Dokumenty Obuchowiczów

Zaczęty przez A.Markiewicz, Styczeń 13, 2020, 06:30:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

A.Markiewicz

Akta i korespondencje głównie królów Zygmunta III, Władysława IV, Jana Kazimierza, Jana III Sobieskiego, Michała Wiśniowieckiego, Staniaława Augusta dotyczące przeważnie rodziny Kierłów i Obuchowiczów
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication/493263/edition/480459
Temat i słowa kluczowe:
Zygmunt III Waza (1566-1632) król Polski  Władysław IV (1595-1648) król Polski  Jan Kazimierz (1609-1672) król Polski  Jan III Sobieski (1629-1696) król Polski  Michał Korybut Wiśniowiecki (1640-1673) król Polski  Stanisław August Poniatowski (1732-1798) król Polski Obuchowicze  Ród Kierłów  korespondencja 
Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.

A.Markiewicz

Pamiętniki Michała Obuchowicza z lat 1660-1662 i 1664-1665 oraz związane po części z jego osobą mowy i wiersze
Obuchowicz, Michał
https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication/496928/edition/464788/content
Opis:
43 k. , 34x20 cm ; kopia ; "Krótkie nieszczęścia mego zebranie, którego czasu, co y kędy się działo, Anno 1660" k. 3-18 "Dyariusz drogi do Moskwy w roku 1664 [...]" k. 18v-32 "Mowa za dyrekcyi moiey koła woyskowego do [...] Krzysztofa Zawiszy [...] komisarza natenczas od J. Kr. Mci [...] 24. 12. 1663" k. 32v-33 "Kredens do J. Kr. Mci dany [...] Krzysztofowi Zawiszy [...] imieniem woyska. 22. 12. 1663" k. 33v-34 "Mowa do króla JMci w senacie gdym był posłem z pod Mohilowa in anno 1665 z [...] Konstantym Pacem [...] y innymi przy oddawaniu chorągwi [...] z wiktoryi pod Witebskiem, która była nad Chowańskim in anno 1664 [...] za dziełem [...] Michała Paca" k. 34 "Mowa do króla JMci Michała będąc posłem Obuchowicz [...] in anno 1673" k. 34v-35 "Mowa na pogrzebie księżnej [...] Radziwiłłowej podkanclerzyney [...] siostry [...] krola JMci Jana III." k. 35 "Mowa przy ślubie oddając [...] pannę Prudencyą Gosiewską w stan s. małżeński [...] Iwanowskiemu rotmistrzowi przez mię od [...] Korwina Gosiewskiego [...] anno 1662 mensis septembris." k. 35v-36 "Mowa druga przy oddaniu panny młodej." k. 36v-37 "O szczęśliwym wieśniaku." k. 37v "O miłośniku ubogim." k. 37 "O grobowcu piękney." k. 37v "Wiazd do stolice posła cesarza [...] rzymskiego Leopolda Ignacego roku 1661 25 maja." Wiersz k. 37v-39 "Lament więźnia." Wiersz o niewoli moskiewskiej zapewne pióra M. Obuchowicza k. 39-40 "Jako przeciwności ponosić mamy." k. 40 "Jezus Maria Jozeph." k. 40v-41 "Wiersz wielkanocny." k. 41 "Punkta rady [...] pana Żegockiego wojewody inowrocławskiego a teraźnieyszego biskupa chełmskiego podane królowi [...] Michałowi po elekcyi [...] a teraz podczas tego koła z szkatuły J. KMci casu wyrzucone pod Gołembiem 1672 anno in octobri." k. 41v-43

Rafał Jurowski

Witam,

Dobrze, że teraz takie dokumenty są publikowane online. Nie jestem pewien, ale ten pamiętnik został chyba opublikowany drukiem wraz z pamiętnikami innyc Obuchowiczów http://www.dig.com.pl/index.php?s=karta&id=397  ?

A czy komuś są znani jacyś żyjący obecnie męscy przedstawiciele tych pamiętnikarskich Obuchowiczów? Można mocno powątpiewać, aby był to ten sam ród co ród Obuchowiczów z podgrodzieńskiej okolicy Obuchowicze, więc ciekawie byłoby sprawdzić czy jakiś związek istnieje czy to też zupełnie inna grupa rodzinna. Może w linii męskiej nie wygaśli? A jak nie, to może ktoś z nich zgodzi się na zbadanie swojego DNA? Myślę, że jakiegoś przedstawiciela Obuchowiczów z podgrodzieńskich Obuchowicz uda mi się zachęcić do takiego badania, wtedy wystarczy porównać z DNA drugich Obuchowiczów i zagadka zostanie rozwiązna.
Jak ktoś coś wie proszę dać znać!

Pozdrawiam
Rafał

A.Markiewicz

Ludmiła z Obuchowiczów-Ochrynowiczów Henrykowa Wróblewska urodzona w Kaniowie w r. 1848 [...] zasnęła w Panu dnia 10 listopada 1922 r. [...]
https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publication/861832/edition/832807

Rafał Jurowski

Ciekawe co to za rodzina Obuchowiczów-Ochrynowiczów ? Kaniów pradopodobnie gdzieś na Ukrainie?