przodkach. W wielu przypadkach jest brak ksiąg metrykalnych, szczególnie z XVIII wieku i wstecz. Wspomniane spisy pomagają wyjaśnić wiele rodzinnych zagadek. Być może była już o nich mowa, ale przypomnienie nie zaszkodzi.

http://archives.gov.by/index.php?id=91857
Pozdrawiam
Albin

Albink

W NIAB w Grodnie są rewizyjne spisy z 1795 roku z dekanatu grodzieńskiego z następujących parafii: Brzostowica, Ejsmonty, Kwasówka, Jałówka, miasto Grodno, Repla, Łunna, Kamionka, Hoża, Indura, Krynki, Grodno powiat. Te spisy można znaleźć w: fond 24, opis 7, dieło od 6-20. Dla poważnych genealogów jest to niepowtarzalny zasób danych. Pewnym mankamentem jest fakt, że nie wszystkie miejscowości są ujęte w tych spisach. Trudno zrozumieć, dlaczego jakaś miejscowość jest, a jakiejś nie ma. Musiały być jakieś wytyczne, zasady, ale nie mogę tego rozgryźć.
Są również spisy z innych dekanatów oraz spisy z lat późniejszych, ale to już trzeba na miejscu w archiwum wyszukiwać potrzebne opracowania. Te spisy późniejsze są opracowane w różnych konfiguracjach, np. odnodworcy, szlachta, mieszczanie, leśnicy, wolni, poddani, itp.
Pozdrawiam
Albin

RyszardBencko

Witam !

Rzeczywiście w nich  zawarty jest ogromny zasób informacji nie tylko o przodkach, lecz także – minionych czasach. Od  października  2019 na FamillySearch  sukcesywnie zamieszczane są spisy rewizyjne z guberni wileńskiej ( link poniżej ) :
https://www.familysearch.org/search/catalog/results?count=20&query=%2Btitle%3ARevision%20%2Btitle%3Alists&page=1&language0=Polish
Dostępne są już spisy z roku 1795, 1811 oraz 1816, a mniej więcej dwa tygodnie wstecz – pojawiło się 16-cie pierwszych skanów z 1834 r. Pierwszy z wymienionych wyżej spisów ( 1795 ) - sporządzony został w języku polskim, a kolejne  -   już po rosyjsku.  Spis z 1811 roku zawiera tylko dane dotyczące mężczyzn . Nie wiem czy wspomniane wyżej  fakty dotyczą wszystkich parafii, ale  tak jest w odniesieniu do Różanki, Wiewióki i Zabłocia , którymi to parafiami jestem osobiście  zainteresowany. Na swoje potrzeby z zasobów archiwum LVIA  ( plik PDF liczy stron 59 ) obejmującego zawartość fondu 515 , przekopiowałem wszystko co dotyczyło parafii  lidzkiego dekanatu.
Więcej informacji  dotyczących spisów rewizyjnych  można znaleźć na stronie :  https://genealodzy.pl/forum-genealogiczne-viewtopic-p-499372.phtml 

Pozdrawiam,
Ryszard

Datsun

Witam.
Czy ktoś wie jak można się do tych spisów dobrać?
Konkretnie mi chodzi o spis z parafii unickiej Brzostowica Wielka, wieś Starzyńce z roku 1795. Ewentualnie może ktoś zna kompetentną osobę, która (oczywiście nie za darmo) mogłaby to sprawdzić osobiście w Grodnie?
Pozdrawiam

Gordian

Datsunie
Poruszyłeś niszowy temat. Jak widać poprzedni post był 6 lat temu. Zgadzam się z tym co pisze Pan Albin: Dla poważnych genealogów jest to niepowtarzalny zasób danych.
Jeśli idzie o parafie to spis w 1795 roku był robiony wg parafii katolickich. Może podobnie jak wydane drukiem podymne z 1690 roku. Wskazuję tu tylko że parafie katolickie pełniły jakby funkcję gmin w poszczególnych powiatach.
Pozdr
Gordian

Datsun

Cytat: Gordian w Maj 19, 2026, 10:07:26 PMDatsunie
Poruszyłeś niszowy temat. Jak widać poprzedni post był 6 lat temu. Zgadzam się z tym co pisze Pan Albin: Dla poważnych genealogów jest to niepowtarzalny zasób danych.
Jeśli idzie o parafie to spis w 1795 roku był robiony wg parafii katolickich. Może podobnie jak wydane drukiem podymne z 1690 roku. Wskazuję tu tylko że parafie katolickie pełniły jakby funkcję gmin w poszczególnych powiatach.
Pozdr
Gordian
Z tego co wiemy to dostęp do tych mikrofilmów jest wyłącznie osobisty w Grodnie. To stwarza niemały problem, zwłaszcza w obecnym klimacie politycznym.
Gdybyś znał kogoś Gordnianie lub inny szanowny uczestnik tego forum, kto mieszka w Grodnie lub okolicach i zna się na rzeczy to byłbym zobowiązany za pomoc. Ktoś zarobiłby parę euro, a i dobry uczynek bliźniemu byłby na koncie. :)
Pozdrawiam serdecznie

Albink

Cytat: Datsun w Maj 18, 2026, 10:15:15 PMWitam.
Czy ktoś wie jak można się do tych spisów dobrać?
Konkretnie mi chodzi o spis z parafii unickiej Brzostowica Wielka, wieś Starzyńce z roku 1795. Ewentualnie może ktoś zna kompetentną osobę, która (oczywiście nie za darmo) mogłaby to sprawdzić osobiście w Grodnie?

Nigdzie nie spotkałem się z informacją, żeby były jakieś rewizyjne skazki /spisy/ osobno parafii unickich, katolickich lub prawosławnych. Spisy z 1795r parafii katolickich znajdujące się w NIAB w Grodnie chyba nie są zmikrofilmowane. Z Brzostowicy unickiej jest zmikrofilmowany natomiast spis  parafialny z 1824r.
Na portalu genealodzy.pl czasem publikują posty osoby korzystające z zasobów NIAB w Grodnie, być może one coś by pomogły. Możesz spróbować nawiązać z nimi kontakt i zorientować się w sytuacji. A nawiasem mówiąc, to wyjazd do Grodna nie jest taki groźny, procedury są proste. Tylko chęci potrzebne.
Pozdrawiam
Albin

Gordian

Kilka uwag.
Spis z 1795 roku robiono wg parafii katolickich traktowanych jako niższe niż powiat jednostki administracyjne. Np. w parafii Wlk. Eysymontty spisano ponad 5 tyś. osób podczas gdy katolików łacińskich nie było więcej niż 2,5 tyś. Spisywano także żydów więc nie ma tam mowy o podziale wyznaniowym. Ale muszę zaznaczyć że nie wszystkie wsie położone geograficznie na terenie tej parafii znajdują się w księdze jej poświęconej (Fond 24 Opis 7 dzieło 7). Wieś włościańska Cydziki została spisana w parafii Indura. Wynika to z faktu, że wieś ta należała do płk. Ignacego Lachnickiego który siedzibę swych dóbr miał na terenie właśnie parafii indurskiej. Ten sposób zapisów ma i swoje odzwierciedlenie w księdze parafii eysymonttowskiej gdzie zapisano wszystkie wsie klucza kraśnickiego ekonomii grodzieńskiej choć niektore z nich leżały b. daleko od dworu Kraśnik. Podobnie może i być ze wsią Starożyńce koło Wlk. Brzostowicy. Radziłbym Datsunowi ustalić czyją własnością była ta wieś. Może to trochę popchnie sprawę do przodu.
Pozdrawiam
Gordian

Datsun

Dziękuję za odpowiedzi i uwagi, bardzo doceniam.
Wieś Starzyńce należały do klucza:

miasto Brzostowica Wielka – Ludwiki Kossakowskiej z Potockich; Brzostowiczany – Kossakowskiej; Eminowce (Ejminowce) – Kossakowskiej; Niewojny – Kossakowskiej; Starzyńce – Kossakowskiej; Liśniewicze (Leśniewicze)– Kossakowskiej; Kowale – Kossakowskiej; Pluskałowce – Kossakowskiej; Szelepki – Kossakowskiej; Lepiosy (Lepiesy) – Kossakowskiej

źródło:
https://forum.rodygrodzienskie.pl/index.php?topic=657.0

Gdyby był dostęp do metryk chrztów z parafii unickiej Wielkiej Brzostowicy z lat około 1775 to by mi znacznie ułatwiło sprawę ale nigdzie nie mogę znaleść. A może ktoś wie czy takie metryki są też w archiwum w Grodnie?

Gordian

Witam raz jeszcze.
Mam odnotowane że w Национальный исторический архив Беларуси в г. Гродно w fondzie o nr 24:
Grodzieńska Gubernialna Izba Skarbowa (Kazionnaja pałata) w opisie nr 7 są między innymi:
Syg 6 Rewizskije skazki parafian Brzostowickiej parafii – 1795 rok, 134 kart
Syg 7 Rewizskije skazki parafian Ejsymontowskiej parafii – 1795 rok, 137 kart
Syg 8 Rewizskije skazki parafian Kwasowskiej parafii – 1795 rok, 104 kart
Syg 11 Rewizskije skazki parafian Replańskiej parafii – 1795 rok, 40 kart
Syg 12 Rewizskije skazki parafian Łunnieńskiej parafii – 1795 rok, 123 kart
Syg 13 Parafia Kamionka, 87 kart
Syg 14 Parafia Hoża, 57 kart
Syg 15 Parafia Indura 107 kart
Syg 16 Parafia Krynki 118 kart
Syg 17 Parafia Mała Brzostowica 66 kart
Ponieważ mam odnotowane 2 razy parafie o nazwie Brzostowica (syg. 6 i 17) sądzę że syg. 6 dotyczy Wlk. Brzostowicy zwłaszcza że ma ona aż 134 karty.

Pozdrawiam
Gordian

Gordian

Cytat: Datsun w Maj 21, 2026, 09:09:35 PMGdyby był dostęp do metryk chrztów z parafii unickiej Wielkiej Brzostowicy z lat około 1775 to by mi znacznie ułatwiło sprawę ale nigdzie nie mogę znaleść. A może ktoś wie czy takie metryki są też w archiwum w Grodnie?
Co do ksiąg metrycznych z parafii unickich w tym Wlk. Brzostowica radzę też zapytać się w Archiwum Archidiecezjalnym w Białystoku - ale nie w dziale metrycznym tylko historycznym.
https://archibial.pl/instytucje/archiwum-i-muzeum-archidiecezjalne/

Pozdrawiam
Gordian